AMD Radeon RX 7900 XTX – bolji i brži

AMD Radeon RX 7900 XTX – bolji i brži

AMD Radeon RX 7900 XTX donosi poboljšanu RDNA 3 arhitekturu i osetno bolji nivo performansi u odnosu na prethodnu generaciju. Novi chiplet dizajn i AI jezgra...

  Sadržaj
   AMD Radeon RX 7900 XTX – bolji i brži

   Pozitivne ocene

   • Vrhunske performanse
   • AV1 hardverska opcija kodiranja i dekodiranja
   • Dispay Port u 2.1 verziji sa dodatnim prisustvom USB-C DP 2.1 porta
   • Adrenalin softverska podrška
   • Radeon konačno dobio AI jezgra

   Negativne ocene

   • Nedostaje PCIe 5.0 konektor za napajanje, umesto duplih kabastih 8-pinskih PCIe

   AMD Radeon RX 7900 XTX je grafička karta nove generacije namenjena gejmingu, ali i aplikacijma koje koriste snagu moćnih grafičkih procesora.

   AMD je zvanično predstavio sledeću generaciju Radeon grafičkih karti iz RX 7000 serije i odgovarajućih grafičkih procesora na najnovijoj RDNA 3 arhitekturi. Došlo je vreme da se ove grafičke karte presele iz Power Point slajdova na naše test bench mašine i vaše gejming desktop borbene stanice. Ovom prilikom ćemo predstaviti trenutno najjači model sa oznakom Radeon RX 7900 XTX sa čak 24 GB memorije.

   AMD Radeon RX 7900 XTX – RDNA 3 arhitektura

   Pokušaćemo da budemo što sažetiji i konkretniji u pogledu spiska najvažnijih poboljšanja koja donosi RDNA 3 arhitektura. Novi grafički procesor, po prvi put koristi čiplet topologiju u svetu grafičkih procesora. AMD je uspešno primenio tehnologiju koju već koristi na centralnim procesorima Ryzen i EPYC serije, ovaj put na grafički procesor, tamo gde je to možda još potrebnije.

   U AMD-u su za ovu priliku napravili dve vrste čipleta: Graphic Compute Die (GCD) jezgro koje se pravi uz pomoć 5nm tehnologije i Memory Cache Die (MCD) jezgra koja su manje veličine i koriste “zreliji” 6nm postupak izrade. Međusobno su povezana ultra brzom konekcijom koja prebacuje podatke transferom od 5.3 TB/s. MCD jezgra čine svojevrsni ultra-brzi interfejs između GDDR6 memorije i druge generacije Infinity keš memorije.

   Jedno od najvećih dostignuća AMD RDNA3 arhitekture jeste implementacija 2. generacije Infinity Cache memorije koja drastično ubrzava način na koji se podaci isporučuju grafičkom procesoru. Naš Radeon RX 7900XTX raspolaže sa 96 MB Infinity memorije za keširanje podataka na magistrali širine 384-bita, isporučujući grafičkom procesoru skoro 3.5 TB/s podataka. Skoro duplo više od prethodnika sa RDNA 2 arhitekturom.

   Karakteristike

   AMD NAVI 31 grafički procesor ima ukupno 57.7 milijardi tranzistora, skoro 100% više od RX 6950 XT Radeon modela. Odmah biste pomislili da su svi ti silni tranzistori otišli na račun sirove snage i dramatičnog povećanja “stream” izvršnih jezgara. To je samo delimično tačno, jer NAVI 31 ima 6144 “stream” procesora u odnosu na 5120 sa koliko je raspolagao pomenuti RX 6950 XT prethodnik.

   Pa gde su onda toliki tranzistori? Osim ozbiljnog povećanja keš memorije, novi GPU je dobio više Ray akceleratora nove generacije 96 umesto 80, koliko ih je bilo na prethodnogj generaciji.

   Jedan od noviteta koje po prvi put vidimo na AMD NAVI grafičkim procesorima jesu specijalna AI jezgra, koja su po funkciji slična Tensor jezgrima na Nvidia RTX modelima. AMD ih u ovoj, najjačoj verziji ima 192 i to će po nekom preovlađujućem mišljenju biti budući generator performansi Radeon RX 7000 serije.

   AMD Radeon RX 7900 XTX – FSR i RDNA 3, dobitna kombinacija

   Kako se drajveri budu usavršavali i napredovalo usvajanje Fidelity Super Resolution (FSR) tehnologije od strane industrije igara, tako će i performanse RX 7000 serije, napredovati tokom vremena. Ova tehnologija je zapravo odgovor na Nvidia DLSS koji takođe počiva na Tensor jezgrima, veštačkoj inteligenciji i izvršavanju mašinskih alogritama radi unapređenja performansi.

   Frekvencija grafičkog procesora je blago porasla na 2300 MHz, dok se “Boost” korak penje do 2500 MHz, čak i preko toga jer smo tokom testova videli situacije gde prelazi granicu od 3 GHz. Radeon RX 7900 XTX ima čak 24 GB loklane GDDR6 memorije. Nisu koristili GDDR6X, već su se odlučili za upotrebu brze Infinity Cachce memorije i bar prema onome što smo videli u radu, izgleda da je to bio pun pogodak.

   Sposobniji i brži procesor za obradu videa

   Unapređenje je dobio i poseban deo grafičkog procesora – Dual Media Engine. On poput konkurentskih rešenja ima hardversku podršku za kodiranje AV1 video formata. Do sada su Radeon karte mogle samo da dekodiraju AV1 format, a od sada i da prave ovaj zahtevni video format visokog kvaliteta, što će u značajnoj meri poboljšati kvalitet “striminga” video sadržaja.

   U isto vreme su unapređene performanse u radu i obradi postojećih: H.264, H.265 i VP9 video formata. Posebno obratite pažnju u delu testova gde se bavimo eksportom 4K H.264 materijala jer su nas dobijeni rezultati prilično iznenadili. Dual Media Encoder naziv označava mogućnost istovremenog kodiranja i dekodiranja dva strima AVC ili HEVC formata u maksimalno 8K rezoluciji, pri 60 frejmova u sekundi

   AMD RDNA 3 generacija procesora je donela još jedan novitet – Radiance Display Engine i po prvi put Display Port 2.1 interfejs na grafičke karte visokih performansi. Džabe vam sve napredne opcije grafičkog procesora, ako to ne prati brza konekcija koja će sadržaj prikazati na ekranu u punom kvalitetu.

   Radiance Display Engine – savremene konekcije

   Upravo to smo zamerili Nvidia GeForce RTX 4090 modelu koji je brutalnu snagu grafičkog procesora “ugušio” uskim grlom u vidu interfejsa starijih specifikacija, ispod nivoa performansi koji isporučuje moćni GPU. AMD nije ponovio grešku. Pa umesto Display Port 1.4 specifikacija, donosi duplo brži DisplayPort 2.1 koji je u stanju da prikaže čak 480 kadrova u sekundi, 4K rezolucije.

   Pored para klasičnih Display Port 2.1 konektora tu je i novi USB-C DP takođe u 2.1 verziji, te još jedan HDMI 2.1a je našao mesto na novoj Radeon kartici.

   Na kraju spomenimo da najnoviji Radeon grafički procesor i RX 7900 XTX model grafičke karte, koriste interfejs komunikacije sa centralnim procesorom na bazi 16 PCIe linija 4. generacije. Karta se napaja sa dva klasična 8-pinska PCIe konektora za napajanje i prema podacima proizvođača preporučuje se upotreba napajanja ukupne snage od 800W.

   AMD Radeon RX 7900 XTX – performanse

   Konačno, prelazimo na deo sa rezultatima i postignutim performansama. AMD RX 7900 XTX će mnogi po automatizmu uporediti sa najjačim GeForce RTX 4090. Oni nisu direktna konkurencija jer je pomenuti GeForce RTX 4090, dvostruko skuplji od RX 7900 XTX, dok rezultati ni približno ne opravdavaju dotičnu razliku u ceni.

   Žao nam je što ovom prilikom, nismo testrali GeForce RTX 4080 koji je zapravo direktan konkurent ovoj kartici. Obećavamo da ćemo učiniti što pre kako bi imali verodostojne uporedne rezultate i razrešili dilemu koji je model bolji. Do tada poredićemo je sa Radeon RX 6950 XT i najjačim GeForce RTX 4090 modelom, kako bi dobili informacije o realnim performansama ove grafičke karte u klasi modela od 1000€.

   MBASRock X670E Taichi
   CPUAMD Ryzen 9 7900X
   GPUAMD Radeon RX 7900 XTX
   RAM32 GB (2x 16GB) DDR5-6400 Renegade RGB
   SSD1 TB XPG Gammix S70 M.2 PCIe x4
   Wi-Fi/LANWi-Fi 6E / 2.5 GbE
   PSUCooler Master MWE 1250W 80Plus Gold
   OSWindows 11 2H22
   DriversAMD Adrenalin 22.40 Beta 5
   AMD Chipset 4.11.15.342
   Test sistem

   Gejming performanse

   Kao što možete videti iz prikazanih grafikona Radeon RX 7900 XTX je brži u proseku za 30-40% u odnosu na do sada najbrži Radeon RX 6950 XT i to u jednom od najboljih izdanja na bazi vodenog sistema hlađenja. Ta razlika se kreće od 20 procenata, preko 30-40% u najvećem broju slučajeva i najviše iznosi do 50 i 60% u korist RDNA3 modela.

   Kako raste rezolucija, tako se povećava prednost novog modela. Radeon RX 7900 XTX je zapravo gejming grafička karta koja će uposliti i najbrže gejming monitore jer u Full HD rezoluciji i brzim Battle Royal igrama, isporučuje od 250-300 kadrova u sekundi, držeći ovaj prosek sa malim odstupanjem u QHD i 4K prikazu.

   Ray Tracing gejming performanse:

   U grafički zahtevnim “AAA” igrama, prosek je vrlo visok od 180-250 kadrova u sekundi, zatim preko 150, tačnije do 200 frejmova u QHD rezoliciji i prosek od nekih 100 kadrova u 4K kod ovog tipa igara, najbolje govori o mogućnostima ove karte.

   Koliko je brz RX 7900 XTX pokazuje u situacijama kod dobro optimizovanih igara, neverovatno mala razlika u odnosu na brutalni RTX 4090. Opipljiviju distancu pravi tek u 4K i većim rezolucijama, a što će reći da ćete sa današnjom generacijom najjačih procesora, teško osetiti tu razliku. Dodajte tome i ograničenja DP 1.4 interfejsa, pošto taj silni “frejmrejt” u nižim rezolucijama gubite na monitoru, pa lako dolazite do zaključka da je ta razlika od 1500€ realno preterana i neopravdana.

   Performanse u aplikacijama

   Još jedno izneađenje nam je Radeon RX 7900 XTX priredio prilikom eksporta i renderinga video sadržaja u Abobe Premiere Pro aplikaciji, gde poslovično Nvidia CUDA glatko dobija AMD Radeon modele. Ovaj put je u 4K H.264 eksportu Radeon RX 7900XTX nadmašio Nvidia modele, dok je bio sporiji u delu testova primene GPU efekata, a što je ruku na srce i posledica bolje optimizacije samog testa za CUDA modele.

   Blender je pak sa najnovijom OptiX optimizacijom, pokazao na delu koliko je RTX 4090 brutalno brz.

   Ponašanje u radu

   A koliko se greje i troši energije? Subjektivno, Radeon RX 7900 XTX se greje kao i naš referentni Radeon RX 6800 XT model, čak bi rekli da je novi model za jednu marginu hladniji. To potvrđuju i podaci izmereni u Adrenalin softveru, koji kažu da novi Radeon čak i u grafički zahtevnom 4K režimu na Ray Tracing Ultra podešavanjima u Cyberpunk 2077 Igri, ne prelazi 65 podeok na Celzijus skali, a što je prilično niska temperatura za ovakvog snagatora, čak 10-ak stepeni ispod prethodne generacije.

   Temperatura

   Ipak, treba pomenuti i novi način očitavanja temperature koji AMD primenjuje počev od ove Radeon generacije grafičkih karti. U prošlosti je jedan senzor ispod samog GPU merio temperaturu što je rezultiralo postavljanjem kozervativnih radnih vrednosti u tzv “worst case” trotling scenariju za čitavo jezgro grafičkog procesora.

   Takav metod merenja temperature nije na najbolji način odražavao razlike u korišćenju GPU resursa. Danas se pak koristi čitav niz senzora za merenje temperature, kako bi identifikovali najtopliju tačku (Hotspot) na jezgru grafičkog procesora. Ovo omogućuje oportunistički i mnogo agresivnij način povećanja radnog takta, sve dok jedan od mnogih senzora “ne pogodi” najtopliju tačku na procesoru koju nazivamo “junction” vrednost.

   Maksimalni nivo “junction” toplotne toleranicje je 110 stepeni i ujedno gornja granica u slučaju Radeon RX 7900 XTX modela. U realnosti ova vrednost je značajno manja što pokazuje i naš sledeći grafikon sa podacima na najzahtevnijim GPU setovanjima tokom igranja Cyberpunk 2077 igre.

   AMD je ovom prilikom uveo i jedan novi, dodatni termistor koji zapravo odražava ambijentalnu temperaturu unutar kućišta sistema. Time grafička karta dobija dodatne informacije za dinamičko podešavanje visine frekvencije grafičkog procesora i praktično nagrađuje entuzjaste sa bolje rešenim sistemom provetravanja, omogućujući grafičkoj karti da dodatno podigne radnu frekvenciju.

   Potrošnja

   A, potrošnja? Bojazan od preterane potrošnje je postala viralna od kada je izašao GeForce RTX 4090 sa svojih 450W potrošnje pod opterećenjem u kontinuitetu. AMD Radeon RX 7900 XTX troši u proseku 100W manje ili što je u slučaju naših testova značilo 350W tokom većine testova. Znao je i on da povuče malo više: 360, 365W, a na momente i do 370W. Maksimalni “pik” u potrošnji išao do 400W, ali samo na trenutak.

   To je onaj detalj koji pravi razliku u korist kvalitetnog napajanja sa većom rezervom snage jer bez problema pokriva taj skok u potrošnji, dok se ona slabija u tim situacijama, jednostavno ugase ili resetuju sistem. Zato obavezno nabavite neko bolje, markirano napajanje od 750-800W kako bi sistem bez problema rešavao ovakve situacije. Probali smo i uverili se na delu u prethodno izrečenu tvrdnju.

   AMD Radeon RX 7900 XTX – vredi svaki novčić

   Na kraju sumiramo rezultate i pravimo retrospektivu svega prethodnog izrečenog. Poseban utisak ostavlja činjenica koliko je AMD dobro izbalansirao performanse čipa koji od najjačeg Nvidia Ada modela, ima za trećinu manje tranzistora. Time je svoj GPU učinio cenovno pristupačnijim i atraktivnijim po veću grupu krajnjih korinsika, jer glomazni grafički procesori itekako poskupljuju proizvodnju, a što na kraju utiče na cenu kartice.

   U isto vreme, performanse su izrazito konkurentne, a tamo gde to nisu, ostavljen je prostor kroz dalju optimizaciju FSR 2.0 tehnologije i budućih verzija u kontekstu prisustva namenskih AI jezgara, a što će defintivno biti polje za značajniji prodor budućih performansi. Ne zaboravite da AMD ima itekako dobru praksu evolucije performansi kroz neprekidno poboljašnje Adrenalin softvera, a Radeon RX 7000 je tek na početku tog ciklusa gde već u ovom trenutku izgleda “opasno” dobro.

   Na kraju, ovo je tek prvi talas novih Radeon RX 7000 karti i gotovo smo sigurni da će se pojaviti još neki bolji i brži model, sa moćnijim procesorom makar u vidu nekog budućeg RX 7950 XT, a možda i još moćniji u liniji RDNA 3 modela. Do tada ovaj RX 7900 XTX, ukoliko ispuni obećanje o predviđenoj ceni od 999 USD uz odstupanje od nekih 100 €, biće odličan izbor za sve one koji hoće ultimativnu grafičku kartu novih specifikacija po ceni one iz prethodne generacije. Sa tog stanovišta RX 7900 XTX zaslužuje nagradu za bzuslovnu preporuku!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra