Huawei Freebuds 5 test - Nešto drugačije

Huawei Freebuds 5 test - Nešto drugačije

Huawei Freebuds 5 s True Wireless bežične bubice koji se bitno razlikuju od svojih prethodnika. Kako zvuče i šta nude, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Pred nama su Huawei Freebuds 5 – najnoviji model True Wireless bežičnih bubica koji se bitno razlikuje od svojih prethodnika.

   Huawei Freebuds 5 test – Nešto drugačije

   Pozitivne ocene

   • Podrška za LDAC kodek
   • Niska latencija
   • Impresivna reprodukcija basa
   • Neobičan dizajn

   Negativne ocene

   • Oblik možda neće odgovarati svim korisnicima
   • Nedostatak Ambient moda

   Vizuelno interesantne bubice koje će korisnicima kojima odgovara Airpods stil slušalica pružiti puno toga.

   U pravom moru modela bežičnih slušalica koje su dostupne na tržištu, izdvaja se nekoliko serija velikih kompanija koje već godinama unazad svake godine dobijaju svoje nove verzije i postale su prepoznatljive među korisnicima. Među njima je i Huawei FreeBuds serija koja je jedna od onih, da tako kažemo, sa najdužim stažom i prisutna kako kroz standardne modele sa brojčanom oznakom, tako i kroz jefinije “i” verzije i one najbolje Pro.

   Na našem sajtu ste do sada bili u prilici da vidite brojne recenzije mnogih Freebuds modela, uključujući i najsvežiji Freebuds 5i, a ovog puta je na red došao i na standardni Freebuds 5, koji je tradicionalno i najzanimljiviji. Promena itekako ima, u pitanju su vrlo specifične slušalice, a kako rade i šta imaju da ponude, pogledajmo zajedno.

   Huawei Freebuds 5 – Dizajn kutije za nošenje

   Najpre, kao i svi true wireless modeli, Huawei Freebuds 5 dolaze u kutiji za nošenje i punjenje, a koja je jedna od najpraktičnijih, ako ne i najpraktičnija koje smo imali prilike da vidimo. Prvi razlog su kompaktne dimenzije i ovalni oblik zbog čega je kutiju vrlo lako smestiti u džep.

   Zapravo, sličan oblik i veličinu smo već viđali, ali je kutija u ovom slučaju nešto tanja usled drugačijeg internog dizajna. Glavna razlika je to što se ona ne otvara po širini kako je najčešće slučaj, već po dužini, pri čemu je u prednjem delu podeljena na pola, a u zadnjem gde se nalazi šarka otprilike na trećini.

   Vrlo interesantno rešenje koje omogućuje i izuzetno lak pristup slušalicama unutar kutije, što bitno doprinosi praktičnosti pri svakodnevnom korišćenju. Vrlo ih je lako izvaditi i vratiti, a mesta su jasno profilisana i nema greške oko toga gde se šta i kako vraća. Zaista odličan dizajn.

   Iako kutija deluje vrlo jednostavno, na njoj ćete zateći Huawei logotip i LED indikator za uparivanje i nivo baterije na prednjoj strani, taster za uparivanje na desnom boku, kao i USB Type-C konektor na dnu za punjenje. Verzija koja se našla na našem testu je klasična bela, kako je Huawei naziva “Ceramic white”, a pored nje slušalice su dostupne i u Frost Silver, odnosno nekoj interesantnoj tamnije sivoj boji za ljubitelje elegantnijeg izgleda, kao i Coral Orange, nešto između narandžaste i roze što će biti opcija za one koji žele nešto življe.

   Huawei Freebuds 5 – Dizajn slušalica

   Same slušalice su vrlo neobičnog oblika koji bismo opisali kao negde na pola puta između čuvenih Samsungovih pasulja i klasičnih Airpods slušalica. Zapravo, one se u suštini i sastoje od tela slušalice koje naleže na uvo i produžetka sa baterijom i antenama, kao i na klasičnom dizajnu, samo što ta dva dela u ovom slučaju nisu jasno definisana, već je u pitanju potpuno kontinualan oblik, sa proširenim krajevima.

   Na dnu produžetka se nalaze otvor za mikrofon i dva kontakta za punjenje, na obodu same slušalice su tu najverovatnije otvor za regulisanje bas odziva i još jedan mikrofon, dok se treći mikrofon nalazi sa unutrašnje strane na delu koji naleže na uvo i to u okviru senzora za detekciju nošenja. Ono najbitnije u vezi dizajna je da su ovo slušalice u Airpods stilu, dakle bez silikonskih gumica koje idu u uvo, već je čitavo telo slušalice projektovano da legne u uvo sa spoljašnje strane i smesti se tako da obezbedi čvrsto stajanje i pasivnu izolaciju. Makar u teoriji.

   U praksi, meni lično ovakav tip slušalica nikada nije odgovarao ni izbliza kao onaj na standardnim in-ear modelima, ali je vrlo moguće da su oni poput mene u manjini jer su Airpods uostalom jedan od najpopularnijih modela na svetu. Freebuds 5 su doduše nešto bolje po tom pitanju u odnosu na slične modele koje sam imao prilike da probam i udobno stoje u uvetu, čak i ako nisam baš imao poverenja da neće ispasti ako potrčim sa njima.

   Pozitivna stvar je da Huawei isporučuje dva para, da tako kažemo “maski” za slušalice, koje se poput onih za telefon jednostavno navuku preko, a koje imaju dvostruku ulogu – da slušalice učine manje klizavim u slučaju znojenja u odnosu na plastičnu površinu, kao i da obezbede čvršće stajanje za one sa malo širom ušnom školjkom. Sa slušalicama presvučenim u oba para imao sam utisak da neće ispasti ni tokom trčanja, pa verujem da je ovaj model dovoljno prilagodljiv da odgovara većini korisnika.

   Aktivna redukcija buke i kontrole

   Kada pronađete kombinaciju koja vam odgovara, Freebuds 5 pružaju i korektnu pasivnu izolaciju, koja istina, iz razumljivih razloga usled drugačijeg dizajna nije baš blizu one na standardnim in-ear modelima. No, zato je tu aktivna redukcija buke sa ciljem da dodatno umanji zvukove koji dolaze spolja, putem sistema koji Huawei naziva Open-fit ANC 3.0, a koji koristi kombinaciju tri pomenuta mikrofona i deep neural network algoritama, odnosno mašinsko učenje za redukciju buke.

   Kako ovo radi? Pa zapravo vrlo dobro i u stanju je da značajno umanji buku od klima uređaja npr. ili bilo kakvu konstantnu buku. Ono gde, makar u mom slučaju zbog ne baš idealnog ležanja u ušima, ovaj model ne briljira je buka od saobraćaja i vetra, pa će rezultati zavisiti od toga kako slušalice odgovaraju vašim ušima i okolini u kojoj se nalazite.

   Huawei AI Life aplikacija koja se koristi za kontrolu slušalica nudi i podešavanje ANC-a, odnosno izbor moda redukcije i to u vidu tri opcije: Dynamic, Cozy i General. Dinamički mod se čini i kao najefikasniji jer se prilagođava konkretnim uslovima, pa smo se tokom testa mahom i držali njega.

   I pored toga što ćete ljudske glasove verovatno čuti sasvim ok, zamerka je i što ne postoji ambient mod koji zaobilazi pasivnu izolaciju i propušta sve zvukove spolja. Ovaj mod je odavno postao standard na slušalicama ovog tipa, pa zaista nema razloga da ga Huawei na ovom modelu izostavi.

   Redukciju buke možete aktivirati i deaktivirati i tokom korišćenja putem kontrola osetljivih na dodir koje se nalaze na spoljnoj površini obe slušalice. Putem njih je moguće i javljanje na pozive, preskakanje pesama i pozivanje glasovnog asistenta, a funkcije možete dodeliti po želji dvostrukom dodiru nezavisno za obe slušalice.

   Dugi pritisak je rezervisan za redukciju buke i to na obe slušalice, pa je šteta što nije dodata bar još jedna opcija kako bi svaka mogla obavljati drugu funkciju. Ono što je lepo rešeno je što je čitava površina osetljiva na dodir, pa je prevlačenjem prsta gore ili dole duž slušalice moguće regulisati glasnoću.

   Zvuk

   Ono što nas sve najviše zanima na slušalicama je naravno zvuk, a njega na Freebuds 5 proizvode 11mm dual-magnetic dinamički driver zvučnici za koje Huawei tvrdi da su veliko unapređenje u odnosu na one kod prethodnog modela i da unapređuju osetljivost pri niskim frekvencijama i do 30%. Procenti na stranu, u praksi ovaj model zaista isporučuje izuzetno dobar bas odziv koji je prilično ujednačene glasnoće kroz ceo niski deo spektra, čak do 30Hz.

   Rezultat je vrlo ubedljiva reprodukcija, sa možda tek malo više niskih frekvencija nego što smo navikli od Huawei modela, ali to čak i nije loša stvar jer je ukupni frekventni odziv i dalje vrlo lepo izbalansiran i takav da će se dopasti većini korisnika – onima koji vole prirodan ravan odziv i onima koji vole više basa. Kad smo kod toga, u aplikaciji je omogućen i izbor profila zvuka prilagođenih različitim sadržajima, ali i pravljenje sopstvenih koje možete fino podesiti putem čak desetopojasnog ekvilajzera.

   Zvučna slika je više nego korektna za jedne bubice, kao što smo i naviki od Huawei-a koji uz vrlo dobro odmereno procesiranje dodaje malo prostornosti zvuku koja je dobrodošla kod binauralnih izvora ovog tipa. Što se glasnoće tiče, ima je taman toliko da ne oštetite sluh, a da možete slušati malo glasnije ako vam se to dopada.

   Ukupno, iako možda ne možemo reći da su u pitanju najbolje slušalice ovog tipa koje smo čuli, Freebuds 5 za kvalitet zvuka dobijaju vrlo visoku ocenu. Tome svakako doprinosi i činjenica da je Huawei implementirao i podršku za LDAC kodek, pa je omogućen prenos zvuka u visokom kvalitetu do slušalica, sa bitrate-om od 990kbps koji ne ograničava ono što je hardver u mogućnosti da pruži.

   Konekcija i baterija

   Kad smo kod toga, Freebuds 5 za povezivanje sa mobilnim i drugim uređajima koriste Bluetooth 5.2, uz vrlo dobar kvalitet veze u standardnom modu i nešto niži domet kada se koristi LDAC. Razlog za ovo je zahtevnost samog kodeka, pa je tu i opcija prioritizacije kvaliteta zvuka ili konekcije koja će verovatno dobro doći kada se nađete u nekoj sredini sa puno uređaja i gužvom u etru.

   Podržano je i istovremeno povezivanje sa dva uređaja. Latencija veze je korektno niska i u standardnom modu, odnosno ne smeta pri gledanju videa, mada je u AI Life aplikaciji moguće aktivirati i Low Latency mod koji nudi primetno niže kašnjenje i odličan odziv za gledanje filmova i igranje igara.

   Što se baterije tiče, ona je kapaciteta od 42 mAh u svakoj od bubica, kao i dodatnih 505 mAh u kutiji za nošenje. To znači između 3.5 i 5 sati neprekidnog slušanja zavisno od toga da li koristite aktivnu redukciju buke, kao i između 20 i 30 sati ukupno sa dopunjavanjem u kutiji.

   Punjenje je moguće kablom putem USB-C porta, što traje oko 40 minuta za pun kapacitet, ili bežično za šta je potrebno oko 4 sata. Praznim bubicama je u kutiji potrebno oko 20 minuta do punog kapaciteta.

   Huawei Freebuds 5 – Utisci

   Sve u svemu, Freebuds 5 su još jedan od Huawei modela bežičnih slušalica koje ostavljaju dobar utisak, čak i ako na njih imamo neke sitne zamerke. Glavni adut je svakako odličan zvuk potpomognut LDAC kodekom, pa ako vam odgovara ovaj tip i oblik slušalica, ovaj model ima šta da ponudi.

   Između jeftinijeg Freebuds 5i modela i vrhunskog Freebuds Pro 2, Freebuds 5 su neka zlatna sredina, mada ovaj model ima i vrlo jaku konkurenciju u svojoj klasi. Cena Huawei Freebuds 5 na domaćem tržištu je dinar ispod 23.000, odnosno oko 195€.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi