Android 15 će strimovati zvuk na više uređaja istovremeno. Šta je Bluetooth Auracast?

Konačno je sa dolaskom Android 15 verzije omogućeno strimovanje muzike na više slušalica i zvučnika istovremeno

Android 15 će strimovati zvuk na više uređaja istovremeno. Šta je Bluetooth Auracast?

Tehnologije za deljenje zvuka nisu nova stvar. Ako posedujete Samsung telefon, možda ste već́ koristili Dual Audio funkciju. Apple takođe ima nešto slično za svoj iPhone. Međutim za druge uređaje, Bluetooth striming je prilično ograničen, omogućavajući vam da strimujete samo na jedan par slušalica ili jedan bežični zvučnik. Tome je konačno došao kraj sa dolaskom Android 15 verzije operativnog sistema.

Google je naime ugradio odgovarajuću podršku za Bluetooth Auracast i Bluetooth LE na Android 15 sistemu. Ova opcija je već dostupna u Beta 1.1 izdanju i čini se da će obe opcije dobiti svoje konačno izdanje u predstojećoj Android 15 verziji. Kada Google predstavi nove Bluetooth funkcije, moći ćete da strimujete zvuk sa jednog telefona na više audio uređaja istovremeno.

Šta je Bluetooth Auracast?

Auracast je nova Bluetooth funkcija koja funkcioniše kao radio prenos zvuka koji emituje korisnik pojedinac. Sa aktivnom Auracast funkcijom, svako u vašoj blizini sa kompatibilnim slušalicama i bubicama može da se prikači na emitovani audio saržaj. Ovo je posebno korisno na mestima sa puno ljudi i više izvora zvuka, kao što su železničke stanice, aerodromi ili teretane.

Međutim, imajte na umu da čak i uz podršku za Android 15 Bluetooth Auracast, biće vam potreban kompatibilan audio uređaj da biste uživali u ovoj naprednoj opciji emitovanja zvuka. Sa druge strane, dobra vest je da se standard sve više usvaja. Dakle, više predstojećih audio dodataka moglo bi biti kompatibilno sa novom funkcijom.

Mishaal Rahman, poznati Android stručnjak, testirao je Bluetooth Auracast na Android 15 Beta 1.1. Uspeo je da ga natera da radi sa Galaxy Z Fold 5 i Galaxy S24 Ultra telefonima, što znači da  nije ekskluzivna funkcija omogućena samo Google Pixel modelima.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Obzirom da ovu opciju nije lako pronaći u beta Android 15 izdanju, Mishaal je morao da malo podešava po operativnom sistemu. Nakon toga, je dobio novi meni sa podešavanjima dostupnim isključivo na Android 15 Beta 1.1 verziji. Funkcija se nalazi u sledećem meniju Settings > Connected Devices > Connection preferences > Audio sharing.

Kada je funkcija uključena i sesija aktivna, Android 15 pokazuje obaveštenje sa tasterima za pristup podešavanjima ili zaustavljanje audio strima. Tu je i prekidač za izlaz medija. Preko ovog menija moguće je kontrolisati ko se povezuje na vaš audio prenos i prilagoditi opcije emitovanja. Postoji i opcija za jednosmerno emitovanje. To omogućava korisniku domaćinu da preuzme potpunu kontrolu nad onim što emituje.

Mishaal je napomenuo da postoji opcija za kreiranje QR koda. Kao što možete videti sa gornje slike, omogućava korisnicima da se lako povežu na Auracst stream. Međutim, u trenutnoj Beta 1.1 Android 15 verziji, postoji mali problem sa procesom deljenja poziva preko QR koda. Mishaal nije mogao da međusobno poveže Samsung telefone ovom metodom sa Pixel 8 Pro modelom.

Takođe, u početku je primetio i neke probleme sa zvukom. Međutim, kvalitet audio prenosa se poboljšao nakon aktiviranja „Improved Compatibility“ opcije. Uvek imajte na umu da ipak govorimo o Android 15 Beta 1.1 verziji. Dakle, izvesno je da će Google ispolirati sve nedostatke u predstojećoj beta verziji, piše Gizchina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
 1. Auracast baš i nije nova funkcija, predstavljen je u januaru 2020. i podržan je od Bluetooth 5.2 (aktuelna verzija je 5.4). Android od verzije 13 podržava Bluetooth LE Audio.


  View image at the forums


  Bluetooth - Wikipedia


  View image at the forums

  en.wikipedia.org


  View image at the forums


  Bluetooth Low Energy Audio | Connectivity | Android Developers


  View image at the forums

  developer.android.com

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi