Samsung Galaxy S23 Ultra test - Trenutno najbolji

Samsung Galaxy S23 Ultra test - Trenutno najbolji

Samsung Galaxy S23 Ultra je stigao: bez dizajnerskih promena u odnosu na prethodnu godinu ali ja zato ispod haube mnogo toga promenjeno nabolje...

  Sadržaj

   Ako je dizajn merilo da li je neki telefon unapređen u odnosu na prethodnu godinu onda možemo da konstatujemo da je pre samo nekoliko meseci Apple po četvrti put predstavio iPhone 11, a Samsung već drugu godinu zaredom Note koji nije Note – Samsung Galaxy S23 Ultra. I ta igra velikana koju su skoro na ravne časti podelili tržište najviše klase pametnih telefona, podseća na onu koju vode Intel i AMD godinama unazad.

   Samsung Galaxy S23 Ultra test – Trenutno najbolji

   Pozitivne ocene

   • Izuzetan dizajn
   • S-Pen
   • Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy
   • Najsvestraniji sistem kamera na tržištu
   • Odlična glavna kamera
   • Odličan video 8K@30fps podrška
   • Izuzetan ekran
   • Dobra autonomija baterije

   Negativne ocene

   • Bez punjača u paketu
   • Sporo punjenje za klasu kojoj pripada

   S22 Ultra je izuzetan telefon, sa izuzetnim kamerama, a S23 Ultra ima ozbiljne cipele koje treba da popuni. Da li je uspeo u tome – mi kažemo da jeste. Možda se nekome razlike mogu učiniti akademskim, ali su one laserski precizno implementirane baš tamo gde je bilo potrebno. Zadržan je izuzetan dizajn, najbolji ekran među telefonima, najbolji sistem kamera, uz još bolji glavni senzor i pomalo doterane ostale kamere.

   Međutim, ta podeljenost ide mnogo dublje od konkurentskih proizvoda, ona ljude deli i po filozofiji korišćenja, po jednostavnosti, udobnosti i još po mnogo čemu.

   Dva su telefona koja se čekaju svake godine – jedan u februaru, drugi u oktobru, i svake godine oči su uprte u one koji pomeraju granice. Note koji nije Note i iPhone 14 koji nije iPhone 11. Čini se da je Apple 2019. godine postigao sve što je želeo po pitanju dizajna i da zaista nema potrebe da se to menja. Po svemu sudeći i Samsung je to uradio prošle godine.

   (Ni)je sve u dizajnu

   Da li telefoni moraju svake godine da izgledaju drugačije? Neki bi rekli da moraju, a drugima je svejedno. Kojem god taboru da pripadate, trend je postavljen. Da li su proizvođači zaista zadovoljni dizajnom, ili im je jeftinije da se ne bave previše novotarijama, ili jednostavno ne žele da eksperimentišu i pri tome promaše, pitanje je na koje nikada nećemo dobiti odgovor, pa ne moramo previše da filozofiramo.

   I iPhone 13 i Galaxy S22 serije telefona su nam se jako svidele pre godinu dana i od tada se naše mišljenje nije promenilo. Uz malo kozmetičkih izmena došlo je vreme za smenu generacija. Apple je ponovo bio Apple, doterao skoro sve što je trebao. A Samsung? E, pa ne želimo sve odmah da vam kažemo.

   Samsung Galaxy S23 Ultra – dizajn

   Dizajnerska linija koju prati novi Samsung Galaxy S23 Ultra je prepoznatljiva još od 2019. godine i Note 10+ modela. Široke ivice, sa ravnim gornjim i donjim delom daju dozu elegancije koja je prepoznatljiva i ne može se uporediti ni sa jednim drugim telefonom. Zbog toga je Samsung prošle godine kada je spojio S seriju sa Note serijom u najvišem segmentu odabrao dizajn potonjeg.

   Smatramo da s linije telefona kao što su Samsung Galaxy S i iPhone 1x prepoznatljive, upečatljive, funkcionalne i elegantne i tu nema mnogo priče. Kada stavite S23 Ultra i S22 Ultra jedan pored drugog, nema šanse da tek tako razaznate koji je koji. Isto kao i sa iPhone 13 i 14. Ali to svakako nije loša stvar. Naprotiv. Prava razlika se oseća pod prstima, jer S23 nema toliko zaobljene bočne ivice, već blago zaravnjene, koje omogućavaju da ovaj telefon lepše leži u ruci.

   Ukoliko se sećate našeg prošlogodišnjeg testa S22 Ultra, konstatovali sno da je novi flagship masivan i da ima izražene bočne ivice zbog kojih telefon čudno leži u ruci. Izgleda da je osim nas to primetio još neko u kompaniji Samsung, pa naslednik promenjene bočne ivice koje omogućavaju da vam telefon, uprkos dimenzijama sada veoma dobro leži u ruci.

   Svi drugi elementi, sem nekoliko linija koje presecaju aluminijumsko kućište, se nalaze na istim pozicijama. Po dobro oprobanom receptu – ako je dobro, ne menjaj. To znači i da je selfi kamera centrirana na sredini, da su ivice ekrana i kućišta nazad blago zakrivljene, kao i da se u donjem levom uglu nalazi mesto za olovčicu, koja je identična kao i ona od prošle godine.

   Ekran, isti kao i kod S21 i S22 Ultra, ali i dalje najbolji

   Osim svetline i zaštite, Samsung ekran nije menjao još od Galaxy S21 Ultra. U pitanju je odlični Dynamic AMOLED 2X na 120 Hz koji predstavlja vrhunac mogućnosti današnjih ekrana. Osnovna svetlina je deklarisana na 1200 nita, a po potrebi dobacuje do 1750 nita, kao i kod prošlogodišnjeg modela. Rezolucija je ostala 1440p, gustina piksela na veoma visokih 500 ppi, a zaštita je napredovala do Gorilla Glass Victus 2 napred i pozadi.

   Da podsetimo, zaštita omogućava sprečavanje ogrebotina, ali je fokus ovoga puta više na otpornost od lomova pri padu, jer zaštitni sloj lepo upija udarce i ne dozvoljava ekranu da tek tako pukne. Samsung je po pravilu prvi koji donosi na svoje premijum telefone najnoviju generaciju zaštitinog stakla pa je to i sada slučaj sa Gorilla Glass Victus 2 staklom.

   Sa druge strane, kućište od ojačanog aluminijuma lepo obavija telefon ne dozvoljavajući da ekran pri padu ostvari kontakt sa tvrdim površinama koje mogu da ga oštete. Naravno, govorimo o malim padovima, tako da ako spadate u grupu onih kojima telefoni često iskliznu iz ruku, valjalo bi porazmisliti o zaštitnom staklu i masci.

   Ni jedno ni drugo ne dolaze u pakovanju, kao ni punjač, pa su to izdaci koje kompanije sve češće prebacuju na svoje kupce. Srećom prodavci su voljni da naprave ustupke u vidu popusta na dodatnu opremu pri kupovini, pa nije loše da se u startu lepo opremite kada odlučite da pazarite svoj novi telefon.

   S obzirom na gotovo identične dimenzije kao kod S22 Ultra i činjenicu da je S23 Ultra samo šest grama teži, da li biste nam poverovali kada bismo vam rekli da se ta razlika oseti u ruci? Da li je u pitanju drugačiji oblika rama ili balans novog telefona, nismo baš sigurni, ali razlika ipak postoji.

   Konačno Snapdragon i za nas – i to poseban

   Ono što je ove godine promenjeno nalazi se unutra. Da, u pitanju je Snapdragon čipset. Godinama unazad smo slušali da je Exynos loš, da više troši bateriju i da su slike lošije, pa nas baš zanima šta će sada da bude tema polemika, kada je Samsung odlučio da S23 serija svuda na svetu bude ista.

   Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy je brži čipset od onih koje će druge proizvođači ugrađivati u svoje telefone

   Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy je specijalna ubrzana verzija najjačeg Qualcomm čipseta sa 1+2+2+3 rasporedom jezgara i novom Adreno 740 grafikom. Najbrže Cortex X3 jezgro radi na 3,36 GHz. Slede po dva Cortex A715 i A710 jezgra na 2,8 GHz i tri Cortex A510 jezgra na 2 GHz. Podsećanja radi, Snapdragon 8 Gen 1 je imao 1+3+4 raspored jezgara, što je velika razlika u dizajnu.

   Isti kapacitet, ali znatno brža memorija

   Memorijska konfiguracija je ostala ista. Najslabija verzija ima 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije, dok tri ostale: 256, 512 i 1024 GB dolaze sa 12 GB. Iako ne deluje da se bilo šta promenilo, Snapdragon 8 Gen 2 zahteva promenu u tipu skladišta, koje je sada UFS 4.0 tipa.

   Poređenja radi Samsung S22 Ultra je koristio UFS 3.1 i kod Exynos i kod Snapdragon 8 Gen 1 varijante, a performanse sekvencijalnog čitanja i upisa podataka su duplo i više nego duplo veće kod UFS 4.0, čime se obezbeđuje ozbiljna razlika u performansama. Dodajte tome i bržu LPDDR5X memoriju i jasno je da bez promene čipseta postoji mnogo brža osnova za obradu podataka. Brojke koje se zvanično navode su 35% bolje performanse uz 40% bolju energetsku efikasnost za CPU i 25/45% za GPU.

   CPU, GPU i AI performanse na najvišem nivou

   Kako mi kod nas imamo Samsung Galaxy S22 Ultra sa Exynos 2200 čipsetom koji se prodavao kod nas, prosečnog gledaoca kod nas interesuju razlike u performansama između ova dva modela. Prema našim sintetičkim testovima, Samsung Galaxy S23 Ultra se našao na vrhu svake tabele sa rezultatima, u svim podtestovima, bez izuzetka. Izuzetno retko naše impresije iznosimo kroz brojke u sintetičkim testovima ali da pokažemo kroz brojke kako je sve isto – ili nije isto u odnosu na prošlu godinu.

   Geekbench 5 je pokazao 1441 poen u single core CPU testu naspram 1183, koliko je imao S22 Ultra, a AnTuTu 261210 naspram 216405 u CPU testu, prebacivši ukupan skor preko 1,22 miliona poena naspram manje od jednog miliona kod većine konkurenata. Interesantno je da su performanse memorije takođe impresivne u poređenju sa bilo čim, sa razlikama koje odu od 30 do 50% u korist novog Snapdragon 8 Gen 2 čipseta.

   Ni GPU nikako ne zaostaje, sa razlikama koje su najočiglednije u OpenGL testovima, gde su rezultati duplo bolji od S22 Ultra i u proseku 30% bolji od telefona sa Snapdragon 8 Gen 1 i 8 plus verzijama.

   U testovima koji daju holističke rezultate, S23 Ultra kao sistem ostvaruje ozbiljnu prednost u odnosu na konkurente, pokazujući šta danas znači epitet flagship. Prijatno iznenađenje su i AI testovi u kojima S23 Ultra briljira zahvaljujući posebnom AI endžinu koji ozbiljno pomaže ISP-ju pri procesiranju i detekciji subjekata i objekata u kadru, kako bi se parametri kamere optimizovali prema sceni.
   Sa novim Snapdragon čipsetom došla je podrška za Wi-Fi 6e, od ove godina na tri frekventna opsega, i Bluetooth 5.3 u odnosu na prošlogodišnji 5.2.

   I dalje bez punjača, ali impresivna autonomija

   Ono što se takođe nije promenilo je baterija i podrška za punjač. U pitanju je ista baterija od 5.000 mAh, a kako Samsung ne isporučuje punjač u pakovanju, koristili smo onaj od 25 W. S obzirom da kod S22 Ultra nismo primetili gotovo nikakvu razliku između punjača snage 25 i 45 vati, pretpostavljamo da je i ove godine situacija ista.

   U svakom slučaju, punjenje traje ravno sat vremena, a za pola sata baterija pokazuje 64%, što je u rangu prosečnog telefona srednje klase i zaista, ukoliko postoji neka zamerka koju ide na adresu kompanija Samsung i Apple, to je podrška za brže punjače. Podržano je i bežično punjenje snagom od 15 W i 4,5 W reverzno. Ni to nisu impresivne brojke i realno, samo neki sat ili bežične slušalice možete relativno dopuniti ukoliko mu pozajmite bateriju svog Galaxy S23 Ultra telefona.

   Kada je autonomija u pitanju, paralelnim testom S22 Ultra i S23 Ultra primetili smo ozbiljnu razliku koja je oslikavala subjektivni utisak tokom testiranja. Nakon našeg desetočasovnog testa YouTube video reprodukcije sa svetlinom ekrana podešenom na 50% S23 Ultra je imao 62%, naspram 45%, koliko je pokazivala baterija na S22 Ultra.

   Mereno pre par dana, a S22 Ultra je na našem testu iz prošle godine ostvario 43 procenta preostale baterije – dakle intenzivne softverske optimizacije su na telefonu korišćenom 7 meseci donele još bolje trajanje baterije. A 62 procenta preostalog kapaciteta na S23 Ultra je 30 posto bolji rezultat nego kod prethodnika. Nije dostignut fenomenalan rezultat koji je ostvario iPhone 14 Pro Max ali ovo je vrlo blizu i veoma dobro.

   U svakodnevnim uslovima, novi čipset svakako ima bolju energetsku efikasnost, pa sada slobodno možete računati na dan i po do dva korišćenja pre nego što potražite punjač. Naravno, zahtevni korisnici će teško dočekati jutro narednog dana bez potrebe da dopune telefon, što je u skladu sa flagship telefonima nove generacije, izuzimajući iPhone 14 Pro Max.

   Android 13 i One UI 5.1

   Sa softverske strane, tu je Android 13 sa One UI 5.1, koji se pre neki dan proširio i na ostatak Galaxy S i Z serija telefona koji su imali One UI 5.0. Razlike između One UI 5.0 i 5.1 nema previše i kod modela sa S-Pen se odnose na kozmetička, inkrementalna i poneka funkcionalna unapređenja tu i tamo. Kako na premijerama ni Samsung nije previše vremena trošio na ove razlike nećemo ni mi.

   Ono što nam se svidelo je implementacija Expert Raw aplikacije kao modula u okviru kamere, kao i neke sitnice poput kruga koji pomaže da budete mirni kako slike u noćnom režimu ne bi bile mutne.

   Kamere

   Naravno, kada su Samsung Galaxy S telefoni u pitanju performanse kamera su ono što sve interesuje, i Samsung je i ovoga puta krenuo vodama Apple konkurenata, zadržavši stari sistem kamera uz unapređenje glavnog senzora.

   Kao što ste mogli videti na našem velikom testu kamera, S22 Ultra je postavio ozbiljne standarde kada je kvalitet fotografija i video snimaka u pitanju. Verovatno je zbog toga Samsung, svestan da niko još par godina neće uspeti da priđe hardveru sa S22 Ultra, prosto ostavio sistem kamera sa prošlogodišnjeg modela. Naravno, Ultra ne bi bila Ultra da ne donosi bitne promene na ovom polju.

   200 MP za svaki dan

   Glavna kamera je dobila novi senzor, ekskluzivu iz domaće kuhinje – ISOCELL HP2 sa monstruoznih 200 MP, sa pikselima od 0,6 mikrometra. Kažemo ekskluzivu, jer je senzor koji koristi na primer Motorola Edge 30 Ultra HP1, potpuno drugačijih dimenzija i veličine piksela, slično kao i sa senzorom kod S22 Ultra.

   S obzirom na rezoluciju, Samsung nudi podrazumevane fotografije grupisanjem 16 susednih piksela, čime se dobijaju impresivne fotografije rezolucije 12 MP, a ukoliko želite možete koristiti i 50 MP opciju, kada senzor grupiše četiri susedna piksela. Moramo napomenuti da je rezolucija fotografija slikanih u punoj snazi senzora monstruoznih 16.320×12.240 piksela.

   Sočivo ispred ovog senzora se stabilizovano, ima otvor blende od f/1.7 i ekvivalent žižne daljine od 23 mm, što daje prilično širok početni kadar.

   Glavni senzor ima novi Super QPD fazni autofokus koji momentalno detektuje delove kadra po horizontalnoj i vertikalnoj osi za munjevito oštre fotografije u najrazličitijim uslovima.

   Telefoto sistem isti kao kod S22 Ultra, nova selfi kamera

   Telefoto sistema kamera sa zadnje strane nije promenjen i radi se o dva IMX754 senzora od 10 MP sa 3x i 10x optičkim zumom i stabilizacijom, od kojih je potonji periskop tipa. Širokougaona kamera je malo drugačija, sa inkrementalnim poboljšanjem senzora sa IMX563 na IMX564 istih karakteristika: 12 MP, f/2.2 sa faznim autofokusom na nivou dva piksela i uglom od 120 stepeni.

   Ono što je ove godine promenjeno je prednja kamera. Umesto nekoliko godina starog tetrapixel 40 MP senzora, S23 Ultra sada ima 12 MP in-house S5K3LU senzor (ako vam to išta znači) sa f/2.2 blendom, širokim uglom i autofokusom.

   Samsung Galaxy S23 Ultra vs S22 Ultra

   Za potrebe testa koristili smo S22 Ultra, kako bismo pokazali razlike u odnosu na telefon koji je pokazao najviše od svih na uporednom testu kamera. Ono što moramo napomenuti je da smo do sinoć čekali update koji je Samsung najavio i koji bi definitivno trebao da utiče na performanse kamere, ali koji bi testiranje pomerio bar za još nedelju dana.

   Zbog toga smo ipak odlučili da telefon testiramo sa onim što smo imali na raspolaganju, uz obećanje da ćemo ponovo obaviti test kamere i uporediti ga sa glavnim konkurentima kada Samsung izbaci naredne softverske zakrpe. Da budemo jasni, neka prođe MWC pa ćemo napraviti jedan konkretniji uporedni test poslednje dve generacije Galaxy Ultra S telefona i uporediti ih sa najboljim telefonom kompanije Apple.

   Dnevne fotografije

   I pre nego što smo poredili fotografije na računaru, razlika u opštem izgledu fotografija na ekranu telefona je evidentna. Sa novim senzorom i novim procesorom za obradu slike, Samsung Galaxy S23 Ultra sa glavnim senzorom ima tendenciju nešto jačih i življih boja, sa generalno toplijim i atraktivnijim prikazom u odnosu na neutralniji i prirodniji prikaz kod S22 Ultra.

   Da vam se ovo sviđa ili ne, stvar je ličnih preferenci. S22 Ultra ima klasičan, neutralni prikaz, sa prirodnim, mekanim ivicama, dok je S23 Ultra dosta odlučniji, sa detaljnim prikazom, možda i više nego što je potrebno, jarkim bojama, ali i primetno boljim dinamičkim rasponom, za izgled koji više vuče ka HDR-u.

   U suštini, telefon „sredi“ fotografiju, tako da vi to ne morate da radite, što i nije toliko loše. Onima koji vole da sređuju svoje fotografije, ovo može biti problem, ali ostatku od 99,98% korisnika, to vrlo verovatno neće smetati.

   Širi dinamički raspon i veća rezolucija daju veću količinu detalja, a čini se i da je algoritam za uklanjanje šuma pojačan, pa se S23 malo agresivnije bori sa zrnastim delovima. Direktnim poređenjem situacija je podeljena, nekad je u prednosti S23, a nekad S22, jer manje agresivni algoritam za uklanjanje šuma dozvoljava očuvanje detalja u kritičnim delovima. Rekli bismo da S23 malo više naginje ka tipu fotografija koje pravi iPhone 14 koje deluju dosta atraktivnije.

   Režim od 50 MP je iznenađujuće dobar, sa minimalnim uticajem na dinamički raspon, a solidnom količinom detalja, ukoliko vam je to zaista potrebno, dok će puna rezolucija senzora morati da se plati nešto užom dinamikom i zrnastijim prikazom. Imajte na umu i da su prosečne fotografije pune rezolucije često teške i preko 60 MB, što svakako nije zanemarljivo.

   Širokougaona kamera deluje jako slično prošlogodišnjoj, uz malo detaljniji prikaz, sa osetno manje šuma u problematičnim delovima. Dinamika kadra je odlična, čini se bolja nego kod S22, posebno u senkama koje su otvorenije i puštaju malo više detalja do senzora.

   Sa druge strane 3x telefoto kamera ima jako sličan prikaz, ali uz manje agresivan algoritam za uklanjanje šuma, pa su fotografije zrnastije kada ih zumirate, ali sa dosta više očuvanih detalja. Slike deluju nešto svetlije i blago pomerene ka toplijem spektru. Slično je i sa 10x telefoto kamerom, boje su malo življe, detalja ima više, a penali od šuma minimalni, pa nam je potez Samsunga, ako nas pitate u pravom smeru.

   Ono što nas i dalje oduševljava, još od prošle godine, je nestvarni nivo zuma, koji vam omogućava da vidite mnogo dalje nego što to oko dozvoljava, pružajući vam jednu potpuno novu perspektivu koju malo koji drugi telefon može. Uostalom pogledajte sami.

   Selfiji kao i prošle godine podrazumevano prikazuju zumirani kadar, koji se može raširiti po potrebi. Iako sa istim otvorom blende, čini se da S23 pravi nešto oštrije fotografije, bez bokeh efekta koji S22 automatski ima. Slike na S23 deluju kao da su prošle kroz filter koji ih izoštrava, dodajući tako malo više detalja nego što to radi S22. Dinamički raspon je odličan u oba slučaja, pa će se u većini slučajeva razlike u kvalitetu svoditi na lične utiske.

   Aktiviranje portretnog režima pravi jako dobro razdvajanje subjekta od pozadine, otprilike kao što to očekujete od telefona najviše klase.

   Slabi svetlosni uslovi

   Prelazak u uslove slabog osvetljenja aktivira dobro poznati Auto Night režim koji je na pola puta između normalnog i noćnog režima, aktivno pomažući kada je scena previše tamna. Kada je aktivan, pojaviće se ikonica Meseca, što vam daje opciju da isključite ovaj režim ukoliko to ne želite.

   Pomenućemo i da je u One UI 5.1 dodata pomenuta asistencija za noćne fotografije u obliku dva kruga koje treba da držite poravnatim kako ne biste previše pomerali telefon tokom slikanja sa dužom ekspozicijom. Iz nekog potpuno nelogičnog razloga, ova opcija se aktivira samo na noćnom režimu, a ne i na Auto Night, iako i tu ponekad slikanje ume da potraje i po nekoliko sekundi.

   Najveće unapređenje u slabim svetlosnim uslovima vidljivo je na širokougaonoj kameri, gde je Auto noćni režim odličan i daje dosta oštrije slike nego što to radi S22 Ultra. Puni noćni režim ima bolje uklanjanje šuma, pa se u oba slučaja možete osloniti na jako dobre noćne fotografije, što je prava retkost u svetu ultra-širokougaonih kamera.

   Glavna kamera, za razliku od dnevnih fotografija noću ima topliji prikaz sa odličnim performansama na polju uklanjanja šuma i visokim nivoom detalja. Dobar dinamički raspon na automatici daje odlične slike, a na punom noćnom režimu daje fantastične rezultate. Balans između dobre ekspocije, detalja, i uklanjanja šuma je znatno bolji nego na S22. Detalji se čuvaju, svetla ne gore kadar, a tamni delovi su otvoreni zarad više detalja u senkama, za sveukupno prirodniji prikaz, posebno u kontrastnim situacijama.

   Kada su telefoto kamere u pitanju, one nisu namenjene noćnim fotografijama, ali se odlično snalaze, posebno kada aktivirate noćni režim. Evidentan je dobitak u detaljima, zbog šireg dinamičkog raspona, dok algoritam za uklanjanje šuma čini čuda. Možete koristiti i 3x i 10x, ali veći nivo zuma nosi svoje probleme, pre svega na polju šuma, pa ukoliko skalirate svoja očekivanja i imate solidno osvetljen objekat, zum sočiva i noću umeju da budu veoma upotrebljiva.

   Jedan od noviteta kod S23 Ultra je i 8K snimak u 30 fps, koji je kod S22 Ultra bio ograničen na filmskih 24 fps. Sada, uz brži procesor, veći memorijski protok i brži skladišni sistem, to više nije problem za S23 Ultra, uz napomenu da se 8K snimci enkodiraju u H.264 HEVC, dok za ostale možete birati između H.264 ili H.265.
   Razlike u najvećoj mogućoj rezoluciji postoje, pa su snimci oštriji i detaljniji, ali i dalje iza onih koji se postižu u 4K. Bilo da snimate u 30 ili 60 fps, 4K snimci su jako dobri, sa dosta širokom dinamikom, dosta detalja i praktično bez šuma.

   Kamera se dobro bori sa isprepletanim detaljima koji su rak rana većine modernih telefona, uz evidentan napredak u odnosu na S22 Ultra, posebno na polju detalja. Stabilizacija odlično radi svoj posao, posebno kada se krećete, sa vrlo fluidnim pokretima.

   Softverske nesigurnosti

   Moramo i da napomenemo da smo tokom testiranja naišli na izvesne probleme kada se tokom snimanja pri prelasku iz tamnog u svetlo ekspozicija nije menjala, previše osvetljavajući kadar. Iako ne često, ovo su stvari koje se dešavaju na prvim verzijama softvera i nešto što se jednostavno ispravi kroz ažuriranja, a koje sigurno ne oslikavaju performanse kamere.

   Ultra široka kamera je lošijeg kvaliteta u odnosu na glavnu, ali i dalje jako dobra za svoje konkurente. Generalno snimci deluju dobro, bez mnogo razlike u odnosu na one sa prošlogodišnjeg modela, sa malo boljom redukcijom šuma i jako dobrom dinamičkom širinom kadra.

   Telefoto kamere su korektne za snimanje, iako mislimo da im to nije namena, ali rezultati su jako dobri i mogu poslužiti, posebno ako imate mirnu ruku. Naravno, optička stabilizacija pomaže, pa za situacije kada ne možete dovoljno da se približite, teško da ima telefona koji će napraviti bolji 3x ili 10x snimak.

   Sam na terenu

   Novi senzor je dobar podjednako koliko je zvučan – 200 MP i zvuči i jeste baš mnogo, i to je nešto što očekujete od flagship telefona. Dodajte tome jednu od najboljih širokougaonih kamera i još dve telefoto kamere koje nema niko na tržištu i eto nama dobitne kombinacije. Iste one koju smo videli prošle godine.

   Bez mnogo prave konkurencije Samsung je u poziciji da sam određuje pravila igre

   Novi čipset je bio preko potreban za tržišta van Amerike, po mnogo osnova. Sada kad je tu, Snapdragon 8 Gen 2 donosi bolje performanse, bolju bateriju i unapređenja na polju fotografija. Kamere su unapređene, ne revolucionarno, ali primetno. A to primetno u odnosu na konkurente znači jako mnogo, jer je i prethodnik bio bolji od svih. Trend prirodnog prikaza je ostao u prošlosti, a novo vreme traži atraktivne fotografije i snimke koji momentalno mogu na Instagram i TikTok. Samsung samo prati trendove i donosi ono što većina publike želi. Možda se to nekome ne svidi, ali tako je.

   Unapređenja tamo gde su potrebna

   S22 Ultra je izuzetan telefon, sa izuzetnim kamerama, a S23 Ultra ima ozbiljne cipele koje treba da popuni. Da li je uspeo u tome – mi kažemo da jeste. Možda se nekome razlike mogu učiniti akademskim, ali su one laserski precizno implementirane baš tamo gde je bilo potrebno. Zadržan je izuzetan dizajn, najbolji ekran među telefonima, najbolji sistem kamera, uz još bolji glavni senzor i pomalo doterane ostale kamere. Baterija je poboljšana, performanse su pojačane i jedino realno mesto gde ima mesta za bolje je punjač.

   Ako sva unapređenja pogledate pojedinačno, teško da će neko ko ima S22 Ultra da podigne obrvu, ali ako ih sve stavite na gomilu, spisak je podugačak i vrlo ozbiljan, ali takav i mora da bude u ovoj klasi.

   Fleksibilnost ovog sistema kamera ne postoji ni na jednom drugom telefonu. Ne govorimo samo o sumanutom nivou zuma, već i o sumanutoj rezoluciji glavnog senzora i fluidnosti u radu sa ovako impresivnim specifikacijama. I nemojte zaboraviti, ovo je inicijalna verzija softvera, a S22 Ultra je znatno bolje performanse kamere dobio tek posle šest meseci ažuriranja, što znači da S23 Ultra vremenom može da bude samo još bolji.

   Samsung Galaxy S23 Ultra – cene bez velikih promena

   Na planu cena, ima promena u odnosu na prethodnu godinu i onu pre nje – pa smo se malo podsetili kako je to izgledalo, pogledali smo upravo naše tadašnje recenzije. Samsung Galaxy S23 Ultra košta od 172 hiljade dinara, S22 Ultra koštao je 165 a S21 Ultra na startu prodaje bio je izlistan po ceni od 160 hiljada dinara. Dakle, deset procenata više nego pre dve godine, 6 procenata više nego prethodne.

   Ukoliko se malo prisetimo prošle godine i skoka dolara – pa kako su neki telefoni sa 37-38 hiljada dinara otišli na 45, koliko je poskupelo sve na šta pomislimo, apsolutno sve plaćamo više nego pre godinu ili dve dana – nećemo reći da je Samsung previše podigao cene. Pa veći je skok bio prethodne godine sa A52s na A53 a dobijao se lošiji uređaj.

   Najsjajnije odličje

   I što se nas tiče, vreme je da nakon tri godine jednom telefonu dodelimo nagradu Editor’s Choice. Mi smo veoma škrti kada je ta nagrada u pitanju i na taj korak se nismo odlučili još od OnePlus 7T Pro telefona – u prethodne dve sezone pri predstavljanju S21 i S22 Ultra telefona bili smo veoma obazrivi, godina je tek počela, sačekajmo šta će reći konkurenti.

   Ispostavilo se da nijedan od tih uređaja konkurenti narednih 11 meseci nisu uspeli da nadmaše. Ovog puta Samsung nam je izbio iz ruku dobar deo oružja iz kritički nastrojenog arsenala – u ovom momentu Samsung Galaxy S23 Ultra je ubedljivo najbolji telefon Android sveta i zato mu dodeljujemo nagradu Izbor urednika Benchmark sajta i YouTube kanala.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (12)
   1. Djordje Zutkovic

    Msm da upravo gledamo tel godine...Gledajuci ultru i ono sta ima da ponudi...Samo me zanima jos oce biti recenzija preostala dva modela

   2. kUdtiHaEX

    U Android svetu su bez konkurencije u tom segmentu.

   3. Msm da upravo gledamo tel godine...Gledajuci ultru i ono sta ima da ponudi...Samo me zanima jos oce biti recenzija preostala dva modela

    Biće naravno ali tek po povratku sa sajma u Barseloni

   4. Ajd da pitam i ovde, čini mi se da je na 22 kontrast slika malo jači i nekako mi deluju lepše slike, naravno to je samo moj lični utisak. Kao da na 23 forsira malo više osvetljenja da bi došao do detalja, meni ove slike na 22 bolje izgledaju, verovatno će neki update to da ispravi.

   5. Sančo Panča

    U svakom slučaju dobar telefon, koji ima sve što treba naprednom korisniku.

   6. darthcharius

    Biće naravno ali tek po povratku sa sajma u Barseloni

    Peco, mislim intereuje me, a mozda i ostale, Napredovanje softvera kod androida, posto su sve karte bacene uglavnom na softverskim nadogradnjma. Sta misli Bench, realno kod vecine telefona koje sam imao prilike da koristim pa i da pogledam, sam android OS recimo zauzima nekih 18-20GB, a kod Samsunga je toliko tesko nadogradjen da zauzima oko 58GB, pa samim tim 30GB manje za ostalo. Koliko je Samsungov One UI 5.1 bolji od recimo Pixelovog cistog androida, i koliko korisnik benefita dobija sa One UI u odnosu na vanilu, ili recimo ostale? Sve oko nadogradnje i unapredjenja softvera i koliko sami proizvodjaci ulazu truda i resursa u svoje proizvode.. Jer po mom misljenju, proizvodjaci ce najvise morati na ovom polju da napreduju kako bi ostali u vrhu,

   7. kUdtiHaEX

    "Bolji" je subjektivna kategorija i zavisi od potreba samog korisnika.

   8. Peco, mislim intereuje me, a mozda i ostale, Napredovanje softvera kod androida, posto su sve karte bacene uglavnom na softverskim nadogradnjma. Sta misli Bench, realno kod vecine telefona koje sam imao prilike da koristim pa i da pogledam, sam android OS recimo zauzima nekih 18-20GB, a kod Samsunga je toliko tesko nadogradjen da zauzima oko 58GB, pa samim tim 30GB manje za ostalo. Koliko je Samsungov One UI 5.1 bolji od recimo Pixelovog cistog androida, i koliko korisnik benefita dobija sa One UI u odnosu na vanilu, ili recimo ostale? Sve oko nadogradnje i unapredjenja softvera i koliko sami proizvodjaci ulazu truda i resursa u svoje proizvode.. Jer po mom misljenju, proizvodjaci ce najvise morati na ovom polju da napreduju kako bi ostali u vrhu,

    Pa vidi...kao neko ko koristi taj Samsung godinama, ali koristim naravno i druge telefone skoro svih proizvođača tokom testiranja. Na stranu to što im Samsung uglavnom uvek pobegne za korak na planu hardvera, u softverskim unapređenjima im beži za dva - duža podrška, uvek prvi sa novom verzijom operativnog sistema na uređajima izašlim ranije. Svakih 20-30 dana stigne neki update pa je tako S22 Ultra posle 6-7 meseci bio daleko bolji telefon nego na početku - kamere, potrošnja...
    Pričam ja sa drugim vendorima, svesni su oni da je jako teško na tom planu izaći na kraj sa takvom kompanijom i realno, velika većina na tom planu kuburi
    Sad, šta je ispod haube One UI-ja, to ne znam, ali recimo Knox, sigurnost - koju niko, ali baš niko drugi osim Motorole i njene Think Shield tehnologije, ni ne pominje. Ja sam jednostavno navikao na taj UI jer on je godinama unapređivan, radi odlično, ima sve i dizajnerski je po ukusu mnogih, pa i mom. Poštujem naravno mišljenje drugih koji vole vanila Android, ali meni to tako izgleda...ne dopada mi se. Mislim...ne nosimo ni svi mi iste farmerke, ima ih za 15 i za 500e, svako ima neki svoj stil, neki svoj ukus
    Da, dobro si zaključio, na planu softverskih nadogradnji i podrške moraće da napreduju svi: jer što bi neko kupio telefon koji nudi dve godine unapređenja, a neki drugi daju četiri. A ko ima resursa da zaposli armiju novih developera koji pri tome umeju? Pa ne mnogi...mogao je recimo Huawei

   9. darthcharius

    Pa vidi...kao neko ko koristi taj Samsung godinama, ali koristim naravno i druge telefone skoro svih proizvođača tokom testiranja. Na stranu to što im Samsung uglavnom uvek pobegne za korak na planu hardvera, u softverskim unapređenjima im beži za dva - duža podrška, uvek prvi sa novom verzijom operativnog sistema na uređajima izašlim ranije. Svakih 20-30 dana stigne neki update pa je tako S22 Ultra posle 6-7 meseci bio daleko bolji telefon nego na početku - kamere, potrošnja...
    Pričam ja sa drugim vendorima, svesni su oni da je jako teško na tom planu izaći na kraj sa takvom kompanijom i realno, velika većina na tom planu kuburi
    Sad, šta je ispod haube One UI-ja, to ne znam, ali recimo Knox, sigurnost - koju niko, ali baš niko drugi osim Motorole i njene Think Shield tehnologije, ni ne pominje. Ja sam jednostavno navikao na taj UI jer on je godinama unapređivan, radi odlično, ima sve i dizajnerski je po ukusu mnogih, pa i mom. Poštujem naravno mišljenje drugih koji vole vanila Android, ali meni to tako izgleda...ne dopada mi se. Mislim...ne nosimo ni svi mi iste farmerke, ima ih za 15 i za 500e, svako ima neki svoj stil, neki svoj ukus
    Da, dobro si zaključio, na planu softverskih nadogradnji i podrške moraće da napreduju svi: jer što bi neko kupio telefon koji nudi dve godine unapređenja, a neki drugi daju četiri. A ko ima resursa da zaposli armiju novih developera koji pri tome umeju? Pa ne mnogi...mogao je recimo Huawei

    Da naravno sve razumem, trenutno sam na S20fe 5g, tacnije do pocetka Maja, onda verovatno s23, vanila... Preci cu na nesto manje dimenzije zbog cesce aktivnosti kojima cu morati opet da se posvetim, jer par kilograma viska je vec pocelo da smeta. Uzivam u sadrzajima koje radite, uvek se obradujem necem novom, iako nisam u finasijskim mogucnostima da sve nesto bas toliko pratim, ali eto malo skromnije od drugih.. Ali svoje apetite uglavnom dopunjujem upravo znanjem, koje vi kao ekipa, nama prenosite. Dosta verujem u vase utiske, jer mislim da je tesko biti objektivan, pogotovu u zadnjih desetak godina, kad sve prsti od sve jace konkurencije... Gledamo se.....

   10. panpetar

    Nije mi jasno zašto je na Dx0mark-u tek na 10. mestu po kvalitetu kanera sa svega 140 poena

   11. Verovatno su platili manje za reklamu od drugih. Taj sajt je irelevantan već neko vreme.

   12. kUdtiHaEX

    Nije mi jasno zašto je na Dx0mark-u tek na 10. mestu po kvalitetu kanera sa svega 140 poena

    DX odavno nije preterano relevantan za bilo šta.

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi