Samsung Galaxy Buds Pro (Video)

Samsung Galaxy Buds Pro (Video)

Dok je sa prošlogodišnjim Live modelom Samsung napravio nešto potpuno drugačije, Galaxy Buds Pro kombinuju popularne "pasuljčiće" i nešto tradicionalniji dizajn, uz dodatak nekih vrednih (i dugo očekivanih) funkcija kada su True Wireless bubice u pitanju.

  Sadržaj

   Negde u septembru prošle godine, pre oko 7 meseci, predstavili smo vam ono što smo tada nazvali Samsungov čarobni pasulj, odnosno Galaxy Buds Live, slušalice koje su donele malo svežine po pitanju dizajna u ponekad malo dosadan svet true wireless bubica. 
    

    
   No, nešto što je inovativno se ne mora obavezno i dopasti publici, pa su i mišljenja o tom modelu bila oprečna, iako je kvalitet izrade i zvuka bio na nivou onoga što od Samsunga i očekujemo.
    
   Sedam meseci kasnije, na našem testu se našla i najnovija verzija true wireless modela ove kompanije pod imenom Samsung Galaxy Buds Pro. Ovo Pro u imenu obećava, iako je u pitanju sufiks koji se često i zloupotrebljava, pa hajde da vidimo zaslužuje li ga ovaj model, kakve promene donosi i kako to sve izgleda i zvuči.
    
    Kutija u kojoj dolaze slušalice, a koja kao i kod svih modela ove vrste služi za nošenje i punjenje slušalica, izgleda praktično identično kao i na Galaxy Buds Live modelu, osim što nam se ovog puta na testu umesto mistično bronzane našla klasičnija fantomsko crna varijanta. U ponudi su još i fantomsko ljubičasta i fantomsko srebrna, a koji fantom smišlja ove nazive za boje nikada nam neće biti jasno. Sama kutija je od polumat plastike, dok su same slušalice u istoj varijanti sa unutrašnje strane, ali je spoljašnja površina reflesivna, baš kao i na Live modelu.  
    
   gxpro2s.jpg
    
   Nakon prvog otvaranja kutije, Buds Pro će vas možda i podsetiti na pomenute pasuljčiće, ali čim ih izvadite iz kutije, razlika u dizajnu je očigledna. Umesto monolitnog oblika koji je bio pomalo neobičan, pa čak i zbunjujuć na prvo korišćenje, Galaxy Buds Pro su već na prvi pogled jasne svakome ko je nekada koristio bubice. Zvuk se ovog puta isporučuje putem kanala na kraju kog se nalaze silikonski čepići koji dolaze u tri različite veličine, što bi trebalo imati i uticaj na bolju izolaciju. Taj deo naravno ide u sam zvučni kanal, dok telo same slušalice vrlo lepo anatomski naleže na ušnu školjku i verovatno još malo doprinosi pasivnoj izolaciji, koja je ukupno dosta dobra. Ova kombinacija, zajedno sa težinom od 6.3g po slušalici – nešto više od nekih sličnih modela, ali i dalje dovoljno lagano – pruža i stabilno ostajanje u položaju pri nošenju, što će vam naročito značiti ukoliko trenirate. Kad smo kod toga, vredi pomenuti i da su same slušalice IPX7 vodootporne, pa neće biti problem ni ako vam slučajno ispadnu u neku baš duboku baru, ali kutija nije vodootporna, pa vodite računa. 
    
   gxpro3S.jpg
    
   Površina obe slušalice, kao što smo do sada i navikli, je osetljiva na dodir, pa jedan dodir pauzira ili pušta muziku, dvostruki preskače pesme u određenom smeru, dok dugi pritisak možete nezavisno mapirati za svaku od slušalica, pa ga na jednoj koristiti za promenu moda redukcije buke, a na drugoj npr. za aktivaciju glasovnog asistenta. Takođe, Samsung je implementirao i detekciju dvostrukog pritiska ivice slušalice koji se koristi za promenu jačine zvuka, pa je ovo ukupno jedno od najboljih i najfleksibilnijih rešenja za kontrolu koje smo do sada videli na nekom modelu.  
    
   Sva podešavanja se nalaze u Galaxy Wearable aplikaciji koja vam nije neophodna da biste slušalice koristili, ali je svakako korisna, jer u njoj možete videti informacije o bateriji, podesiti ekvilajzer po želji, remapirati ili blokirati kontrole ili pristupiti detaljnim podešavanjima vezanim za redukciju buke.  
    
   gxpro4s.jpg
    
   Kad smo kod toga, pored pasivne izolacije, na raspolaganju vam je i aktivna redukcija buke koja se vrši procesiranjem zvuka sa mikrofona sa unutrašnje i spoljne strane, kao i ambijentalni mod u kome se isto procesiranje vrši u obrnutom smeru kako biste čuli sve što se dešava oko vas kao da ne nosite slušalice. Aktivna redukcija ima dva nivoa, Low i High, dok Ambijentalni mod omogućuje četiri različita nivoa ambijenta. Što se tiče kvaliteta implementacije ove dve funkcije, Ambijentalni mod je vrlo dobar i prilično blizu osećaja da slušalice i nemate u ušima, dok je kvalitet aktivne redukcije pomalo negativno iznenađenje i nije blizu onoga na šta smo navikli od modela aktuelne generacije. Zapravo, razlika između pasivnog i aktivnog moda je vrlo mala, pa nam se čini da je ovo nešto što Samsung može znatno da unapredi nekim ažuriranjem softvera, koja su redovna i kojih je samo tokom našeg testa bilo dva. Između modova se možete prebacivati putem kontrola na dodir, a odlična stvar je i opcija automatske aktivacije Ambijentalnog moda kada slušalice detektuju vaš glas, što je sjajan detalj koji viđamo po prvi put na nekom modelu.  
    
   gxpro5s.jpg 
    
   Povezivanje sa izvorom zvuka se vrši putem Bluetooth 5.0 veze i naravno nezavisno je za obe slušalice, pa možete koristiti i samo jednu, bilo koju. Domet Bluetooth veze je vrlo dobar, iako možda ne i najbolji koji smo videli na nekom od skorašnjih modela. Latencija sa drugim Bluetooth 5.0 izvorima je vrlo niska, dok je u kombinaciji sa starijim verzijama Bluetooth-a prisutna, mada podnošljiva i za gledanje videa. Ovo naravno zavisi i od konkretnog izvora. U softveru je moguća i aktivacija Game moda koji bi latenciju trebao dodatno smanjiti, a kada je povezivanje u pitanju, zanimljiva opcija je i Buds together, pri čemu se mogu povezati dva para slušalica na jedan telefon i slušati isti sadržaj.
    
   Takođe, ako imate Samsung telefon ili tablet, on automatski prepoznaje slušalice, pa taj ekosistem pruža prilično dobro iskustvo.  
    
   gxpro6s.jpg
    
   Česta zamerka koju imamo na Bluetooth slušalice je izbor podržanih kodeka, a Samsung je na ovom modelu zaista obratio pažnju na to, pa su pored SBC i AAC podržani i  atpX i LDAX, kao i Samsungov Scalable Codec koji u kombinaciji sa Samsung telefonima omogućuje visok kvalitet zvuka u do 96kHz sa 24bita i varijabilnim bitrate-om do 512kbps. 
    
   Što se kvaliteta zvuka tiče, Galaxy Buds Pro su opremljene dvostrukim sistemom dizajniranim od strane AKG-a, koji se sastoji od 11mm woofer i 6.5mm twitter zvučnika.  
    
   Koliko je aktivna redukcija razočarala, toliko je kvalitet zvuka prijatno iznenađenje i unapređenje u odnosu na ono što smo prethodno čuli od Samsunga, pa možemo reći da je ovaj model u samom vrhu po tom pitanju. Zvuk je vrlo detaljan, sa odličnim tranzijentima i vrlo dobrim zvučnim balansom, sa prijatno prisutnijim basom koji ne maskira ostatak zvučnog spektra, a čini da ono što slušate zvuči vrlo ubedljivo. 
    
   gxpro7s.jpg 
    
   Takođe, odziv basa je iznenađujuće ravan sve do 20Hz, iako jeste prisutan određen nivo izobličenja u niskom delu spektra, u kom smislu smo čuli i neke malo bolje modele. Zvučna slika je veoma dobra za jedne bubice, a Samsung nije propustio priliku da pored standardnog procesiranja uključi i malo dodatne tehnologije, pa je implementirao i Dolby Head Tracking, koji će menjati zvučnu sliku zavisno od položaja vaše glave, pružajući na taj način veću interaktivnost, naročito pri gledanju filmova. Kako je podržan i Dolby Atmos, ovo su praktično idealne slušalice za povezivanje sa televizorom za tiho gledanje filmova u kasne sate. 
    
   Vredi pomenuti i da su Galaxy Buds Pro prilično glasne, pa će po tom pitanju zadovoljiti i one koji vole da malo preteruju po ovom pitanju. 
    
   gxpro8s.jpg
    
   Za kraj, pomenućemo i bateriju, koja je kapaciteta 61 mAh po slušalici i pruža 5 sati slušanja, uz dodatnih 13 sati koje omogućuje dopunjavanje putem baterije od 472 mAh u okviru kutije. 
     
   Ukoliko ne koristite aktivnu redukciju buke, Galaxy Buds Pro mogu izdržati i do 28 sati. Pet minuta punjenja omogućuje do sat slušanja, a punjenje je moguće kako putem USB Type-C konektora, tako i bežično, što putem punjača (koji ne dobijate u pakovanju), što putem reverzibilnog bežičnog punjenja sa mobinog telefona.  Sve u svemu, Galaxy Buds Pro nesumnjivo pripadaju premijum segmentu true wireless bubica, u skladu sa čime je i cena koja na domaćem tržištu iznosi 30.000 dinara, odnosno nešto preko 250€. 
    

    
    
   Jedina zamerka koju imamo se odnosi na Aktivnu redukciju buke koja je morala biti bolja, ali je sve ostalo apsolutno na tom “Pro” nivou na koji ukazuje i ime. Izuzetno dobar kvalitet zvuka, u rangu najboljih modela, odličan izbor kodeka koji pomaže da kvalitet dođe do izražaja, sjajne kontrole na dodir, kao i sjajne dodatne opcije poput Dolby Head Tracking-a izdvajaju ovaj model u odnosu na konkurenciju. Ukoliko se u nekom narednom ažuriranju poboljša i redukcija buke, ovaj model bi bio najozbiljniji kandidat za najbolje true wireless bubice ove godine, iako je i ovako apsolutno ostavio pozitivan utisak.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi