Qualcomm razvio novu generaciju bežičnih slušalica i bubica sa većim Wi-Fi dometom i kvalitetnijim zvukom

Qualcomm S7 Pro čip će omogućiti da vaše slušalice puštaju muziku preko Wi-Fi mreže, čak i u situacijama kada telefon nije u vašoj blizini. Prvi modeli slušalica i zvučnika koji će koristiti novi procesor, biće lansirani početkom sledeće godine

Qualcomm razvio novu generaciju bežičnih slušalica i bubica sa većim Wi-Fi dometom i kvalitetnijim zvukom

U današnje vreme bilo koji bolji par slušalica funkcioniše prilično dobro. Eliminacija ambijentalne buke je bolja nego ikada ranije, a Bluetooth codec rešenja poput LDAC i AptX Adaptive doveli su do značajnog povećanja kvaliteta zvuka. Međutim, uvek postoji prostor da se stvari poboljšaju i dovedu na viši nivo. To se posebno odnosi na polje bežičnog prenosa zvuka, naročito zbog činjenice da se danas nalazimo na samim limitima kvaliteta koji Bluetooth može da isporuči. Qualcomm radi na prevazilaženju nedostataka postojeće tehnologije.

Tako je već neko vreme, a Qualcomm veruje da je pronašao rešenje. Počevši od svoje sledeće Snapdragon Sound platforme, kompanija planira da se pored Bluetooth-a, osloni na korišćenje Wi-Fi tehnologije kako bi ponudila sledeću generaciju bežičnih slušalica i bubica uši, koje ne pate od tipičnih ograničenja Bluetooth modela. Ako se obećanja kompanije Qualcomm ostvare, više nećete morati da brinete da li ćete ostati na udaljenosti od nekoliko metara od svog telefona ili laptop računara. Ljudi sa dobrim sluhom će moći češće da uživaju u reprodukciji muzike bez skoro ikakvog gubitka na kvalitetu zvuka.

Qualcomm rešenje donosi kvalitetnij zvuk zahvaljujući Wi-Fi vezi

Qualcomm najavljuje izlazak S7 i S7 Pro platforme koju će koristiti nezavisni proizvođači audio uređaja za proizvode poput slušalica, bubica i zvučnika, a koji će tržištu biti predstavljeni već početkom sledeće godine. Trenutni spisak Snapdragon Sound partnera uključuje firme:  Audio-Technica, Bose, Edifier, Fiio, Jabra, LG, Master & Dynamic, Shure i druge poznate brendove iz oblasti dobrog zvuka. Većina njih će već u prodaji početkom sledeću godine imati pomenute proizvode sa novom serijom Qualcomm S7 procesora.

Novi Snapdragon hardver za zvuk je dobio značajno povećanje računske snage, više memorije, kao i pametne AI mogućnosti itd. Za  Qualcomm S7 i S7 Pro procesore se kaže da su moćniji i inteligentniji, te da se sjajno prilagođavaju situacijama kada je potrebno propustiti važne spoljašnje zvukove, kad god ih otkriju u okruženju.

Na primer, dok kamion prolazi, vaše slušalice će uključiti režim transparentnosti na pravom nivou jačine zvuka kako biste bili svesni svog okruženja i eventualnih opasnosti, a da pritom ne prekinu vaše uživanje u muzici. Zvuči slično Adaptive Audio režimu na Apple AirPods Pro slušalicama.

Današnja tehnologija može da isporuči 24-bitni 48 kHz zvuk preko Bluetooth veze, koristeći AptX Adaptive kao deo Snapdragon Sound rešenja. To je daleko od onoga što zovemo zvukom bez gubitka na kvalitetu. Današnje bežične slušalice ne mogu raditi bez gubitaka na 24-bita i 96kHz jer Bluetooth jednostavno ne može da podrži potrebnu brzinu prenosa.

Međutim, Qualcomm je sada zahvaljujući novim i savremenijim procesorima, uspeo da smanji potrošnju energije i omogućio time ugradnju Wi-Fi veze u slušalice. Kao prednost takvog rešenja od sada mogu da isporuče zvuk od 96 kHz bez gubitaka, zahvaljujući korišćenju Wi-Fi veze. Pri tome obezbeđuju autonomiju od 10 sati neprekidne reprodukcije i to na bateriji kapaciteta 50 mAh. Zbog toga će nove slušalice isporučiti bolji zvuk, bez gubitaka, preko Wi-Fi veze uz istu autonomiju kao i sadašnji Bluetooth modeli sa lošijim zvukom i većim gubicima u prenosu.

Upotreba Wi-Fi veze za  prenos zvuka i rad bežičnih slušalica osim boljeg kvaliteta zvuka donosi i veću slobodu korišćenja. Naime sa Bluetooth tehnologijom ste ograničeni uslovom da telefon mora biti u neposrednoj blizini od nekoliko metara. Sa novim modelima koji koriste Wi-Fi na talasnim dužinama od 2.4 GHz, 5 GHz i 6 GHz imaćete značajno veću slobodu, koristeći rutere i access point uređaje po čitavom stanu, kući ili dvorištu što vam daje mogućnost da se značajnije udaljite od telefona, zadržavajući visok kvalitet bežičnog zvuka, prenosi The Verge.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi