AI startap dobio 105 miliona evra od investitora, iako još uvek nema proizvod, samo osoblje

Evropski AI startap Mistral skupio je 105 miliona evra od investitora, iako trenutno imaju samo osoblje, ali i obećanje da će proizvod biti revolucionaran

AI startap dobio 105 miliona evra od investitora, iako još uvek nema proizvod, samo osoblje

U poslednje vreme smo svedoci histerične trke da se razvije veštačka inteligencija. Investitori su, čini se, spremni da ulažu astronomske sume novca, često u startape koji još uvek nemaju konkretan proizvod. Svedočimo novom trendu u kojem su vizija i obećanje razvoja “najboljeg AI proizvoda ikada” postali dovoljni da se privuku stotine miliona evra investicija. Evropski AI startap Mistral je samo jedan od primera ovog fenomena.

On je pokazao sliku sadašnjeg trenutka u kojem potencijal veštačke inteligencije i obećanja budućih inovacija igraju ključnu ulogu u odlučivanju investitora. Izgleda da je ideja o moći veštačke inteligencije da radikalno promeni način na koji živimo i radimo toliko primamljiva, da je spremnost za ulaganje u njenu budućnost postala gotovo neograničena.

Mistral, novo ime u svetu veštačke inteligencije, privukao je veliku pažnju, ali i investicije, ostvarujući rekordnih 105 miliona evra u svojoj prvoj rundi finansiranja, svega mesec dana nakon svog osnivanja. Ovo je najveći iznos prikupljen u prvoj rundi finansiranja u Evropi do sada, piše Fortune.

Uspeh u prikupljanju sredstava dolazi uprkos činjenici da Mistral još uvek nije razvio svoj prvi proizvod. Ipak, investitori su videli potencijal u kompaniji čiji je cilj da razvije napredni jezički model, sličan tehnologiji koja pokreće OpenAI ChatGPT. Kompanija, koja se još uvek nalazi u fazi zapošljavanja, trenutno broji 12 članova tima.

Ozbiljna podrška za AI startap

Mistral, koji ima sedište u Parizu, dobio je podršku od impresivnog konzorcijuma investitora. Među njima su bivši CEO Google-a Erik Šmit, francuski milijarder Zavijer Nil i francuski gigant u reklamiranju JCDecaux. Takođe, kompanija je dobila podršku od francuske državne investicione banke Bpifrance, što naglašava ambicije Francuske da poveća svoj uticaj u tehnološkom sektoru.

Osnivači kompanije Mistral, koji su prethodno radili u kompanijama Facebook i Google DeepMind, imaju velike ambicije. Planiraju da AI učine pokretačem interneta i softverom sutrašnjice, sa željom da postanu tehnološki lideri u oblasti AI.

Iako je tržište uzbuđeno zbog mogućnosti koju donosi veštačka inteligencija, neki su skeptični prema “hajpu” koji okružuje tehnologiju. Ipak, osnivači Mistrala su odlučni u nameri da spoje naučnu izvrsnost, otvoren pristup izvornom kodu i socijalno odgovornu viziju tehnologije u svom radu.

Ne bismo da mračimo, ali nas cela ova situacija podseća na Dot-com ludilo sa kraja devedesetih…

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi