Apple AirPods Max (Video)

Apple AirPods Max (Video)

Krajem 2020, Apple je pomalo neočekivano ušao na tržište High-End slušalica kojim tradicionalno dominiraju kompanije sa dugom tradicijom u audio svetu. Neko će reći da je tako bilo i sa mobilnim telefonima, pa eto gde su danas. Prvenac (ako izuzmemo bubice i Beats) dolazi po izuzetno visokoj ceni, a vredi li toliko, proverili smo u našem testu.

  Sadržaj

   Na samom kraju 2020, Apple je najavio i objavio svoje nove bežične slušalice pod nazivom Apple Airpods Max.
    

    
   I dok su Apple Airpods već godinama praktično standard širom sveta i koristi ih jedna ozbiljna baza korisnika, koja je toliko brojna da muzički producenti uzimaju u obzir kako će njihov materijal zvučati na ovim bubicama, Apple Airpods Max predstavljaju nešto bitno drugačije.
    
   Nakon same najave, pomisao da za neke slušalice treba dati 550 dolara je većini čak i Apple fanova delovala malo previše, ali su audiofili i oni koji se profesionalno bave muzikom odavno naviknuti na to da jedan par vrhunskih slušalica može da košta 500, pa i 1000 i više dolara, čak i ako je u pitanju žičani model, bez ikakve dodatne elektronike, a koji često izradom i ne opravdavaju tu cenu, koliko god se izdvajali zvukom.Manča, koji se dugo iz hobija bavi muzikom i muzičkom produkcijom, imao je puno prilika da proba i koristi mnoge od ozbiljnih studijskih i audiofilskih slušalica, pa je prva reakcija na objavu Apple Airpods Max bila sumnja da će taj model vredeti tih para. Po rečima jednog prijatelja, “sve što oni naprave je dobro” i zaista, čak i ako nekada nemaju tehnički najnapredniji proizvod, ili najbolji za određeni novac, ni za jedan Apple uređaj se ne može reći da nije dobar. Beats koji je takođe u Apple vlasništvu je već druga priča i ono što smo od njih čuli mi nije ostavilo dobar utisak, ali Apple svakako itekako vodi računa šta izbacuje pod sopstvenim brendom.
    
   max1s.jpg
    
   Ipak, 550$, ili na domaćem tržištu 97.100 dinara, odnosno oko 822€, vam može obezbediti neki apsolutno vrhunski Sennheiser, Beyerdynamic, AKG, Audeze, Focal ili neki drugi model, pa se postavlja pitanje šta to još Airpods Max nude u odnosu na ove modele, što može opravdati razliku u ceni.
    
   Pa, za početak dizajn i kvalitet izrade koji su nešto što nismo do sada videli ni na jednom od bezbroj para slušalica koji su nam prošli kroz ruke. Izgled je potpuno u dizajnerskom jeziku Apple-a i prosto je nemoguće pomešati ih sa bilo kojim drugim proizvođačem i pored toga što nigde spolja nećete pronaći čuvenu jabuku. Tome najviše doprinose korpe samih slušalica koje su izrađene od metala, odnosno najverovatnije neke legure magnezijuma i aluminijuma, sa pravougaonim oblikom i zaobljenim ivicama poput npr. Apple Watch-a, koje slušalice doduše čine i oko 100g težim nego na većini sličnih modela.
    
   max2s.jpg
    
   Najinovativnije rešenje je svakako ram slušalica koji je tradicionalno najosetljivija tačka svih slušalica, ali i kritična stvar za udobnost i dugotrajnost. U ovom slučaju, on je izrađen od elastičnog metala presvučenog mekom gumom koja je vrlo prijatna na dodir, dok je u centralnom delu zategnuta mreža od tkanine, koja i naleže na glavu sa gornje strane. Naizgled jednostavno, a vrlo efektno i udobno rešenje, mada se postavlja pitanje dugotrajnosti mreže, koja je ujedno i jedini osetljiv deo na celim slušalicama.
    
   Ono što je mahom najslabija tačka kod svih slušalica, a to je spoj rama i korpe, je na ovom modelu izvedeno majstorski, pa čelični profil praktično ulazi u zglob koji oprugom pruža blagi otpor koji pomaže da slušalica legne na glavu. Podešavanje veličine je rešeno poput amortizera, pa se čelični profil izvlači iz rama sa hodom od oko 2.5cm sa svake strane, uz vrlo precizan hod i čvrsto ostajanje u položaju u kome ga ostavite.
    
   max3s.jpg
    
   Ako se i mreža, koja je inače vrlo elastična, pokaže kao izdržljiva, Apple Airpods Max bi trebale biti izuzetno dugotrajne, čak i ako ih često budete nosili sa sobom, što im je uostalom i jedna od namena. U skladu sa tim, obe korpe možete okrenuti za 90 stepeni i slušalice smestiti u posebno dizajniranu futrolu, koja se netipično za Apple dobija u pakovanju, a koja uz pomalo blesav izgled štiti korpe i mehanizam, ali ne i ram slušalica.
    
   Što se finih detalja tiče, na okviru obe korpe slušalica se nalaze otvori za mikrofone o kojima ćemo nešto kasnije, na levoj je tu i linija antene na donjoj ivici, dok se na desnoj nalazi Lightning port za punjenje, dioda za indikaciju punjenja ili uparivanja, kao i taster za promenu moda rada i Digital Crown kao na Apple Watch-u koji služi za finu kontrolu jačine, preskakanje pesama i još ponešto putem rotacije, pritiska ili dvostrukog pritiska.
    
   max4s.jpg
    
   Rekli smo već, udobnost na glavi je na izuzetnom nivou, kako zbog samog dizajna mehanizma i okvira, tako i zbog jastučića koji su prekriveni tkaninom i ispunjeni najverovatnije sunđerom.
    
   Apple ni ovde nije propustio priliku da napravi inovaciju, pa je jastučiće ne samo moguće skinuti radi pranja, već su oni napravljeni u vidu nezavisnog dela koji se na slušalicu pričvršćuje magnetom, pa ga možete skinuti i oprati ručno ili u mašini, što je zaista sjajno, i daleko praktičnije od majstorisanja sa studijskim modelima, kome većina korisnika ne bi bila vična.
    
   max5s.jpg
    
   Naravno, kako je ovo Apple, možete kupiti i zamenski par za 70$. Dubina uloška je prilična, čini se solidno veća nego što je to uobičajeno, što ostavlja dosta prostora da uvo diše, ali verovatno pomaže i prostiranju zvuka unutar slušalice.
    
   Prva stvar koju ćete primetiti kada slušalice stavite na glavu je izolacija, koja je malo je reći impresivna. Iako smo u prvi mah pomislili da je u pitanju nestvarno dobra pasivna izolacija, obzirom da slušalice još uvek nisu bile uparene sa nekim uređajem, ipak je u pitanju malo Apple magije, jer se slušalice same aktiviraju čim ih stavite na glavu, a sa njima i aktivna redukcija buke. U pitanju je verovatno najbolje rešenje ove vrste, bolje i od onoga što smo čuli na in-ear modelima, koje potpuno eliminiše niske frekvencije koje dopiru spolja i ostavlja vrlo malo zvuka koji zvuči kao neki mali radio tranzistor iz neke udaljene prostorije. Takođe, pomenutim tasterom na gornjoj strani možete menjati između moda redukcije buke i ambijentalnog moda u kome sve oko sebe čujete praktično kao da slušalice i ne nosite, u punom stereo modu.
    
   max6s.jpg
    
   Zaista impresivno, a Apple sve ovo postiže upotrebom čak 6 spoljašnjih i 2 unutrašnja mikrofona, uz procesiranje od strane Apple H1 procesora koji u realnom vremenu obrađuje podatke sa svih mikrofona i prilagođava sadržaj i frekventni odziv onoga što dopire do vašeg uveta. Kad smo kod mikrofona, možda i jedina stvar koja ne oduševljava i od koje smo očekivali više je kvalitet glavnog mikrofona koji će vam služiti i za razgovore, iako je i na njemu redukcija okolne buke dosta dobra.
    
   Što se tiče zvuka, odnosno frekventnog odziva, ovo su slušalice sa do sada verovatno najboljim bas odzivom koji smo imali prilike da čujemo, jer ne samo da se on prostire izuzetno nisko, možda čak i nešto ispod 20Hz, već uz to ima i prilično ravan odziv, bez velikog pada u jačini, kao i vrlo nizak nivo harmonijskih izobličenja i praktično nula izobličenja izazvanih vibriranjem konstrukcije, a koja su redovna pojava kod većine modela. Ono što je dobro je i što bas nije preteran, već je možda tek nešto prisutniji, ali sa odličnim tranzijentima niskih frekvencija, što čini da bubanj, eksplozije i svi ostali zvukovi sa sadržajem niskih frekvencija zvuče vrlo ubedljivo i moćno.
    
   max7s.jpg
    
   Kako bas ne maskira ostatak spektra, srednji i visoki tonovi su vrlo jasni, sa puno detalja, a naročito impresivna je i zvučna slika koja je jedna od najboljih koje smo do sada čuli na nekom paru slušalica. Zvučna slika i nivo detalja čine da se lako uočava svaki instrument u pesmi, pa i fini detalji u igrama poput koraka npr., uz utisak koji je približan slušanju na zvučnicima, a ne na slušalicama sa dva odvojena uveta i ničim u sredini.
    
   Iako frekventni balans i rafiniranost zvuka nije baš na nivou vrhunskih studijskih modela na dobrom DAC-u ili zvučnoj karti, ono što Apple Airpods Max pružaju u domenu zvuka jeste impresivno i verovatno bi samo najprobirljiviji audiofili imali ikakve zamerke na zvuk.
    
   max8s.jpg
    
   S druge strane, za razliku od vrhunskih audiofilskih i studijskih modela, Airpods Max nude i bežični rad putem Bluetooth veze, uz potpunu slobodu i lako povezivanje sa raznim uređajima, od računara, telefona, televizora, pa ih praktično možete koristiti za sve i u svakoj situaciji i mestu.
    
   Najviše koristi će svakako imati korisnici Apple proizvoda sa kojima je integracija na najvišem nivou, kako se to i očekuje u Apple ekosistemu, mada smo mi slušalice testirali i na Android telefonima na kojima su takođe besprekorno radile i moramo napomenuti, sa vrlo niskom latencijom koja ih čini odličnim i za gledanje videa ili filmova. Korisnici ne-Apple proizvoda će ostati uskraćeni za Siri integraciju, kao i za okružujući zvuk koji je rezervisan samo za Apple uređaje, a koji je još jedna od dobro osmišljenih stvari, jer slušalice koriste podatke sa akcelerometra da utiču na zvučnu sliku pri blagom pomeranju glave, kreirajući tako bolji utisak prostornosti. Doduše, nije nemoguće da obzirom na popularnost Apple proizvoda neki proizvođači dodaju podršku za ove slušalice i iskoriste ove surround mogućnosti, najpre mislimo na one iz TV sveta.
    
   max9s.jpg
    
   Za kraj pomenimo i bateriju, koja je deklarisana na oko 20 sati slušanja i to sa aktivnom redukcijom buke, a punjenje od 5 minuta omogućuje sat i po slušanja.
    
   Rekli smo već, slušalice su stalno aktivne, osim ako ih stavite u futrolu ili ako se dva sata ne koriste, u kom slučaju odlaze u ultra‑low‑power mod, pa je svakako poželjno koristiti ne baš praktičnu futrolu kada ih ne koristite, kako biste sačuvali bateriju.Ukupno, Apple je ovim modelom uspeo da tržištu bežičnih slušalica da sopstveni pečat i u svom stilu ponudi neke zanimljive inovacije, nešto uradi bolje i prosto ponudi vrlo dobar proizvod.
    
    
    
   Jedini problem u svemu tome je zapravo cena, jer rekli smo oko 822€ na domaćem tržištu je jako ozbiljna cifra, ne samo za jedne slušalice. Naravno, ne sumnjamo da ima onih koji su u prilici da izdvoje toliko, a ako traže vrhunske bežične slušalice, moramo priznati da Apple u ovom slučaju nudi onaj X faktor koji nemaju neki od Sony ili drugih konkurentskih modela.
    
   Verujemo da će ovaj model i među našim gledacima izazvati prilično oprečna mišljenja, pa vas pozivamo da ih sa nama podelite u komentarima ispod. Takođe, ako cenu stavimo na stranu, kako vam se dopada dizajn i ono što AirPods Max nude?

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi