GeForce RTX 4090 u nizu grafičkih procesora koji je najnovija meta SAD sankcija prema Kini i drugim državama

Najnovija meta SAD sankcija prema Kini, ali i još nekoliko država je čitav niz grafičkih procesora među kojima su Nvidia GeForce RTX 4090, A800, H800 i drugi

GeForce RTX 4090 u nizu grafičkih procesora koji je najnovija meta SAD sankcija prema Kini i drugim državama

Administracija SAD uvela je nova izvozna pravila kojim kompanijama AMD, Intel i Nvidia zabranjuje da isporučuju određene procesore visokih performansi u Kinu, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Vijetnam bez dozvole američkih vlasti. Tako je najnovija meta SAD sankcija lista proizvoda na kojoj su između ostalih: Nvidia GeForce RTX 4090, A800 i H800 grafike koje su inače, specijalno dizajnirane za druga tržišta zbog ranijih ograničenja, L40, L40s i drugi.

Nova ograničenja su, u stvari, toliko ozbiljna da ne samo što je GeForce RTX 4090 očigledno okarakterisan kao previše moćan za Kinu i druge „neprijateljske države“, već su i isporuke AD102 procesora takođe ograničene. To dalje može uticati na proizvodnju i cene grafičkih karti zasnovanih na RTX 4090 koje se uglavnom proizvode u Kini, piše Tom’s Hardware.

U pokušaju da ispoštuje nova izvozna pravila, Nvidia će morati da pokrene proizvodnju ovog i drugih proizvoda zasnovanih na AD102 van Kine.

Prenos proizvodnje na Tajvan možda nije problem za ogromnu većinu brendova, jer dosta njih ima i sedište na ovom ostrvu. Ipak, postoji jedan veliki izuzetak. Kompanija Colorful, koja je jedna od najvećih Nvidia kupaca i svetskih proizvođača grafičkih karti, radi samo u Kini. Nvidia će tako možda pokušati da isporuči što više AD102 GPU-ova svom partneru u narednim nedeljema, mada i dalje nije jasno kako će to uticati na snabdevanje GeForce RTX 4090 proizvoda u druge zemlje.

Tako, od 16. novembra 2023. ova američka kompanije osim već ograničenih A100 i H100 grafika, više ne može da isporučuje ni A800, H800, L40, L40s, RTX 4090 i module za AI i HPC računare u navedene zemlje.

Svi pomenuti proizvodi, osim RTX 4090, su grafički procesori za AI i HPC centre podataka i aplikacije u oblaku.

„Zahtev za licenciranje može uticati na sposobnost kompanije da završi razvoj proizvoda na vreme, podrži postojeće kupce pokrivenih proizvoda ili snabdeva kupce pokrivenih proizvoda izvan pogođenih regiona i može zahtevati od kompanije da prebaci određene operacije iz jedne ili više zemalja“, piše u Nvidia saopštenju.

Međutim, s obzirom na potražnju za Nvidia AI grafičkim procesorima širom sveta, kompanija ne očekuje da će nova izvozna pravila uticati na njene finansijske rezultate u bliskoj budućnosti.

Novim potezom, SAD zahuktava već zategnute odnose sa Kinom, ali sada i sa drugim državama na istoku, stvarajući dodatne tenzije u opštoj krizi koja je zahvatila svet od tehnološke, preko ekonomske do ratne. Tako su se prošlonedeljne glasine o uvođenju novih mera i ovog puta ispostavile kao tačne.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi