Huawei FreeClip bežične slušalice - Nema udobnijih

Huawei FreeClip bežične slušalice - Nema udobnijih

Huawei FreeClip bežične slušalice su jako zanimljiv model, ali i najudobnije slušalice koje smo do sada probali. Kako rade pogledajte u našoj recenziji…

  Sadržaj
   Huawei FreeClip bežične slušalice – Nema udobnijih

   Pozitivne ocene

   • Izuzetno lagane i udobne
   • Stabilne u ušima i pri pokretima i znojenju
   • Kvalitet zvuka na visokom nivou

   Negativne ocene

   • Nedostatak aktivne redukcije buke za slušanje (implementirana za pozive)

   Slušalice inovativnog dizajna koji zapravo donosi konkretne predosti u pogledu udobnosti, a pogotovo za aktivne korisnike i sport.

   Od kako su proizvođači mobilnih telefona polako počeli sa proterivanjem 3.5mm konektora sa svojih modela, bežične slušalice su postajale sve neophodniji deo elektronskog arsenala dobrog dela korisnika.
   I pored određenih nedostataka, kojih su svesni pre svega oni koji naginju ka audiofilskim modelima, ne može se poreći da su takozvane True Wireless slušalice donele velika unapređenja u pogledu praktičnosti korišćenja.

   Zapravo, velika većina korisnika uključujući i mene se verovatno ne bi nikad vratila na žicu, makar u ovom prenosnom formatu, jer je korisničko iskustvo neuporedivo, pogotovo sa modelima koji to rade na pravi način. A same true wireless bubice su imale svoj razvojni put, od noviteta koji je guralo nekoliko najvećih kompanija, do proizvoda koji nude apsolutno svi, uključujući i neke potpuno nepoznate brendove.

   Samim tim, ponuda na tržištu je ogromna, ali ako samo protrčite kroz kategoriju na sajtu neke od domaćih web prodavnica, verujemo da ćete primetiti da većina modela vrlo podsećaju jedni na druge. Zapravo, evolucijom dizajna se neumitno došlo do svega nekoliko generalnih varijacija koje su se pokazale kao najzgodnije za korisnike, uz tek poneki izlet u nepoznato, poput npr. Samsungovih pasulja, koji privuče pažnju, ali ne mora biti realno unapređenje.

   Ovog puta, Huawei nam je na test poslao jedan model koji zapravo deluje kao nešto novo, drugačije, ali i potencijalno kao korak napred u pogledu udobnosti i upotrebljivosti. U pitanju je model pod imenom Huawei FreeClip – pomalo nekonvencionalne bežične bubice, ali sa nekim konkretnim prednostima u odnosu na do sada viđeno.

   Odmah ćemo reći – dopale su nam se, ali pogledajmo zajedno zašto, kao i koje su prednosti i mane u odnosu na neke konvencionalnije modele na tržištu.

   Huawei FreeClip – Dizajn

   Najpre da kažemo da FreeClip dolaze u kutiji za nošenje relativno malih dimenzija i ovalnog oblika koja jako podseća na ono što smo viđali sa Huawei Freebuds modelima – Huawei logotip na prednjoj strani zajedno sa led indikatorom, USB-C port na dnu i taster za uparivanje na desnoj strani. Na prvi pogled još jedne od Huawei slušalica, koje su istina do sada uvek ostavljale dobar utisak.

   Ipak, kada otvorite kutiju čeka vas malo iznenađenje, jer same slušalice nimalo ne liče, ne na prethodne Freebuds, već na bilo koje bubice koje ste prehodno imali prilike da vidite. S druge strane, makar će vam odmah biti jasno kako da ih izvadite iz kutije i to je prva stvar gde je ovakav dizajn u prednosti.

   Pritom ne mislimo samo na vađenje iz kutije, već generalno rukovanje, jer će gumirani luk, odnosno žica u sredini služiti poput svojevrsne drške, pa nema onog momenta kao sa standardnim bubicama gde vam uz malu nepažnju lako mogu iskliznuti iz ruku i otkotrljati se negde.

   Uz to, mesta unutar kutije su profilisana tako da nema ni najmanje dileme kako se vraćaju u nju – ne možete pogrešiti taman ni da želite. Koja je leva, a koja desna? … E to nije ni bitno, ali doći ćemo i do toga.

   Slušalice se zapravo sastoje iz tri dela koji deluju kao jedna celina – sferični deo koji je izvor zvuka, elipsasti deo u kome su baterija i elektronika, i polukružni most između njih, zbog čega Huawei ovo i naziva C-Bridge dizajn. Most je zapravo sastavljen od 9 žica napravljenih od legure nikla i titanijuma koja ima memorijski efekat, odnosno fleksibilna je, ali se uvek vraća u originalni oblik.

   Naravno, spolja je presvučena termopoliuretanom koji sprečava klizanje, udobniji je u dodiru sa kožom, a i otporniji na rukovanje masnim prstima. Druga dva elementa su napravljena od polirane plastike, a u ponudi su dve boje, crna i ljubičasta. One su u praksi više tamno siva i srebrna koja vuče na ljubičasto, ali izgledaju dobro svaka na svoj način – a i zanimljivije su od standardne crne i bele.

   Ergonomija i udobnost

   Kada sam video oblik i dizajn, prvo pitanje mi je bilo kako ovo stoji u ušima, a odgovor je – iznenađujuće ergonomski, čak i ako možda izgleda malo hipsterski, kao da imate poveći pirsing, a ne slušalice. Iako ideja o mostu između dva dela koji jedan drži na uvetu, a jedan iza njega potencijalno deluje kao problematična sa strane dugotrajne udobnosti, moram priznati da su ovo daleko najudobnije bubice koje sam bio u prilici da probam.

   Zapravo, desilo mi se da ih tokom testiranja u redakciji potpuno zaboravim na ušima, pa se pitam gde su, ili se iznenadim kad ih napipam. Bukvalno ih možete nositi ceo dan bez problema, a svaka od bubica je teška 5.6g pa ćete je jedva osećati kada baš obratite pažnju.

   Verujem da optimizacija u pogledu minimizacije pritiska, čvrstine stajanja i ergonomije nije bila nimalo lak zadatak, navodno je u razvoju obuhvaćeno čak 300.000 oblika ušiju, ali apsolutno pohvale Huawei-u za ono što su postigli. Ključna stvar je zapravo oblik elemenata, koji omogućuje da slušalice stoje čvrsto bez pritiskanja uveta.

   Deo koji ide iza je pljosnat sa blago zakrivljenom konturom, dok je slušni deo sferičan i prirodno leži u ušnoj školjci koja ga praktično sprečava da ispadne na bilo koju stranu. Prilično genijalno rešenje, pa su FreeClip praktično idealne slušalice za sportske aktivnosti – ne ispadaju ni kada se oznojite za razliku od većine standardnih modela, a značajno su udobnije od sportskih varijanti koje se kače iza uveta – uz to su i otporne na vodu i prašinu po IP54 standardu.

   Kako su obe slušalice identičnog oblika, ne postoje leva i desna, već će biti potpuno svejedno koju stavite u koje uvo. Senzor gravitacije će prepoznati orijentaciju i automatski promeniti raspored ako je potrebno kako bi stereo slika bila kako treba. Pametno rešenje, ali i praktično jer vas oslobađa obraćanja pažnje na to koja ide na koju stranu.

   Ono što takođe treba istaći je da ovo nije takozvani in-ear model, odnosno slušalica ne ulazi u ušni kanal, što je nešto što ima svojih prednosti, pogotovo u pogledu higijene i ugodnosti nošenja, ali i određenih mana. Meni recimo nikada nisu odgovarali modeli koji nisu in-ear, jer je zbog oblika ušiju sa većinom klasičnih bubica je bilo skoro nemoguće postaviti ih da stoje čvrsto, ali i da nalegnu tako da zvuk bude onakav kakav treba da bude, bez gubitka niskih frekvencija. Šteta, jer su neki od najhvaljenijih modela među audiofilima bili upravo tog tipa.

   Huawei je FreeClip modelom čini se uspeo da reši oba problema, jer slušalice stoje na ulazu u ušni kanal, stabilno, i dizajnirane su tako da zvuk projektuju direktno u njega. Izolacija je skoro pa nepostojeća, pa ćete sve oko sebe čuti bar 95% kao da slušalice ni ne nosite.

   Uz to nema ni aktivne redukcije buke, pa ovo nisu slušalice za one kojima je potrebna izolacija od okoline, što je verovatno i jedina zamerka koju imamo. Prednost je što sve čujete normalno kao i bez slušalica, a kada pustite nešto, zvuk je kao da vam se u blizini ušiju nalazi par dobrih zvučnika.

   Huawei FreeClip – Zvuk

   U tom pogledu FreeClip su bile prijatno iznenađenje, jer kao što smo pomenuli, slušalice koje ne ulaze u zvučni kanal redovno imaju problema sa konzistentnošću zvuka i rasipanjem basa. FreeClip su relativno fleksibilne po pitanju tačne pozicije i nisu previše osetljive na to da li ste ih postavili malo niže ili višlje na uvetu, jer će se deo koji je izvor zvuka mahom uvek nalaziti na odgovarajućem mestu i usmeravati zvuk u ušni kanal.

   Uz to, implementiran je i Reverse sound field acoustic system koji poništava talase van ose ušnog kanala, što daje jasniju i usmereniju projekciju, ali i minimizuje emitovanje zvuka van uveta, pa će neko ko je npr. pola metra od vas pri glasnom slušanju moći samo da nazre koji je okvirno žanr u pitanju, ali ne i da čuje pesmu ili razgovor.

   Ono što ćete vi čuti kada ih nosite je zvuk vrlo prijatnog balansa i punog frekventnog opsega, sa dovoljno detalja, ali bez nekih nepotrebnih akcenata u višem delu spektra koji bi bili naporni za dugotrajnije slušanje.

   Ne možemo baš reći da je studijski ravnog odziva, pa možda ni jednako neutralan kao većina prethodnih Huawei modela, ali svakako zvuči vrlo dobro, ali i prijatnije za slušanje usled načina projekcije, sa prirodnijom zvučnom slikom od one na koju smo navikli da čujemo na bubicama. Zapravo, manje je osećaj kakav daju bubice, a više kao neke dobre otvorene slušalice poput AKG K701 npr., što bi se reklo – zvučnici na ušima.

   Reprodukcija basa je neočekivano dobra za bubice koje nisu in-ear, pa se niske frekvencije prostiru do oko 45Hz, iako glasnoća basa lagano opada ispod 80Hz. Takođe, slušalice poseduju i kompenzaciju frekventnog odziva za različite glasnoće, kako bi subjektivni balans bio jednak kada slušate tiše ili glasnije.

   Što se prilagođavanja tiče, nema klasičnog ekvilajzera, ali vam je u aplikaciji na raspolaganju četiri predefinisana moda sa malo više basa, malo više detalja ili što jasniji dijalog. U pogledu glasnoće, FreeClip su više nego dovoljno glasne za moj ukus na oko 65%, do maksimuma nismo ni smeli da idemo, a u aplikaciji je moguće aktivirati i Extra Media Volume opciju za još više, pa sumnjamo da će iko imati zamerku na glasnoću, čak i korisnici sa oštećenim sluhom.

   Povezivanje, kontrole, baterija

   Kad pričamo o kvalitetu zvuka, treba reći i da slušalice podržavaju standardne SBC i AAC kodeke, kao i Huawei-ev sopstveni L2HC HD Audio kodek koji neće baš svi biti u prilici da koriste. Zato ćete maksim izvući u kombinaciji sa nekim od Huawei telefona sa EMUI 13 ili novijim, dok ćete u najgorem slučaju biti ograničeni na AAC, sa kojim slušalice i dalje zvuče veoma dobro.

   Konekcija se naravno ostvaruje putem Bluetooth veze, a latencija u standardnom modu nije baš idealna za gledanje videa, mada je u aplikaciji moguće aktivirati opciju koja je spušta na korektan nivo. Moguća je istovremena veza sa do dva različita izvora, a vlasnici Huawei telefona će imati i opciju povezivanja dva para FreeClip slušalica sa jednim telefonom, za istovremeno slušanje zvuka.

   Kad pominjemo vezu sa telefonom, slušalice poseduju i sistem sa tri integrisana mikrofona koji zajedno sa multi-channel deep neural network algoritmom pružaju veoma dobar kvalitet razgovora, što nam je potvrdilo više sagovornika tokom testiranja.

   Odgovaranje na pozive, puštanje i preskakanje pesama i pozivanje glasovnog asistenta je moguće obavljati dvostrukim i trostrukim dodirom slušalica, a kako nije u pitanju senzor dodira već pokreta, komande će reagovati i ako umesto slušalica dvaput dodirnete uvo, što je zapravo dobro jer komande čini manje izbirljivim i ne zahteva precizan dodir. Kontrole je moguće i konfigurisati po želji, a jedino što nedostaje je opcija podešavanja jačine zvuka na samim slušalicama.

   Za kraj pomenimo i baterije kojih je tri, po 55mAh u svakoj slušalici i još 510mAh u kutiji za nošenje. Trajanje je deklarisano na do 8 sati muzike ili 5 sati razgovora neprekidno, pošto razgovor koristi i redukciju buke, a sa dopunjavanjem u kutiji na do ukupnih 36 sati. Konkretna autonomija će doduše zavisiti od glasnoće i kodeka koji se koristi.

   Slušalice se pune u kutiji, oko 40 minuta za pun kapacitet, a kutija putem USB-C konektora, sat vremena samo za kutiju bez slušalica putem kabla ili oko sat i po bežično. Ako ste u žurbi, 10 minuta punjenja daje oko 3 sata slušanja.

   Huawei FreeClip – Utisci i cena

   Sve u svemu, Huawei FreeClip su jako neobične slušalice, bitno drugačije od svega što smo do sada videli, ali možemo reći odlično osmišljene i izvedene. Glavni aduti su im izvanredna udobnost, veoma dobar zvuk, kao i stabilnost u ušima koja ih preporučuje kao praktično idealan model za sportiste i aktivne korisnike.

   Nama su se dopale mnogo više nego što smo očekivali, pa im zbog pomenutih prednosti dajemo našu Highly Recommended nagradu. Jedino što nedostaje je praktično neka forma aktivne redukcije buke, pa bismo to voleli da vidimo, da li kroz neko ažuriranje softvera ili na nekom narednom FreeClip 2 modelu.

   Što se cene tiče, ona na domaćem tržištu iznosi 27.999 dinara, odnosno oko 237€, a moći ćete ih pronaći i u ponudi Yettel-a.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi