Prestigio ReVolt A1 bežični punjač i Click&Touch tastatura (Video)

Prestigio ReVolt A1 bežični punjač i Click&Touch tastatura (Video)

Neki će prepoznati ime a neki ne, ali za one koji su upoznati sa Prestigio proizvodima, verovatno će vas iznenaditi ovo osveženje ponude. Smatramo da je ovo dobar korak i da će nastaviti sa zanimljivim uređajima...

  Sadržaj

   Onima koji malo duže prate tržište računara i mobilnih uređaja, Prestigio je sigurno poznato ime. Ova kompanija sa razvojem, proizvodnjom i dizajnom u Evropi i Kini, je jako dugo prisutna i na našem tržištu i iz nje smo viđali razne tablet računare dok je ta kategorija bila u ekspanziji, mobilne telefone, kao i razne dodatke za njih. I iako je tu bilo svega, čini se da je Prestigio pre svega bio pozicioniran kao value brand, sa najvećim delom ponude u nižem segmentu.
    

    
   Kompanija je proteklih par godina ovo očigledno rešila da promeni, pa je praktično potpuno osvežila ponudu i popunila je nekim interesantnim stvarima, koje će jednako biti zanimljive i onima koji žele povoljnije, kao i onima koji vole kvalitetne i dobro dizajnirane uređaje.Ima tu svega, od all-in-one računara, pametnih tabli do čak 98”, grafenskih powerbankova, pametnih oznaka za police i cene i još koječega, što za poslovne, što za krajnje korisnike. Brend je na našem tržištu u međuvremenu čini se bio malo pritajen, ali se sada vraća ambiciozno, a mi vam ovom prilikom predstavljamo dva noviteta – jedna stanica za bežično punjenje i jedna neobična kompaktna bežična tastatura.
    
   prestigiopakovanje2_resize.JPG
    
   Već prvi pogled na ambalažu je ukazivao na nivo pažnje koji je posvećen ovim proizvodima i da nikako nije u pitanju nešto konfekcijsko, već da se cilja na kvalitet.prestigiopakovanje1_resize.JPGBili smo u startu malo sumničavi da ne bude “spolja gladac, a iznutra jadac”, ali kada smo iz kutije izvadili Revolt A1 bežični punjač zaista smo bili prijatno iznenađeni. Najpre težinom, jer što bi rekli kompjuterski entuzijasti kad biraju napajanja, ako ne znaš šta je kvalitetno, gledaj ono što je teško. I stvarno, ova stanica za bežično punjenje, kako je Prestigio naziva, je praktično u potpunosti izrađena od metala i deluje izuzetno robustno i čvrsto.
    

    
   Metalne površine su anodizirane u nekoj sivoj nijansi, sa poliranim akcentima na ivicama koji vrlo podsećaju na flaghship telefone, pa ukupno Revolt A1 zaista izgleda “skupo” i kvalitetno. Prednji panel, kao i površine za punjenje su pokrivene sjajnim crnim površinama od plastike ili pleksiglasa, dok su površine na koje se uređaji oslanjaju gumirani kako bi se sprečilo klizanje i grebanje.
    
   Praktično, postoje tri mesta za punjenje. Prvo je velika površina za bežično punjenje na koju idealno staje mobilni telefon ili neki manji tablet, a koja je u stanju da pruži 5, 7.5 ili 10W snage, uz podršku za brzo punjenje. Druga površina za bežično punjenje je manja i predviđena za neke od True Wireless slušalica i pruža do 2.5W snage. U oba slučaja u pitanju je Qi standard, pa možete puniti bilo koji uređaj koji je kompatibilan sa njim. To u praksi znači bilo koji iPhone od 8 do 11, Galaxy S6 Edge ili noviji, Note 5 i njegove sledbenike, Airpods i još puno drugih uređaja.
    

    
   Zanimljivo, Prestigio navodi da punjenje uredno radi i ako na telefonu koristite masku debljine do 4mm.
    
   Sa donje strane uređaja postoji i otvor u kome se nalaze dva USB porta, a koji zapravo služi da na mesto za punjenje slušalica sprovedete USB konektor ukoliko posedujete neki od modela koji ne podržavaju bežično punjenje.
    

    
   Takođe, treće mesto koje je predviđeno za sat je zapravo projektovano da u njega smestite kružni bežični punjač za Apple Watch i povežete ga sa drugim USB portom. Sva tri mesta praktično mogu istovremeno puniti po jedan uređaj, a led dioda na prednjem panelu vam daje indikaciju da je punjenje u toku. Napajanje same stanice se vrši putem USB Type-C konektora, a u pakovanju se dobija samo USB-A na Type-C kabl, bez odgovarajućeg strujnog adaptera, pa možete koristiti bilo koji USB adapter sa bar 5V 3A ili 9V 2A.
    
   Ukupno vrlo praktična sprava, naročito za radni sto, jer vam pored punjenja služi i kao vrlo lepo i kompaktno postolje za telefon i pruža dobar pogled na ekran i notifikacije. Ako vam ovo zvuči kao nešto što bi vam bilo od koristi, cena Prestigio Revolt A1 je oko 8000 dinara, odnosno oko 70€.
    
   Drugi uređaj koji nam se našao na testu će sigurno biti interesantniji širem krugu korisnika, jer bežično punjenje koristi poneko, ali tastaturu koristimo svi. Prestigio Click&Touch je u najkraćem opisu kompaktna bežična tastatura sa integrisanim touchpadom. Nije prva ovog tipa koju smo imali prilike da vidimo, ali slobodno možemo reći da jeste najpraktičnija.
    

    
   Zanimljivo, na kutiji je istaknuto da je dizajnirana u Belorusiji, a prilično smo sigurni da vam asocijacija na Beloruski dizajn i nije nešto zbog čega vam ruka automatski kreće ka novčaniku. No, ipak firma Clevertura čije je on delo je odradila korektan posao, ne baš kao što je slučaj sa Revolt punjačem, ali sasvim pristojno. Zapravo, jedina zamerka je što je za telo uređaja korišćena plastika umesto metala, pa otud ova tastatura i ne može izgledom da se poredi sa prethodnim uređajem. Akcenat je ipak bio na praktičnosti, a koliko god lepo izgledalo, metalna tastatura bi ipak bila dosta teža od 307g i ne tako zgodna za držanje. Kažemo za držanje, jer je kompaktna tastatura nešto što ćete koristiti i za pametni TV, konzolu, računar, mobilni telefon ili tablet, pa prenosivost svakako jeste poželjna osobina.
    
   Čak je i oblik prilagođen tome, pa sa donje strane zatičemo dva udubljenja za udobnije držanje rukom, a tu su i gumirane stopice i blagi nagib koji su tu da bi rad na stolu ili ravnoj površini učinili zgodnijim. Na površinu od 28.3 x 13.2cm smešteni su praktično svi tasteri, sa izuzetkom numeričkih, i dostupni što direktno, što putem Fn tastera.
    

    
   Kompaktne dimenzije čine da tastatura zahteva malo navikavanja, usled nestandardne pozicije nekih tastera u odnosu na tastature pune veličine.  Što se samih tastera tiče, oni poseduju ravne kapice pune veličine, sa malim ali dovoljnim proredom između, pa je sa te strane navikavanje skoro trenutno. Tasteri su opremljeni scissor key mehanizmom, poput onog na laptopovima, ali malo drugačijim nego što smo sretali do sada, sa vrlo jasnim taktilnim odzivom koji kucanje čini vrlo prijatnim, makar za naš ukus.
    
   Ono što ovu tastaturu izdvaja je činjenica da je površina samih tastera osetljiva na dodir, pa se skoro kompletna površina tastature ponaša i kao touchpad, a izuzetak su samo caps, shift i enter tasteri i ceo donji red, što uostalom nije ni neophodno, obzirom da touchpad mahom koristite kažiprstom.
    

    
   Ova integracija je rešena izuzetno dobro, pa tastatura odlično prepoznaje kada koristite touchpad, a kada tastaturu i praktično perfektno i trenutno prebacuje funkciju, pri čemu vam LED indikator na sredini gornjeg dela pokazuje da li je aktivan plavi mod za tastaturu ili zeleni touchpad mod. Inače površina tastera je fino teksturirana, pa daje prilično precizan osećaj pri korišćenju touchpada. U pitanju je multitouch površina, ali doduše osetljiva na dodir samo dva prsta istovremeno, pa je tako podržano skrolovanje i zumiranje, ali ne i gestovi sa tri prsta kao što je povratak na desktop i lista svih aplikacija.
    
   Zanimljiv je i način na koji su rešene multimedijalne kontrole, pa su tako iznad funkcijskih tastera prisutne posebne trake koje možete koristiti za kretanje po redu teksta ili timeline-u videa i kontrolu jačine zvuka.
    

    
   Ono što nam se posebno dopalo, a što u toj meri nismo do sada videli na drugim tastaturama ovog tipa je što su podržani razni tipovi konekcija, i to čak tri različita uređaja putem Bluetooth veze, jedan putem USB bežičnog adaptera i još jedan putem USB veze kablom, pa istovremeno možete kontrolisati čak 5 različitih uređaja, uz izbor aktivnog na jedan dodir tastera i izuzetno lako uparivanje prostim držanjem tastera željene pozicije.
    
   Podržani su praktično svi pametni uređaji sa nekom od pomenutih veza, a tastatura nudi i izbor između Windows, Mac ili Android sistema, sa prilagođavanjem prečica konkretnom operativnom sistemu. Dostupna je čak i Android i iOS aplikacija za podešavanje funkcija i ažuriranje firmware-a.
    

    
   Inače, tastatura poseduje integrisanu bateriju koja se u potpunosti napuni za jedan sat i pruža do 7 dana korišćenja.
    
   Sve u svemu, Prestigio Click&Touch je sjajno osmišljen uređaj, što uostalom govore i čak četiri osvojene Red Dot nagrade, a na koji praktično nemamo zamerke i za koji mislimo da može biti veoma koristan praktično svim korisnicima pametnih uređaja. Ovo zadovoljstvo će vas na domaćem tržištu koštati 12000 dinara, odnosno oko stotinak evra. Kad svedemo utiske, oba Prestigio uređaja su ostavila vrlo lep utisak, pa se nadamo da je ovo rezultat novog smera kompanije i da nas iz Prestigio-a očekuje još jednako zanimljivih uređaja.
    

    
    
   Prednosti:
   – Visok kvalitet izrade (ReVolt A1)
   – Izuzetna praktičnost (Click&Touch)
    
   Mane:– Ništa posebno

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi