Ne treba potcenjivati mogućnost Kine da proizvodi napredne čipove

Iako Kina ima ograničen pristup naprednoj tehnologiju za proizvodnju čipova, analitičari smatraju da će ova zemlja ipak naći način da ih proizvodi

Ne treba potcenjivati mogućnost Kine da proizvodi napredne čipove

Trgovinski rat između SAD i Kine je tokom dosadašnjeg perioda uglavnom bio sveden na jednostrane sankcije na visoku tehnologiju koju predvode Sjedinjene Američke Države sa svojim zapadnim savetnicima. Uveli su ih Kini zbog moguće zloupotrebe u vojne svrhe i borbe za primatom u tehnološkoj industriji. Iako je Kina trenutno značajno ograničena, analitičari smatraju da će ova zemlja biti sposobna da razvija i proizvodi najnaprednije čipove i da je nikako ne treba potcenjivati.

“Ne potcenjujem sposobnost i odlučnost Kine da pronađe način za izgradnju najnaprednijih tehnologija, ali i da koristi neke starije tehnologije za izgradnju vrlo važnih proizvoda”, rekao je Danijel Njumen, glavni istraživač u firmi Futurum Group, za CNBC.

Kineske kompanije kao što su Huawei i Alibaba već rade na metodama za razvijanje vodeće veštačke inteligencije sa slabijim čipovima, ili kombinuju čipove kako ne bi zavisili od jedne hardverske komponente. Stručnjaci veruju da će to biti izazov, ali tvrde da su neki eksperimenti već pokazali obećavajuće rezultate, navodi se u nedavnom izveštaju WSJ-a.

Ništa nije nemoguće za Kinu

Kineska administracija za sajber prostor (CAC) u nedelju je objavila da proizvodi kompanije Micron nisu prošli reviziju mrežne bezbednosti i da zabranjuje kupovinu od ove američke kompanije i njihovo korišćenje u svojoj ključnoj infrastrukturi.

Odluka vlasti u Kini stiže u jeku zategnutih odnosa između ove zemlje i SAD oko tehnologije čipova, s obzirom na to da je praktično odgovor na niz sankcija Vašingtona koji je prethodno pooštrio izvoz poluprovodnika u Kinu.

Kina ulaže u svoju industriju čipova

Osnivač i izvršni direktor kompanije Nvidia, Džensen Huang, rekao je prošle nedelje da su resursi koje Kina ulaže u svoju industriju čipova “prilično masivni, tako da ih ne možete potcenjivati”.

Kina ulaže više od bilion kineskih juana (140 milijardi dolara) u svoju industriju čipova, prema izveštaju Reuters-a. Domaći proizvođači već imaju koristi od državnih subvencija i državnih istraživačkih projekata.

Upravo zbog toga postoji “mnogo GPU startapova u Kini” i postojeći igrači moraju “vrlo brzo da se kreću”, kako bi ostali konkurentni, rekao je Huang novinarima na nedavnom Computex 2023 sajmu. Kao što znamo, GPU-ovi su izuzetno važni za razvoj veštačke inteligencije.

Kina ima alternative

Dok svi govore o najnaprednijim čipovima, Kina bi mogla da postane dominantna u oblasti “zastarelih”, takozvanih legacy čipova.

Čarls Ši, još jedan analitičar iz firme Nidam & Company, kaže da Kina pokazuje dobar napredak kada je reč o pravljenju čipova koji koriste “zrelu” tehnologiju. Kad se kaže “zrela” tehnologija, uglavnom se misli na starije proizvodne procese i proizvodnju čipova od 28 nanometara ili većih. Ovi čipovi se uglavnom smatraju starijim, ali su i dalje neverovatno važni u automobilskoj industriji i u drugoj potrošačkoj elektronici.

Štaviše, očekuje se da će se potražnja za čipovima od 28 nanometara više nego utrostručiti do 2030. godine, stvarajući tržište vredno 28,1 milijardi dolara.

Dakle, postoji ogroman potencijal koji Kina ovde može da ugrabi, a sa tim novcem u džepu nesumnjivo može dodatno da pojača svoje napore kada je reč o razvoju najnaprednijih čipova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. RingeRaja

    Ukoliko imaš dovoljno resursa (a Kina to ima), naravno da će uspeti, pitanje je sam kad.

  2. Dovla_sheen


    View image at the forums

    Ne treba potcenjivati mogućnost Kine da proizvodi napredne čipove​
    Iako Kina ima ograničen pristup naprednoj tehnologiju za proizvodnju čipova, analitičari smatraju da će ova zemlja ipak naći način da ih proizvodi

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/ne-treba-potcenjivati-mogucnost-kine-da-proizvodi-napredne-cipove/

    Amerika će zabiti sebi autogol ali i čitavom svijetu - napraviće od Kine neobuzdano tehnološko čudovište na ovaj način, nakon toga nikad ništa više neće biti isto...

  3. S obzirom na to da bi Huawei trebalo da proizvede svoje 12nm i 14nm čipove, mogli bi polako da se vrate na velika vrata u domenu niže-srednje klase, samo ako budu dovoljno pametni i cenovno konkurentni da Unisoc (ex Spreadtrum) i JLQ stave u drugi plan.

  4. MegaSkot

    Zuti ljudi ce cipove sejati i vodom Morave hladiti.

  5. Zrachko

    Ne znam kako da prokomentarišem ovaj tekst koji liči na PR obaveštenje.

  6. hurakura


    View image at the forums


    Moore Threads MTT S80 GPU Benchmarked by PC Watch Japan

    The Moore Threads MTT S80 gaming-oriented graphics card has been tested mostly by Chinese hardware publications, but Japan's PC Watch has managed to get hold of a sample unit configured with 16 GB GDDR6 (14 Gbps) for evaluation purposes and soon published their findings in a "HotHot REVIEW!" The...


    View image at the forums

    www.techpowerup.com

    greje ko pec, a slabija od igpu

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi