Lisa Su planira da AMD prestigne konkurenciju na polju AI čipova

Izvršna direktorka koja je oporavila kompaniju AMD, Lisa Su, sada želi da prestigne Nvidia uspeh u AI čipovima. Najavljuje čip MI300 ove godine

Lisa Su planira da AMD prestigne konkurenciju na polju AI čipova

Lisa Su najavila je izlazak superčipa MI300 do kraja ove godine, koji bi trebalo da se suprotstavi i prestigne Nvidia konkurenciju sa proizvodima koji trenutno dominiraju tržištem u domenu AI čipova, prenosi Forbes. Novi AMD čip će spojiti CPU sa GPU jezgrima što bi trebalo da omogući veću konkuretnost na tržištu čipova sa podrškom za veštačku inteligenciju.

Osim novog čipa, Su je bila na čelu projekta proizvodnje superkompjutera završenog prošle godine koji je postao najbrži superkompjuter na svetu sa procesorskom snagom od najmanje kvintilion proračuna u sekundi. Ovaj superkompjuter predstavlja najbolju moguću preporuku za nove AMD AI čipove.

Iako je Su žena koja je praktično uspela da podigne AMD kompaniju iz pepela od kad je postala njen izvršni direktor 2014, pred njom stoji veliki izazov suprotstavljanja konkurenciji u oblasti brzo rastuće industrije čipova za podršku rada veštačke inteligencije.

Veštačka inteligencija biće sastavni deo svakog pojedinačnog AMD proizvoda kroz pet godina, odlučno tvrdi Su za Forbes u ovom izazovu i dodaje da će to biti najveći pokretač rasta kompanije.

MI300 će pokazati da li AMD plan funkcioniše

Uprkos svojoj odlučnosti, Su kaže i da je svesna da ovakvi izleti u nove stvari mogu jednu kompaniju brzo pretvoriti iz uspešne u neuspešnu, ali je spremna da preuzme rizik i uhvati se u koštac sa ovim izazovom. Ona se nada da će prestići Nvidia GPU H100 jezgra sa AI podrškom, stavljajući akcenat na godišnji ciklus nadogradnje sopstvenih čipova.

Međutim, pod njenim rukovodstvom, potrošnja na istraživanje i razvoj naprednih čipova porasla je skoro četiri puta, skoro onoliko koliko je bila vrednost čitave kompanije AMD u trenutku kada je došla na čelo.

Naravno, u igri nije samo Nvidia kao konkurent, tu su i druge potencijalne pretnje u želji za lansiranjem AI čipova. Neki od trenutnih AMD kupaca čipova su sami počeli da dizajniraju slične čipove kako bi smanjili zavisnost od velikih proizvođača poput komapnija Nvidia i AMD. Google je tako proveo skoro čitavu deceniju u razvijanju AI čipova koje je nazvao Tensor. Kompanija Meta ima takođe u planu takođe izradu sopstvenog AI hardvera.

Su kaže da je to prirodan korak njihovih kupaca, ali smatra da oni nisu dovoljno dobri u tom pogledu i da ne mogu puno uraditi „bez tehničke ekspertize koju je AMD gradio decenijama“.

„Mislim da je malo verovatno da će neko od naših kupaca razviti ceo ekosistem“, kaže ona.

AMD je za sada pod sigurnim kormilom

Ipak, dok je Su godinama obnavljala kompaniju AMD koja je u vreme kada ju je preuzela jedva izdržavala da opstane na tržištu i čak jedva ispoštuje proizvodne rokove, Nvidia je radila na tome da postane najbolji dobavljač računarske snage sa veštačkom inteligencijom.

Suosnivač i izvršni direktor kompanije Nvidia Jensen Huang koji je inače daleki rođak Lise Su, je uvideo da je prodaja čipova za podršku AI alatima – „rudnik zlata“. Gurajući razvoj u tom smeru, potražnja je lansirala cenu Nvidia akcija na skoro najviši nivo u istoriji, sa 64 puta povećanim odnosom cene i zarade, što je duplo više od AMD cene akcija.

Međutim, sada kada je Su preokrenula razvoj AMD kompanije i u tom procesu uspela da postane i jedna od najplaćenijih izvršnih direktora u poslednjih nekoliko godina, može da se usresredi na razvoj AI čipova. Osim toga, Su nije samo menadžer, ona ima i elektrotehnički doktorat sa MIT instituta, što bi trebalo da joj pomogne u njenom planu o preuzimanju tržišta AI čipova.

Kada izađe najavljeni MI300, pokazaće se da li plan Lise Su da AMD afirmiše u vrh tržišta čipova sa veštačkom inteligencijom, ostvaruje onako kako je zamislila.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi