Karantin, ali za sumnjive aplikacije na Android 15 operativnom sistemu

Predstojeći Android 15 operativni sistem mogao bi da ima novi način zaštite vašeg telefona, tako što bi sumnjive aplikacija smeštao u „karantin“

Karantin, ali za sumnjive aplikacije na Android 15 operativnom sistemu

Kako bi zaštitio vaš telefon od zlonamernih softvera i drugih hakerskih napada, Android 15 bi mogao da ima još jedan, novi način zaštite prema kojem bi sumnjive aplikacije praktično stavljao u tzv. karantin. Naime, na ovaj način aplikacije koje bi mogle da prave problem na uređaju na taj način biće stavljene u tihi režim, ograničavajući njihove aktivnosti i interakciju sa drugim aplikacijama.

Android korisnici trenutno imaju zaštitu od malvera zahvaljujući Google Play Protect sistemu, koji sada skenira aplikacije na malvere u realnom vremenu. Međutim, nije potpuno neobično da ponekad propusti aplikaciju zaraženu zlonamernim softverom. To je trenutak kada bi Android 15 mogao da ponudi korisnicima novi način zaštite uređaja od ovakvih situacija.

Pomenuti karantin za aplikacije funksionisao bi tako što bi sistem automatski stavljao aplikacije tamo, odnosno navodno neće postojati način da korisnici sami pošalju svoje aplikacije u ovaj režim, piše AndroidAuthority. No, one će svakako i dalje biti vidljive na početnom ekranu i u podešavanjima, ali obaveštenja ovih aplikacija neće, pri čemu će sve njihove aktivnosti biti zaustavljene i svi aktivni prozori će biti sakriveni.

To nije sve, jer će karantin podrazumevati i da aplikacija neće moći da „zvoni“ na uređaju, njeni servisi neće moći da budu pozivani od strane drugih aplikacija i ona neće moći da primi emitovanje drugih sistemskih aplikacija.

Nove dozvole za aplikacije će to omogućavati, ali Google Play prodavnica ih i dalje ne koristi. Zahvaljujući dozvolama kao što je „suspend_apps“ i „quarantine_apps“ kojima će moći da pristupi samo verifikator sistema, Google Play prodavnica biće u stvari jedina aplikacija koja ima moć da stavi druge u karantin. Kodovi koji opisuju ovu novinu primećeni su prvi put u Android 14 QPR2 Beta 1 krajem prošle godine, ali nije potvrđeno kada će nova funkcija stići do svih Android korisnika. Sada deluje da će to biti deo Android 15 verzije, ali to se možda desi čak i sa nekom sledećom, kao što je Android 16.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi