Zašto bi trebalo da omogućite UWB signal na svom Android telefonu?

Bluetooth je već dugo ključna tehnologija u bežičnoj komunikaciji, ali ultraširokopojasna UWB tehnologija će promeniti način na koji povezujemo uređaje.

Zašto bi trebalo da omogućite UWB signal na svom Android telefonu?

Bluetooth je već dugo ključna tehnologija u bežičnoj komunikaciji, ali ultraširokopojasna UWB tehnologija će promeniti način na koji povezujemo uređaje. UWB koristi visokofrekventne radio talase za komunikaciju na kratkim razdaljinama, pružajući preciznost i pouzdanost koju Bluetooth ne može da postigne. Kako UWB sve više ulazi u moderne pametne telefone, potencijal za poboljšanu funkcionalnost je ogroman. Evo zašto bi trebalo da razmotrite omogućavanje ove tehnologije na svom Android uređaju.

UWB značajno poboljšava funkcionalnost uređaja za praćenje. Dok su Bluetooth tragači bili ograničeno korisni, UWB trackeri poput Apple-ovih AirTagova nude neuporedivu preciznost. Ovi uređaji vam omogućavaju da pronađete predmete u realnom vremenu sa korisničkim interfejsom koji vas vodi tačno do izgubljenih stvari. Kako sve više trackera usvaja UWB, lako je zamisliti budućnost u kojoj će gubljenje ključeva, novčanika ili bilo kojih drugih važnih predmeta postati retkost, piše Pocket-lint.

Sposobnosti UWB-a prevazilaze praćenje predmeta i ulaze u oblast lične navigacije. Zamislite da ste na velikom, nepoznatom aerodromu i treba da pronađete svoj terminal. Uz UWB, vaš telefon može da vas vodi sa tačnošću, prikazujući uputstva na ekranu. Bilo da tražite prodavnicu u tržnom centru ili locirate svoj automobil na velikom parkingu, UWB može učiniti navigaciju u složenim okruženjima jednostavnom i bez stresa.

Ako ste na putu u zemlje koje imaju usluge za deljenje vožnje poput Ubera i Lyfta, pronalaženje tačne lokacije za preuzimanje može biti nezgodno, posebno u gužvi. UWB tehnologija može eliminisati ovaj problem tako što omogućava vozačima da vas precizno lociraju. Ova inovacija može učiniti naručivanje vožnje glatkijim i efikasnijim, osiguravajući da više nikada ne morate da igrate žmurke sa očekivanim vozilom.

Mnogi moderni automobili nude ključeve koji koriste Radio Frequency Identification (RFID) za bežično otključavanje vrata. Međutim, ovi ključevi mogu biti skupi i lako ih je izgubiti. Ultraširokopojasna tehnologija omogućava vašem pametnom telefonu da funkcioniše kao digitalni ključ za automobil, pružajući zgodnu i sigurnu alternativu. Sa daljim razvojem, ova funkcija bi mogla postati standardna, omogućavajući vam da otključavate i startujete automobil samo uz pomoć telefona.

Dani povezivanja telefona sa računarom za prenos fajlova su davno prošli, zahvaljujući bežičnim tehnologijama poput AirDrop i Quick Share-a. UWB ovo praktično još više unapređuje omogućavajući još precizniji i intuitivniji prenos fajlova. Usmeravanjem dva UWB-om opremljena uređaja jedan prema drugom, lako možete započeti prenos, čineći proces bržim i bez problema. Ovaj napredak bi mogao revolucionisati način na koji delimo podatke između uređaja.

Tržište pametnih kuća je spremno za inovacije, a ultraširokopojasna tehnologija bi mogla biti ona ključna promena. Dok trenutni pametni domovi mogu biti fragmentisani, UWB nudi potencijal za integrisanije iskustvo. Na primer, ova tehnologija može omogućiti vašim pametnim lampama i uređajima da prepoznaju vaše prisustvo i automatski se prilagode, eliminišući potrebu za ručnim kontrolama. Kako više uređaja bude usvajalo UWB, vaš dom bi mogao postati responzivniji i intuitivniji nego ikada pre.

Ko trenutno nudi UWB tehnologiju u pametnim telefonima?

Iako je trenutno skuplji za implementaciju od drugih bežičnih tehnologija, očekuje se da će UWB postati rasprostranjeniji kako troškovi budu opadali. Apple je već integrisao ovu tehnologiju u svoje iPhone-ove od serije iPhone 11, a vrhunski Android telefoni poput Samsung Galaxy serija od S21 pa dalje (u Plus i Ultra verzijama), kao i Google Pixel Pro modeli od serije 6, slede njihov primer. Kako ona postaje pristupačnija, verovatno će se proširiti i na uređaje srednje klase i budžetske modele, donoseći svoje prednosti široj publici.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Zaključak

UWB tehnologija nudi brojne prednosti, od poboljšanog praćenja predmeta i lične navigacije do besprekornog prenosa fajlova i unapređenih pametnih domova. Kako ova tehnologija postaje sve raširenija, omogućavanje UWB-a na vašem Android telefonu moglo bi vam doneti novi nivo pogodnosti i funkcionalnosti. Prihvatite budućnost bežične komunikacije i iskoristite sve prednosti koje ultraširokopojasna tehnologija nudi na vašem uređaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi