Bluetooth audio kodek može da pokvari zvuk vaših slušalica

Čak i najbolje slušalice ponekad zahtevaju dodatno podešavanje kako biste uživali u najboljem zvuku, a tu na scenu stupa Bluetooth audio kodek.

Bluetooth audio kodek može da pokvari zvuk vaših slušalica

Iako većina nas koristi Bluetooth povezivanje radi prenosa zvuka, mnogi nisu svesni uloge koju ima Bluetooth audio kodek. Oni utiču na kvalitet zvuka, stabilnost veze, kao i potrošnju baterije prilikom razgovora ili slušanja muzike putem vaših bežičnih slušalica.

Mnogi A2DP kompatibilni uređaji, što podrazumeva sve moderne telefone i slušalice, podrazumevano koriste SBC audio kodek. No, vaš uređaj verovatno podržava i neki od naprednijih kodeka koji su u stanju da pruže bolji kvalitet zvuka, a koje možete odabrati na svom uređaju.

Problem je u tome što ovaj izbor nije uvek lako dostupan i vidljiv, zbog čega će mnogim korisnicima promaći. Podešavanja su često zaturena negde u brojnim Android menijima. Kao rezultat toga, vaše nove slušalice neće zvučati onako dobro kako bi mogle, piše Android Authority.

Ipak, ovo nije krivica samog Androida, već proizvođača mobilnih uređaja koji ne implementiraju uvek prioritetnu listu podržanih kodeka. Android bi trebao odabrati najbolji vid veze, ali će redosled zavisiti od toga kako je proizvođač dodelio prioritet različitim kodecima.

Primera radi, Samsung Galaxy Buds Pro, Nothing Ear 1 i Sony LinkBuds S pri vezi sa OnePlus 9 Pro najpre biraju inferiorni SBC kodek, dok se OnePlus Buds Pro konektuju putem LHDC Bluetooth kodeka visoke rezolucije. Pri povezivanju sa Samsung Galaxy S23, Bose NC700 slušalice biraju AAC umesto SBC, a Sony WH-1000XM3 koriste LDAC.

Ono što je vidljivo iz ovoga je da ne postoji standardizovana implementacija i da korisnik treba da proveri koja veza je u upotrebi, kako bi iskoristio maksimum kvaliteta koji su slušalice u stanju da pruže. Radi ilustracije, treba pomenuti da SBC kodek podržava maksimalan bitrate do 345kbps, a AAC 320 kbps, ali uz korišćenje psihoakustičke kompresije koja omogućuje viši kvalitet zvuka. AptX nudi maksimalnih 384 kbps, njegova HD verzija 567 kbps, LDHC 900 kbps, a LDAC čak 990 kbps. Iz ovoga je jasno koliko kodek može uticati na ono što čujete.

Većina slušalica na tržištu dolazi sa sopstvenom aplikacijom za podešavanje, ali u njima nije uvek dostupan izbor kodeka. Tako ćete npr. u Sony aplikaciji pronaći odgovarajuću opciju za izbor, dok će slušalice nekih drugih proizvođača zahtevati da zaronite u opcije telefona, koje opet variraju od modela do modela.

Najčešće mesto na kome ćete opciju pronaći je Bluetooth meni i ikonica za opcije pored uparenog uređaja. U njoj bi vam trebala biti dostupna opcija HD Audio ili opcija nazvana po podržanom bluetooth kodeku visoke rezolucije. Ipak, nije uvek tako, pa ćete npr. na Samsung uređajima u kombinaciji sa određenim modelom slušalica morati potražiti Developer Options Meni.

Ovom meniju se pristupa iz Settings menija, odlaskom na About Phone, zatim Software Information, nakog čega je potrebno dodirnuti Build Number polje više puta zaredom dok se ne pojavi Developer Options meni. Ulaskom na njega ćete niže na listi pronaći Bluetooth sekciju sa svim potrebnim podešavanjima. Aktivacija naprednijeg kodeka može doneti primetnu razliku u kvalitetu zvuka, pa preporučujemo da proverite da li vaše slušalice i mobilni uređaj koriste maksimalan mogući kvalitet.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. TwistedMind

    LDAC ili qualcom aptX HD audio?

  2. stevan10

    Јел има и за Ајфон можда неко подешавање? 😊

  3. Maximuss

    Јел има и за Ајфон можда неко подешавање? 😊

    Ajfon zna šta nam treba, nema potrebe za podešavanjem 🙀

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi