Wi-Fi 7: Kad stiže i šta donosi?

Mrežni protokol odnosno Wi-Fi 7 tehnologija i dalje nije lansirana, a uređaji kompatibilni za njene performanse su tu. Faze odobrenja pomerene za kraj 2024.

Wi-Fi 7: Kad stiže i šta donosi?

Iako i dalje nema zvaničnog datuma objavljivanja mrežnog protokola Wi-Fi 7 koji bi omogućio jaču pokrivenost signalom, brže i bolje performanse, WePC prenosi da su završne faze odobrenja sa maja pomerene za decembar 2024. godine.

U okviru instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) u SAD postoji radna grupa koja radi na razvoju bežične mreže, a prema informacijama koje objavljuju, mrežni protokol Wi-Fi 7 (802.11be) bi najranije mogao da bude lansiran krajem sledeće godine. To znači da bi njegova masovna upotreba mogla da se ostvari tek nekoliko meseci kasnije, što znači početkom 2025. godine, realno u drugoj polovini iste.

Ključna poboljšanja i performanse Wi-Fi 7 tehnologije

Novi mrežni protokol će biti kompatibilan sa prethodnim verzijama tehnologije, barem do Wi-Fi 5 verzije (802.11ac). Dakle, svaki uređaj sa Wi-FI 7 karticom koju korisnici kupe sada ili u budućnosti će i dalje raditi sa Wi-Fi ruterima koji podržavaju verzije Wi-Fi 6E, 6 i 5. To znači i da će WiFI 7 ruteri i provajderi interneta i dalje pružati internet vezu za uređaje koji podržavaju starije Wi-Fi standarde.

Ipak, ukoliko korisnici budu želeli da iskoriste pun potencijal mreže koju nudi Wi-Fi 7 moraće da imaju celokupnu tehnologiju koja je podržava – kompatibilni ruter i kompatibilni uređaj – telefon, laptop, tablet…

Ključna poboljšanja na novom bežičnom protokolu podrazumevaće duplo više signala za prenos podataka istovremeno, što znači udvostručenje maksimalne veličine kanala. Poboljšana modulacija (4K QAM naspram 1K QAM na Wi-Fi 6E mreži) omogućiće da se više podataka za prenos može spakovati u svaki signal. 

Dakle, brzina prenosa podataka će biti znatno povećana, do brzine od 46 Gbps. Uz funkciju Multi-RU Puncturing biće smanjeno zagušenje signala, što automatski znači i smanjeno kašnjenje na Wi-Fi konekciji kada je na nju povezano više korisnika u istom trenutku.

Sve pomenute poboljšane funkcije će praktično značiti da će Wi-Fi veza moći da se takmiči sa nekim internet (Ethernet) vezama u pogledu brzine.

Preuzimanje fajlova sa interneta će se odvijati mnogo brže uz mogućnost visoko kvalitetnog 8K video strimovanja, što znači i poboljšano iskustvo virtuelne stvarnosti uz bežično povezivanje na internet.

Lansiranje ovog mrežnog protokola će predstavljati najveće povećanje brzine bežične mrežne veze od uvođenja Wi-Fi 5 protokola 2013. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi