Na Android 15  operativnom sistemu lakše ćete moći da upravljate obaveštenjima

Predstojeća Android 15 verzija mobilnog operativnog sistema trebalo bi da donese korisno poboljšanje upravljanja obaveštenjima putem kanala obaveštenja

Na Android 15  operativnom sistemu lakše ćete moći da upravljate obaveštenjima

Skrivena opcija u Android 15 beta 1 verziji skriva nepotrebne kanale obaveštenja iz aplikacija, pojednostavljujući proces upravljanja obaveštenjima. Eliminacijom nekorišćenih kategorija obaveštenja, Google bi na taj način mogao dodatno da unaprediti sistem obaveštenja za Android korisnike.

Android trenutno ima odličan sistem obaveštenja koji omogućava lako suzbijanje promotivnih i neželjenih obaveštenja aplikacija. Pomoću kanala obaveštenja možete imati preciznu kontrolu nad obaveštenjima aplikacija i blokirati neželjena obaveštenja iz određenih kategorija. Na taj način možete i dalje primati važna obaveštenja dok ujedno blokirate sva nevažna.

Kategorije obaveštenja su odlična ideja, ali mnoge aplikacije ih popunjavaju nepotrebnim kanalima, što otežava određivanje toga koji bi kanali trebalo da budu isključeni da bi to uklonio neželjene i promotivne poruke. Novim Android 15 operativnim sistemom, Google bi konačno mogao da reši ovaj problem.

Novinar Mišal Raman otkrio je neke skrivene opcije u Android 15 beta 1 verziji koje podrazumevano skrivaju nekorišćene kanale obaveštenja iz aplikacija. Da biste videli njihovu punu listu, morate dodirnuti opciju sa tri tačke u gornjem desnom uglu i potom „Show unused channels“ (Prikaži nekorišćene kanale). Manja lista će prikazivati samo kanale koje je aplikacija koristila za slanje obaveštenja, tako da brzo možete odrediti koje želite da isključite.

Kao primer, Raman objašnjava u svom tekstu za AndroidAuthority kako Instagram kreira 25 kanala obaveštenja, iako većinu njih nikada ne koristi. To, između ostalog, otežava identifikaciju kanala koje treba isključiti. Nakon omogućavanja skrivene opcije u Android 15 Beta 1, operativni sistem automatski je sakrio 22 nekorišćene kategorije obaveštenja koje je kreirala ova aplikacija.

Ipak, s obzirom na to da prva Android 15 beta verzija ipak skriva u opcijama mogućnost isključivanja neželjenih kanala obaveštenja, postoji mogućnost da Google neće uključiti ovu funkciju u javno izdanje OS-a.Međutim, Raman veruje da kompanija nema puno razloga da to ne učini, posebno jer funkcija već radi.

Google bi mogao zvanično da najavi ovo unapređenje kanala obaveštenja tokom svog Google I/O događaja sledećeg meseca. Android obrada obaveštenja je daleko ispred onoga koji ima iPhone, a upravo su kanali obaveštenja su ključni razlog za to. Ako Google nastavi sa ovim unapređenjem kanala obaveštenja, samo će proširiti svoje vođstvo nad iOS operativnim sistemom u ovoj oblasti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi