Aktivno poništavanje buke: Evo kako funkcioniše ANC

Često ćete pri kupovini premijum slušalica primetiti slova ANC koja označavaju aktivno poništavanje buke. Znate li zapravo kako ova tehnologija funkcioniše?

Aktivno poništavanje buke: Evo kako funkcioniše ANC

Često ćete pri kupovini slušalica, naročito iz premijum segmenta, primetiti slova ANC koja označavaju aktivno poništavanje buke. Znate li kako ova tehnologija zapravo funkcioniše?

Postoje dva faktora koja mogu poboljšati ili pokvariti vaše iskustvo slušanja muzike u digitalnom formatu — kvalitet zvuka i izolacija. Prvi faktor uglavnom zavisi od kvaliteta drajvera, frekvencijskog opsega, impedanse i ukupnog kvaliteta izrade slušalica. Kada je reč o izolaciji spoljašnje buke, proizvođači slušalica se uglavnom oslanjaju na dva rešenja — aktivno i pasivno poništavanje buke.

Pasivno poništavanje buke koristi čvrsto prijanjanje i zatvorenu konstrukciju slušalica kako bi se sprečio prodor spoljašnje buke do vaših ušiju. Kada je u pitanju aktivno poništavanje, često ćete pri kupovini primetiti slova ANC — koja označavaju aktivno poništavanje buke – u marketinškim materijalima za slušalice, posebno na premijum modelima. Međutim, sa toliko dobrih slušalica koje podržavaju poništavanje buke, opcije su sada dostupne u gotovo svakom cenovnom rangu.

Ipak, šta je tačno ANC i da li vredi platiti malo više za njega?

Način na koji čujete muziku, ili bilo koju vrstu zvuka, je kroz zvučne talase koji nastaju vibracijama u vazduhu. Ove vibracije pokreću čestice u mediju, koje naš mozak zatim obrađuje kao zvuk. Aktivno poništavanje buke koristi tehniku zvanu fazna inverzija koja proizvodi talas iste frekvencije i talasne dužine, ali suprotne faze. To uzrokuje da se oba talasa poništavaju, rezultirajući, teoretski, tišinom.

Kažemo teoretski jer aktivno poništavanje buke zahteva stalno i precizno računanje kako bi proizvelo identičan zvučni talas za poništavanje buke. Slušalice, a odnedavno i bubice, koriste posebne mikrofone za slušanje ambijentalnih zvukova oko vas u svakom trenutku.

Ove male spravice obrađuju zvukove i pokušavaju da smanje buku ubacivanjem invertovanog zvučnog talasa kroz drajvere. Ako vam je lakše, reći ćemo to ovako — vi zapravo čujete anti-buku kroz par slušalica sa ANC-om.

Jedna stvar koju treba imati na umu je da, uprkos tome što ste potrošili mnogo novca na vaše cenjene slušalice, aktivno poništavanje buke je podešavanje koje morate uključiti. Obično postoji dugme na slušalicama za prebacivanje između različitih režima transparentnosti, a na bubicama se obično uključuje dodirom senzornog dela, odnosno površine uređaja koji je u tom trenutku u vašem uhu.

Tri metode za proizvodnju Anti-buke

Proizvodi opremljeni aktivnim poništavanjem buke uglavnom se oslanjaju na tri metode za proizvodnju anti-buke. Feedforward ANC koristi mikrofone na spoljašnjoj strani slušalica, dok Feedback ANC generiše zvučni talas na osnovu buke koja je već ušla u ušne školjke. Kombinacija oba, Hybrid ANC, u stanju je da preciznije filtrira i visoke i niske frekvencije zvuka, piše Slash Gear.

Određene slušalice ili bubice čak vam omogućavaju da kontrolišete intenzitet poništavanja buke, što može biti veoma korisno ako ste osetljivi na najviše nivoe ANC-a. Prisustvo ove tehnologije u slušalicama dovodi do drugih zanimljivih funkcija. Režimi transparentnosti pomažu da se pojačaju zvuci osoba koje oko vas govore umesto da ih potiskuju.

Sve u svemu, svi smo već navikli da nam ANC opcija stalno bude uključena i retko je isključujemo. Glavni razlog je kvalitetniji zvuk koji naš mozak lakše obrađuje, a samim tim i uživanje je veće. Na kraju i jedno nezaobilazno pitanje kada već obrađujemo ovu temu: koja je vaša omiljena marka ANC slušalica?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. agasoft

    Verovatno sam jedan od retkih koji ne vole ANC, jer to kao da mi smanjuje svesnost, umanjuje kontrolu okruženja. Kao kad biste stavili na oči naočare kroz koje vidite samo ono što je na ekranu i da uklone sve ostalo oko vas. Uvek imam neki strah da će se dogoditi nešto što neću moći da čujem, primetim. A ako uključim transparentnost, onda ljude čujem preko mikrofona pa mi to tek nije lepo. Sve ostavljam na isključeno, neka meni jasne slušne okoline, koliko god da je bučna ili tiha.

  2. ANC je fenomenalan izum. Svaki put kada letim sa velikim zadovoljstvom koristim slusalice, posebno na prekookeanskim letovima.

    Imam trenutno Sony WH1000XM4 slusalice, poniste nekih 80 do 90% spoljnih zvukova i brujanja motora sto mi omogucava najnormalnije gledanje filmova i slusanje muzike.

  3. Ja vec 2 i po godine koristim Bose QC 45, i odusevljen sam i zvukom i ANC-om. Mislio sam da necu koristiti ANC puno, ali evo ga vecinom vremena ukljucen :) Najudobnije slusalice u univerzumu.. Probao sam i Sony xm4 i xm5 i strava su - sa fenomenalnim ANC-om, nema tu price, ali udobnost je na strani Bose sluski!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi