Microsoft razvija AI čip kako ne bi zavisio od Nvidia

Visoka cena i velika potražnja za Nvidia AI čipovima naterala je Microsoft da razvija sopstveni AI čip kako bi ubrzao razvoj AI softverskih rešenja.

Microsoft razvija AI čip kako ne bi zavisio od Nvidia

Microsoft uveliko razvija sopstveni AI čip koji bi mogao biti korišćen za treniranje jezičkih modela, a sve sa ciljem izbegavanja prilično skupog oslanjanja na Nvidia tehnologiju. Po informacijama do kojih je došao The Information, Microsoft još od 2019. godine u tajnosti razvija čipove, a neki od njihovih, kao i zaposlenih u OpenAI su im već imali pristup i bili u prilici da testiraju njihove performanse na velikim modelima poput GPT-4.

Nvidia je ključni dobavljač AI serverskih čipova u ovom trenutku i za njima postoji ogromna potražnja i prava trka oko toga kome će otići dobavljive količine. Procenjuje se da će samo OpenAI imati potrebu za 30.000 Nvidia A100 GPU čipovakako bi omogućio komercijalizaciju ChatGPT. najnoviji Nvidia H100 GPU se prodaje na eBay-u za više od 40.000 dolara, što ilustruje potražnju za čipovima visoke klase za AI primenu.

Iako se Nvidia trudi da ispuni veliku potražnju, Microsoft se izgleda okreće sopstvenim rešenjima u pokušaju da uštedi novac na svojoj AI ekspanziji. Oni su ubrzali rad na projektu sa kodnim imenom Athena čiji je cilj proizvodnja sopstvenih AI čipova. Iako nije jasno da li će kompanija ove čipove ikada učiniti dostupnim Azure cloud klijentima, očekuje se da oni za internu Microsoft i OpenAI upotrebu budu spremni početkom naredne godine. Kompanija navodno već ima spreman plan koji uključuje nekoliko generacija budućih čipova.

AI čipovi kompanije Microsoft neće biti direktna zamena za Nvidia čipove, ali bi mogli da smanje troškove i omoguće dalji razvoj AI tehnologija za Bing, Office, GitHub i druge Microsoft softverske alate.

Microsoft nekoliko godina radi i na sopstvenim ARM baziranim čipovima. Bloomberg je još 2020. objavio da kompanija želi da razvije svoje ARM procesore za servere, ali i potencijalne buduće Surface uređaje. Tri godine kasnije te čipove još uvek nismo videli, ali je Microsoft sarađivao sa kompanijama AMD i Qualcomm na prilagođenim rešenjima za svoje Surface Laptop i Surface Pro X uređaje.

No, Microsoft je samo jedan u nizu tehnoloških divova koji radi na razvoju AI čipova. Amazon, Google i Meta takođe imaju sopstvene projekte, ali se i dalje oslanjaju na Nvidia rešenja za treniranje sopstvenih jezičkih modela.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. petarnik1512

    Najbolje u dupe da guramo AI.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi