AMD prodaje AI grafičke čipove po znatno nižoj ceni kako bi se suprotstavio Nvidia dominaciji

Kako bi ponudio konkurentnu alternativu Nvidia H100 akceleratoru, AMD prodaje AI akceleratore MI300 na velikom popustu za kupce kao što je Microsoft

AMD prodaje AI grafičke čipove po znatno nižoj ceni kako bi se suprotstavio Nvidia dominaciji

Microsoft izgleda kupuje AMD MI300 AI akceleratore na velikom popustu, pošto AMD prodaje AI čipove po znatno nižoj ceni kako bi se suprotstavio konkurenciji u vidu skupih Nvidia H100 čipova. Naime, Nvidia H100 AI akceleratori koštaju navodno do četiri puta više nego AMD Instinct MI300X modeli, pošto im cena na tržištu doseže čak i do 40 hiljada dolara.

Iako AMD očigledno želi da stvori prednost kada je u pitanju cena, ne deluje da će AMD strategija značajno uticati na Nvidia dominaciju na AI GPU tržištu, jer popusti navodno nisu dovoljno veliki da uznemire kompaniju Nvidia, piše TechRadarPro. Jedan od razloga za to je što Nvidia ima uspostavljenu CUDA softversku platformu koja je optimizovana za širok spektar AI aplikacija i radnih opterećenja, što rezultira ogromnom potražnjom za njenim proizvodima.

No, AMD je nedavno povećao svoju prognozu prihoda od veštačke inteligencije na 3,5 milijardi dolara ove godine, sa prethodne dve milijarde. Analitičar iz investicione Citi banke Kristofer Dejnli kaže da AMD možda namerno potcenjuje prodajne brojke i tvrdi da će AMD ove godine ostvariti prihod od pet milijardi dolara, a sledeće godine čak osam milijardi dolara samo od modela čipa MI300.

Kompanije Microsoft i Meta navodno su najveći kupci AMD MI300 čipa, koji je zvanično predstavljen u decembru. Prosečna prodajna cena za Microsoft iznosi oko 10.000 dolara, dok ostali kupci plaćaju 15.000 dolara ili više.

Iako AMD ima agresivnu cenovnu strategiju, postoje i rizici. AMD prodaja, iako na popustu, može biti pogođena time što Nvidia ne objavljuje zvanične cene svojih H100 80 GB proizvoda, što zavisi od različitih faktora kao što su obim serije i ukupna količina koju je naručio određeni klijent.

Međutim, AMD sa očekivanim prihodom od prodaje pomenutih čipova, ali i dostupnim zalihama na stanju, pruža oštro poređenje sa Nvidia rokovima čekanja od oko 52 sedmice, o kojima kruže glasine. Tako bi kompanija predvođena Lisom Su možda i mogla da uzdrma Nvidia poziciju, ali teško je da će to ostvariti samo preko popusta, što ćemo na kraju krajeva videti kako godina bude odmicala.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi