AMD Instinct MI300A preti da svrgne Nvidia H100 hegemoniju na tržištu AI akceleratora

Novi akcelerator za centre podataka i HPC računarstvo AMD Instinct MI300A ima 24 Zen 4 jezgra i GPU koji bi mogao da ugrozi dominaciju Nvidia H100 AI GPU-a

AMD Instinct MI300A preti da svrgne Nvidia H100 hegemoniju na tržištu AI akceleratora

Kompanija Advanced Micro Devices predstavila je svoj najnoviji APU (Accelerated Processing Unit) zasnovan na Zen 4 arhitekturi – AMD Instinct MI300A koji će služiti centrima podataka i visokoperformansnom, HPC računarstvu. Kompanija tvrdi da će on predstavljati ozbiljnu konkurenciju Nvidia H100 grafičkom procesoru za pokretanje funkcija veštačke inteligencije.

AMD Instinct MI300A akcelerator se tako sastoji od 24 CPU jezgra „sa navojem“ zajedno sa 228 CDNA 3 računarskih jedinica koje čine njegov GPU deo. Ovaj procesor tako dolazi sa objedinjenom memorijom visokog propusnog opsega (HBM) od 128 GB u obliku HBM3 i za CPU i za GPU, za razliku od treće APU generacije, koja je imala namenske memorijske jedinice za svaki deo, piše TechRadarPro.

Komponente ovog novog naprednog akceleratora takođe su deo zanimljivog dizajna koji kombinuje 13 čipleta u 3,5D kućištu. Uz to, ovaj procesor je i definitivno najveći čip koji je AMD ikada napravio, a podrazumeva 153 milijarde tranzistora. Ima centralnu keš memoriju Infinity Cache 256 MB koja maksimizira propusni opseg i latenciju za podatke koji prolaze kroz čip.

AMD je svoj novi čip lansirao zajedno sa MI300X akceleratorom, koji ima osam jedinica HBM3 memorije zajedno sa osam 5 nm CDNA 3 GPU čipova, zbog čega se nada da će parirati ili čak prestići jedan od najboljih grafičkih procesora na tržištu.

Međutim, sa AMD Instinct MI300A, kompanija se nada da će srušiti Nvidia H100 GPU, kao i GH200, od kojih je prvi držao titulu najmoćnijeg AI akceleratora na tržištu.

Rezultati testiranja koje je sproveo AMD pokazuju do dva puta veće teorijske HPC performanse u odnosu na H100 SMX – četiri puta veće performanse u nekim radnim opterećenjima u odnosu na H100 i navodno dvostruko veće performanse po vatu u odnosu na GH200. Uz to, AMD kaže da su AI performanse njegovog novog proizvoda na nivou ili eventualno malo ispod onoga što može da postigne i Nvidia H100.

Partneri kompanije koji će ostvariti saradnju sa njom u ovom polju su HPE, Eviden Gigabyte i Supermicro, ali jedan od najuzbudljivijih predloga za najnoviji AMD HPC čip je njegovo uključivanje u superkompjuter El Capitan. Analitičari očekuje da će to biti prvi superkompjuter sa dva eksaflopa kada počne sa radom sledeće godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi