Posle Kine i Bliski istok na udaru američkih sankcija u industriji čipova

Nvidia će morati da nabavlja dodatne licence za izvoz svojih A100 i H100 procesora, jer je posle Kine i Bliski istok na udaru američkih sankcija

Posle Kine i Bliski istok na udaru američkih sankcija u industriji čipova

Administracija aktuelnog američkog predsednika odlučila je da zahteva dodatne izvozne licence za Nvidia A100 i H100 grafičke procesore za nekoliko novih država. Kompanija je ovo otkrila u regulatornom dokumentu koji je objavila ranije ove nedelje. To dalje znači da je posle Kine i Bliski istok na udaru američkih sankcija u industriji čipova, a u dokumentu nije navedeno koje su sve zemlje sa ovog područja u pitanju.

Jedan od mogućih razloga za nova tehološka ograničenja ka zemljama u istočnom delu sveta je to da bi SAD osujetile svaki pokušaj, u stvari, kineskog razvoja veštačke inteligencije. Naime, na ovaj način Sjedinjene Američke Države verovatno žele da spreče dalju preprodaju Nvidia AI GPU proizvoda sa Bliskog istoka dalje u Kinu, koja je, inače, već pod gomilom zabrana u ovoj sferi.

Kompanija navodi da ju je američka vlada tokom drugog kvartala fiskalne 2024. godine obavestila o dodatnim zahtevima za licenciranje. Oni se odnose na „podskup proizvoda A100 i H100 namenjenim određenim kupcima i regionima, uključujući neke zemlje na Bliskom istoku“, piše u Nvidia saopštenju.

Pogođeni grafički procesori, odnosno modeli H100 i A100 zasnovani su na Hopper i Ampere GPU arhitekturi i trenutno predstavljaju najbolje AI grafičke akceleratore na svetu. Upravo njihovu prodaju američka vlast već je ograničila tako što je kompaniji Nvidia nametnula izvozne kontrole za tržište Kine i Rusije.

Nvidia je zbog toga razvila prilagođene modele sa slabijim performansama pod imenima H800 i A800 specijalno za kinesko tržište. Oni imaju nižu brzinu interkonekcije, što je u slučaju A100 i A800 modela sa 600 GB/s spalo na 400 GB/s, a slična stvar desila se i sa Hopper modelom.

Zemlje kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati poslednjih godina takođe jačaju svoju AI snagu i u skladu sa tim postale su značajni Nvidia kupci. Ipak, ove dve države paralelno su u pregovorima sa Kinom koji bi trebalo da prodube saradnju ove tri države. Štaviše, Saudijska Arabija i Kina ušle su u strateški savez, obavezavši se da će zajednički raditi na projektima veštačke inteligencije.

Tu opet nastupa SAD koja očigledno želi sve da iskontroliše i spreči tehnološki razvoj zemalja koje smatra pretnjom po njeno održanje imperijalističke moći u svetu. Međutim, posmatrajući svetska geopolitička i tehnološka dešavanja, zapadne sankcije koje predvodi SAD možda im se samo „obiju o glavu“ i naprave kontraefekat.

Kina je u cilju prevazilaženja sankcija počela da ulaže ogromne količine novca u sopstvene kompanije koje se bave tehnologijom uopšte, a Huawei je navodno već napravio sopstveni čip u rangu sa Nvidia A100. Očigledno da su tu i savezi sa drugim bogatim istočnim državama, koji možda totalno preokrenu globalno tehnološko tržište kakvo poznajemo u poslednjih 20 godina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi