Nvidia RTX dobija bolju AI optimizaciju drajvera

Stižu najave da će Nvidia RTX grafičke karte dobiti još bolju AI optimizaciju u budućim verzijama drajvera koji će bolje koristiti GPU resurse.

Veštačka inteligencija (AI) postala je veoma popularan izraz za tehnološki napredak, posebno u otkrivanju novih načina za unapređenje softvera i performansi osnovnih komponenti računara. Malo je iznenađujuće da bi PC komponente mogle da postanu pogodno tlo za veće AI angažovanje u oblasti rada grafičkih karti, pre svega pod okriljem Game Ready drajvera za Nvidia RTX seriju. Imajte na umu da je u pitanju nagađanje na osnovu glasina još uvek nepotvrđenih od strane kompanije Nvidia, prenosi wccftech.

Nvidia RTX grafičke karte koriste AI optimizaciju za Tensor jezgra

Biblioteka koja je standardni deo Game Ready Drivers, softvera za Nvidia RTX grafičke karte je pomogla da se u značajnoj meri poboljšaju performanse i kvalitet u stotinama igara novije generacije, pa čak i u nekim starijim naslovima poput: Quake RTX i Portal RTX. Time je na delu demonstrirana delotvornost NVIDIA strategije i tvrdnje iznete prošle godine o njihovom pravcu razvoja korišćenjem veštačke inteligencije. NIVIDIA je začepila usta kritičarima koji nisu verovali da je to moguće, a najveći konkurent se našao u prilično nezavidnoj situaciji pod udarom velikog unapređenja DLSS performansi, tehnologije koja se zasniva upravo na upotrebi veštačke inteligencije i namenskog Tensor hardvera.

CapFrameX je jutros “tvitovao” o predstojećim drajverima koji će biti lansirani ove godine. Stići će verovatno ranije nego što se to prvobitno očekivalo, a doneće još bolje optimizovane NVIDIA Game Ready drajvere sa značajnim poboljšanjem rada ostvarenim još većim angažovanjem veštačke inteligencije. Imajte na umu da je Tviter objavio ovo kao glasinu i da bi to trebalo tretirati kao buduću mogućnost.

Ostaje da se vidi da li će ova poboljšanja doći kroz poseban softverski paket ili će biti dodata u okviru postojeće RTX tehnologije, kao što je DLSS optimizacija, a koja se u velikoj meri upravo oslanja na AI Tensor jezgra. NVIDIA je obećala da će dodati niz poboljšanja i izvršiti veliko poboljšanje u pravcu još boljeg funkcionisanja DLSS tehnologije. To bi navodno trebalo da se dogodi tokom prvog tromesečja 2023. godine.

AI postaje glavni generator performansi

AMD ne sedi skrštenih ruku i takođe radi na većem angažovanju veštačke inteligencije u radu i boljim performansama grafičke karte. Najnovija generacija Radeon RDNA 3 grafičkih karti je konačno dobila AI hardver pa se očekuje izlazak FSR 3 tehnologije, koja ća po prvi put moći da koristi AI hardver kao što to čini Nvidia DLSS sa Tensor jezgrima.  

NVIDIA je do sada bila na čelu inovacija AI angažovanjem sa pojavom RTX serije i GPU generacijom sa dizajnom koji je uključio Tensor jezgra. Obzirom na dosadašnji uspeh i proboj u performansama, vrlo je verovatno da će upravo ova jezgra igrati ključnu ulogu u radu i dizajnu budućih GeForce modela.

Pošto je reč o špekulacijama, ostaje nepoznanica kako će bilo šta od ovoga funkcionisati i koji je hardver potreban da bi se nastavilo dalje sa unapređenjem performansi. Sa druge strane ne treba biti previše mudar, pa zaključiti da pored pukog povećanja broja tranzistora u svetlu aktuelnih poteškoća sa osvajanjem naprednijih proizvodnih postupaka, glavni generator budućih performansi biti upravo AI tehnologija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi