AMD predviđa prihod od dve milijarde dolara kroz prodaju AI čipova u 2024.

Dizajner čipova, kompanija AMD predviđa prihod od čak dve milijarde dolara tokom sledeće godine kroz prodaju AI čipa koji treba da parira Nvidia proizvodima

AMD predviđa prihod od dve milijarde dolara kroz prodaju AI čipova u 2024.

Kompanija Advanced Micro Devices juče je prognozirala prodaju AI čipova u 2024. godini koja će joj, kako tvrdi, pomoći da oporavi akcije na tržištu nakon što su kvartalni rezultati izneverili očekivanja. Tako, AMD predviđa prihod od čak dve milijarde dolara od čipa koji ima za cilj da se takmiči sa kompanijom Nvidia na tržištu veštačke inteligencije (AI).

Dizajner čipova je prognozirao prihode i bruto marže u četvrtom godišnjem kvartalu ispod procena Wall Street berze, na šta je uticalo oslabljeno gejming tržište kao i pad tražnje nekih industrija za njenim čipovima koji se mogu programirati.

Akcije kompanije iz Santa Klare u Kaliforniji pale su za čak 4,6 posto nakon uobičajenog radnog vremena berze, ali se taj broj smanjio nakon što su AMD rukovodioci na konferenciji otkrili svoje planove za takmičenje sa Nvidia kompanijom, piše Reuters.

AMD tako priprema čip koji se zove MI300X i u kog polaže nade da će olabaviti Nvidia dominaciju na tržištu za AI čipove centara podataka koji se koriste za stvaranje tehnologija kao što je ChatGPT bot. Izvršna direktorka kompanije, Lisa Su rekla je da se „više velikih kupaca u hiperskali“ obavezalo da će koristiti MI300 čipove. To predstavlja termin koji se obično odnosi na velike kompanije koje se bave tehnologijom i računarstvom u oblaku.

Kalifornijska kompanija saopštila je još da očekuje 400 miliona dolara prihoda od pomenutog čipa u četvrtom kvartalu, u odnosu na avgustovsku prognozu koja je predviđala 300 miliona dolara. Lisa Su je ujedno i prvi put investitorima dala prognoze za 2024. kada je u pitanju MI300, za koji se predviđanja penju na dve milijarde dolara.

Međutim, slabost u drugim segmentima ostavila je AMD ispod očekivanja Wall Street berze za poslednji godišnji kvartal ove godine.

Dok je tržište računara u režimu oporavka, tražnja za programabilnim čipovima koje koriste industrije kao što su bežične komunikacije, zdravstvo i automobilska industrija je usporila. Tako je prošle nedelje, konkurent ove komapnije, Intel, saopštio da očekuje da će potražnja u tom segmentu opasti i ostati niska u „narednih nekoliko“ kvartala. Na osnovu toga, izgleda da isto usporavanje pogađa i AMD Xilinx poslovanje za programabilne čipove, koje je poznato po visokim maržama.

Dodatno, analitičari tvrde da će nedavno proširenje američkih sankcija na izvoz čipova u Peking zahtevati i da AMD traži licence za prodaju svojih najkvalitetnijih čipova veštačke inteligenciji Kini. Uz to, i smanjenje kapitalne potrošnje od strane ključnih kompanijskih klijenata kao što je firma Meta, takođe može uticati negativno na AMD.

Po završetku trećeg kvartala, znamo da je AMD prihod porastao četiri posto na 5,8 milijardi dolara, u poređenju sa tržišnim procenama koje su iznosile 5,7 milijardi. Korigovani profit iznosio je 70 centi po akciji, što je takođe iznad procena analitičara od 68 centi za jednu akciju.

Prihodi kompanije u poslovanju sa centrom podataka bili su otprilike 1,6 milijardi dolara u mesecima jul, avgust i septembar. Prodaja u segmentu klijenata i tržišta računara porasla je za 42 posto na 1,5 milijardi dolara, što signalizira oporavak potražnje u ovom pogledu. Prihodi u kojem se nalaze programabilni čipovi, pali su za pet procenata na 1,2 milijarde doalra, dok su gejming prihodi takođe opali i to za osam posto na 1,5 milijardi dolara.

Uprkos tome, AMD u poslednjem godišnjem kvartalu ove godine prognozira prhod od oko 6,1 milijarde dolara, sa 300 miliona „gore ili dole“, iako analitičari očekuju malo više. Da li će AMD uspeti u svom AI cilju da stane na crtu jednom od najvećih konkurenata, videćemo po izlasku finansijskih izveštaja za prognozirani period.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi