AMD drži rekordni tržišni udeo, ali Intel i dalje prodaje duplo više procesora

AMD je oborio novi rekord kada je u pitanju tržišni udeo. Iako Intel i dalje prodaje duplo više procesora, “crvena” kompanija polako, ali sigurno sustiže svog “plavog” rivala

AMD drži rekordni tržišni udeo, ali Intel i dalje prodaje duplo više procesora

AMD nikada nije kontrolisao više od 20% tržišta procesora sve do 2020. godine. Na kraju prvog kvartala 2023. tržišni udeo je porastao na 34,6%, što je novi rekord za kompaniju.

Kako na tržištu procesora trenutno postoje samo dva igrača, Intelov udeo nije teško izračunati. U posmatranom periodu “plava kompanija” je imala udeo od 65,4%. Tačnije, tržišni udeo im je smanjen za 3,3% u odnosu na prethodni, i 6,9% u poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine. Drugim rečima, AMD uspešno nastavlja da “krade” kupce od Intela.

Kada je reč o serverima, Intel stoji mnogo bolje, iako im je i tu opao tržišni udeo za 6,3%. U izveštajnom periodu, Intel je isporučio 82% serverskih CPU-a, dok je AMD isporučio 18%, prenosi Gagadget.

Ulažete novac u akcije – AMD je bolja opcija

Prema rečima analitičara Bank of America jedno je sasvim jasno – AMD je favorit u odnosu na Intel kada su u pitanju investicioni fondovi ove banke, o čemu smo pisali prošlog meseca. Glavni razlog je potez pripajanja kompanije Xlinix, što kompaniji AMD daje prednost ne samo na matičnom IT tržištu, već posebnu perspektivu otvara na tržištu automobila koje ima ogromnu vrednost.

Analitičari priznaju da postoje određeni problemi kao što su oštar pad prodaje na PC i serverskom (data centar) tržištu, kao posledica smanjenja korporativne potrošnje i manjoj potrošnji od strane krajnjih korisnika. Međutim, predviđanja govore da će se iz trenutne krize tržišta, AMD lakše izvući i izaći ispred kompanije Intel zahvaljujući upravo Xlinix akviziciji. Pored toga tu su i neki obećavajući proizvodi, gde se pre svih pominje AMD Genoa, nova serija EPYC procesora za velike data centre koji će se bazirati na Zen 4 arhitekturi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi