Prestigio Powerbank i BT zvučnici (Video)

Prestigio Powerbank i BT zvučnici (Video)

Proizvođač koji nam je ostao u sećanju po uređajima prosečnog kvaliteta, u potpunosti je promenio poslovnu filozofiju. U par meseci nekoliko uređaja koje smo imali priliku da vidimo, ostavili su nas u čudu. Izuzetno prijatno iznenađenje!

  Sadržaj

   Sećate li se Prestigia pre jedno 15 godina, kada su u svojoj ponudi imali tablete i mobilne telefone. Iako je tu bilo par stvari interesantnog dizajna, ne može se baš reći da je kvalitet obarao sa nogu – jednostavno u pitanju su bili proizvodi iz segmenta gde je cena primarna stvar.
    

    
   Nakon toga, Prestigio proizvode nismo videli dugi niz godina, a onda su nam nedavno na test stigli neki potpuno novi uređaji, konkretno jedan bežični punjač i kompaktna bežična tastatura koji su ukazali na potpuno novi pravac kompanije. Šta se sa Prestigiom zapravo desilo u međuvremenu nismo sigurni, ali kada nam je na test pristiglo još par uređaja ovih dana, svi u redakciji smo bili potpuno iznenađeni prvim kontaktom sa njima.
    
   Retko, skoro nikad u IT industriji, se može pronaći primer da je jedna kompanija napravila ovakav preokret sa prozvodnje vrlo povoljnih uređaja na visok kvalitet, pa verujemo da će se, ako ovako nastave, percepcija o brendu čak i onih korisnika koji ih pamte iz nekih prošlih vremena vrlo brzo promeniti.   Prva stvar koju ćemo vam predstaviti su Graphene PD i Graphene PD Pro, dva powerbanka kapaciteta 10 i 20 hiljada miliamper časova. U pitanju su verovatno najbolje dizajnirani i izrađeni powerbankovi koje smo do sada imali prilike da vidimo, a izgledom su u vrlo sličnom stilu kao i nedavno testirani Revolt A1 bežični punjač.
    
   pres1s_3.jpg
    
   Metalni okvir u gunmetal varijanti sa poliranim akcentima na ivicama u kombinaciji sa crnim kaljenim staklom na gornjoj i donjoj površini daje ovim uređajima apsolutni premijum izgled, čemu doprinosi i zaista besprekorna završna obrada. Da je na donjoj strani umesto Prestigio logotipa bilo koji drugi nekog high-end brenda, jednako bismo pomislili da su prevazišli sebe, pa zaista moramo skinuti kapu za dizajn. Zanimljiv detalj je i da u pakovanju pored powerbanka dobijate i kožnu futrolu za nošenje koja takođe izgleda lepo i vrlo kvalitetno.
    
   Težina uređaja, a pogotovo na većoj verziji je prilična, pa i to doprinosi utisku da u ruci držite kvalitetnu stvar. 20.000mAh model na sebi ima dva standardna USB porta za punjenje uređaja, jedan USB Type-C koji je dvosmerni, odnosno služi i za uređaje i punjenje samog power banka, a tu su još i taster za uključivanje i mali osmosegmentni LCD displej sa dve cifre za prikaz napunjenosti baterije. Na manjem modelu je displej izmešten na gornju stranu, a dodat je jedan microUSB port koji služi isključivo za punjenje.
    
   pres2s_3.jpg
    
   Inače, uz oba modela dolaze prilično ozbiljni punjači, 12V 5A na manjem i 20V 3A na većem, oba čak 60W, jelte, što omogućuje punjenje većeg modela za 100, a manjeg za 50 minuta do punog kapaciteta. Oba uređaja mogu istovremeno puniti 3 uređaja, sa podrškom za brzo punjenje od 18W, a veći model može puniti čak i laptopove sa do 45W snage, naravno one koji se pune putem USB porta, što je zaista impresivno.
    
   No, to nije sve, jer je gornja površina oba modela ujedno i bežični Qi punjač, sa 5, 7.5 ili 10W snage, pa je dovoljno na powerbank ostaviti mobilni telefon ili neki drugi kompatibilni uređaj. 
    
   Ono čime se proizvođač takođe hvali su i sigurnosne funkcije, pa ne morate brinuti šta koliko vuče i na koliko se puni, već jednostavno povežete uređaj, a powerbank se brine o detaljima i tome da sve radi kako treba. 
    
   pres3s.jpg
    
   Ono što ove modele izdvaja je i upotreba grafena, materijala za čije su istraživanje Andre Geim i Konstantin Novoselov pre deset godina dobili Nobelovu nagradu. Ovaj alotrop ugljenika je vrlo zanimljiv materijal koji između ostalog karakterišu čvrstina i odlično provođenje struje i toplote, a koji eto najzad viđamo i u uređajima namenjenim krajnjim korisnicima. U konkretnom slučaju, on omogućuje efikasnije hlađenje pri brzom punjenju i po rečima proizvođača, produžuje radni vek uređaja. 
    
   Cena, 9990 dinara za 20.000mAh i 7990 za 10.000mAh, odnosno oko 85 i 67€. Drugi uređaj koji nam je pristigao na test je bežični Bluetooth zvučnik pod nazivom Prestigio Superior. U pitanju je uređaj u Homepod stilu, ovalnog dizajna, a koji je većim delom prekriven mrežastom tkaninom, sa izuzetkom prednje površine koja je u piano black varijanti i gumiranog podnožja koje sprečava da zvučnik poput stare veš mašine odluta u ritmu muzike sa glatkog stola.
    
   pres4s_3.jpg
    
   Na dnu zadnjeg dela se nalazi i gumeni čep iza koga se krije USB Type-C port za punjenje, taster za uključivanje i uparivanje, kao i 3.5mm port ako umesto Bluetooth 5.0 veze poželite da koristite kabl. Inače, 3.5mm kabl, kao i onaj za punjenje se dobijaju u pakovanju.
    
   Gornja površina ujedno služi i za kontrolu, obzirom da se dodirom aktiviraju osvetljeni senzorski tasteri za uparivanje, kontrolu jačine , NFC, kao i pozivanje glasovnog asistenta na vašem mobilnom telefonu. Prestigio logo služi kao taster za puštanje i pauziranje muzike, ali i za javljanje na pozive, s obzirom da zvučnik ujedno služi i kao Hands Free uređaj, pa vam telefon ne mora biti pri ruci, sve dok je u dometu Bluetoth veze, što je u konkretnom slučaju oko 14m prema našim testovima.
    
   pres5s_3.jpg
    
   Što se zvuka tiče, on je prilično glasan obzirom da uređaj isporučuje 60W snage, a realna glasnoća je dovoljna da se vrlo dobro čuje i sa nekih 18m sa kraja na kraj našeg studija, pa možete bez problema praviti žurku u nekoj normalnoj dnevnoj sobi, ili ga koristiti za umereno glasno ozvučenje u nekim većim prostorima.
    
   Zahvaljujući ovalnom dizajnu, zvuk se identično prostire u svim pravcima i zvuči isto sa koje god pozicije ga slušali, što je pogotovo dobro za neke izlete na otvorenom. 
    
   pres6s_3.jpg
    
   Naravno, od ovakvog rešenja nije za očekivati da se po kvalitetu takmiči sa nekim HiFi zvučnicima, ali rekli bismo da je kvalitet na vrlo zadovoljavajućem nivu za jedan prenosan zvučnik. Frekventni balans je korektan, sa izraženijim basom koji donekle maskira srednji deo spektra, ali ukupno pruža ubedljiv utisak, što je u kombinaciji sa glasnoćom i bitna stavka za ovaj tip zvučnika i njegove najčešće scenarije upotrebe. Bas se inače prostire do oko 40Hz, dok su i niže frekvencije dostižne, ali uz veća izobličenja. Prestigio Superior nudi i mogućnost uparivanja dva ovakva zvučnika, koji u tom slučaju rade u True Wireless Stereo režimu, poput True Wireless Slušalica. Pomenimo i bateriju koja na ovom uređaju omogućuje do 10 sati slušanja muzike sa jednim punjenjem.
    
   Cena ovog modela je 13.990 dinara, odnosno oko 118€.Treći uređaj, a drugi zvučnik koji nam se našao na testu je Prestigio Supreme. Ovo je ujedno i uređaj koji nam je naterao najveći osmeh na lice i to iz par razloga. Prvi je sam dizajn, jer unutar ovalnog silikonskog okvira, poput zaštitne maske kod telefona, se kao neki grašak nalaze dva mala nezavisna zvučnika. Površina kako samih zvučnika, tako i pomenute zaštite je tako mekana i glatka da biste se verovatno lepo zabavili i da ih samo motate po rukama, bez uključivanja. Zvučnici sa donje strane imaju magnet koji ih pričvršćuje jedan uz drugi, a prednja strana je prekivena carbon sivom metalnom mrežom, koja se odlično uklapa u izgled u sve tri dostupne boje.
    
   pres7s_3.jpg
    
   Na zaštiti se sa gornje strane nalazi i mesto za kačenje, a u pakovanju se dobija čak i karabiner kojim zvučnike kada su unutar nje možete zakačiti za pojas, na neku ogradu, granu, ili gde god vam padne napamet. 
    
   Na futroli se sa zadnje strane nalaze i dva čepa koja kriju proreze za punjenje zvučnika, kao i mesta za aktivaciju tastera. No, po našem mišljenju, prava stvar se dešava kada zvučnike zapravo izvadite napolje i odvojite. 
    
   pres8s_3.jpg
    
   Rekli smo već u pitanju su dva identična minijaturna zvučnika, koji na zadnjoj strani imaju port za punjenje i taster za uključivanje, a koji se ponašaju kao i True Wireless slušalice, sa potpuno nezavisnim uparivanjem i međusobnom vezom, pa možete koristiti jedan, bilo koji ili oba istovremeno. Veza je ovog puta Bluetooth 4.2, ali je domet čini se za par metara veći nego kod Superior modela, odnosno oko 16-17 m bez prepreka.
    
   Ono što oduševljava kod ovog modela je zvučna slika koja je sjajna, naročito kada svaki od zvučnika stavite u šaku ili ih postavite na odgovarajuću visinu i razdaljinu u odnosu na vašu glavu. S obzirom na male dimenzije, očekivali smo da ovaj model zvuči jako tanko, ali je zvuk iznenađujuće dobar, sa puno detalja u srednjem i višem delu spektra. Naravno, dimenzije su ograničavajući faktor za bas reprodukciju, pa se on prostire do oko 120Hz, ali ukupno ovaj model zvuči bolje i od nekih višestruko većih kompjuterskih zvučnika koje smo imali prilike da probamo.
    
   pres9s_3.jpg
    
   Mala šteta je što, nije moguće upariti Prestigio Superior i Supreme u jedan zvučni sistem, jer mislimo da bi ta kombinacija bila dobitna za potpun doživljaj, pa eto ideje za neku narednu verziju. Poput svog većeg rođaka i Prestigio Supreme poseduju ugrađen mikrofon, pa se njima može obaviti i telefonski razgovor, ili kontrolisani glasovni asistent na telefonu.
    
   Što se snage tiče, ona je 2x8W, pa sa ovim modelom već nećete praviti žurke, ali su dovoljno glasni da možete napraviti ambijent za nekoliko ljudi, što kod kuće, što negde u prirodi, a baterija koja je u njima pruža do 15 sati slušanja muzike sa jednim punjenjem. 
    
   Cena ovog modela je 6990 dinara, odnosno oko 59€.Sve u svemu, novi Prestigio uređaji ostavljaju vrlo dobar utisak, što dizajnom, što funkcionalnošću, a najimpresivniji je svakako Graphene PD powerbank, kome ovog puta dodseljujemo i našu Advanced Design nagradu.
    

    
   Ono što smo videli nas je svakako zainteresovalo da iščekujemo još neke novitete koji će dolaziti iz ove kompanije.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi