Nvidia AI GPU kao suvo zlato, svi ga traže

Zahvaljujući euforiji koja vlada u vezi popularnosti ChatGPT usluga, vrednost Nvidia AI GPU proizvoda strmoglavo raste

Zbog procvata poslova na kojima je angažovana veštačka inteligencija (AI) i sve češće prakse da se AI bazirani programski alati koriste za izradu aplikacija (ChatGPT), pretvorio je Nvidia specijalizovane AI grafičke procesore u „suvo zlato“. Potražnja za ovim svojevrsnim Nvidia AI GPU akceleratorima je višestruko povećana u veoma kratkom roku.

ChatGPT može da priča sa vama, da kreira fotografije, video klipove čak i da napravi aplikaciju po vašim željama. Njegova neverovatna snaga se bazira na izvršavanju algoritama veštačke inteligencije. Upravo tu leži značaj Nvidia tehnologije.

Uprkos tome što je ova kompanija najvećem broju korisnika poznata po proizvodnji grafičkih procesora za gejming i odgovarajućih grafičkih karti za igranje, mnogi ne znaju da Nvidia već godinama unazad ulaže u razvoj AI proizvoda. Pre svega tu mislimo na specijalizovane procesore za ubrzanje izvršavanja AI koda.

Nvidia AI GPU postaju sve popularniji i sve traženiji

Nvidia u svom asortimanu ima neke od trenutno najmoćnijih AI procesora, ali i čitavih sistema koji koriste snagu veštačke inteligencije. Pre par godina smo priustvujući jednoj „on-line“ prezentaciji u najmanju ruku bili šokirani rešenjima koje je Nvidia ponudila tržištu, a koje u tom trenutku još uvek nije bilo spremno da u velikoj meri uposli AI. Sada je očigledno došao trenutak da Nvidia kapitalizuje svoje dugogodišnje napore i ulaganja u razvoj AI proizvoda.

Neverovatno je šta se sve odigravalo ispred naših očiju, a pod paravanom gejming grafičkih karti. Nvidia je uspela da iznenadi glavne konkurente, pre svih Intel i AMD. Njihovi procesori su potpuno inferiorni u pogledu AI performansi, ukoliko ih poredite sa Nvidia AI GPU akceleratorima.

Bez ikakve sumnje je činjenica da Nvidia trenutno ima najbrže AI GPU proizvode na planeti sa Hooper A100 i Ampere A100 arhitekturom. Oba procesora su odlukom američke vlade, zabranjena da se prodaju na ruskom i kineskom tržištu, zbog bojazni da bi se mogli koristiti u svrhu unapređenja vojne moći i razvoja novih oružja, prenosi wccftech.

Veliki rast vrednosti akcija, nezabeležen od perioda kada je pokušano ARM preuzimanje

Nije samo vojna industrija ta gde postoji velika potreba za angažovanjem veštačke inteligencije, tu su i potrebe velikih data centara, internet servisi i usluge, kao i auto industrija. Sve su to oblasti u kojima Nvidia dominira sa svojim AI GPU rešenjima. Zbog toga Nvidia beleži veliki rast od preko 40% na mesečnom nivou, dok je vrednost njihovih akcija u samo jednom mesecu porasla za čak 45%.

Sve to govori u prilog prethodnim tvrdnjama kako je konačno došao trenutak u kome će Nvidia debelo unovčiti razvoj u Ai GPU proizvode, obzirom da za njima iz dana u dan postoji sve veća tražnja. Pojedinci smatraju da će Nvidia AI GPU u narednom periodu dostići vrednost “suvog zlata“.

Razvoj događaja je pogurao izvršnog direktora i vlasnika kompanije Nvidia na listi najbogatijih.  Jensen Huang je u relativno kratkom periodu uvećao svoje bogatstvo za 5.1 milijardu US$ što je najveći rast među svim američkim milijarderima na ovoj listi.

Ovo svakako nije kraj brzorastućoj vrednosti Nvidia AI GPU poslovanja jer su predviđanja da će popularnost ChatGPT i sličnih usluga baziranih na veštačkoj inteligenciji, nastaviti da raste. Ne smete smetnuti sa uma da i drugi IT velikani poput komapnija: Google, Oracle, Microsoft i ostalih, ne sede skrštenih ruku, a svima treba brz i što moćniji AI hardver. U tom kontekstu uloga i snaga kompanije Nvidia će biti još veća. Nama ostaje da se nadamo kako će jačanje kompanije Nvidia uroditi, nekim još moćnijim i boljim GPU proizvodima za PC tržište.

Foto: Nvidia

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi