iPhone 14, 14 Pro, 14 Pro Max test

iPhone 14, 14 Pro, 14 Pro Max test

Nova generacija iPhone 14 i 14 Pro telefona donosi ne tako značajna, već suptilna unapređenja. Jer tim koji dobija svake godine, nije potrebno korenito menjati

  Sadržaj

   iPhone 14 je stigao na Benchmark testiranje – u četiri različite varijante od kojih su nama ovom prilikom dostupne – tri

   iPhone 14, 14 Pro, 14 Pro Max test

   Pozitivne ocene

   • Odličan Bionic A16 procesor
   • Izvanredan displej
   • Zamena Notch-a Dynamic Island-om
   • Konačno Always On funkcija (na Pro modelima) 

   Negativne ocene

   • Sporo punjenje

   Bez velikih promena u odnosu na prethodnu generaciju iPhone uređaja: one su vrlo suptilne i pogađaju tačno tamo gde je potrebno

   Još jedna jesen i još jedna Apple konferencija, a na njoj četiri nova telefona, najbolja dosad, neviđenih mogućnosti, baš onako kako to Apple ume da predstavi. I naravno – nova euforija u tvrdom navijačkom jezgru poklonika ove kompanije. Ona druga navijačka tribina na drugoj strani stadiona zviždi i uzvikuje parole u inat protivniku: malo iz inata a malo i iz straha, svesni da njihov Android tim ove godine nije u nekoj sjajnoj formi. Zablista poneko tu i tamo ali generalno, respekt prema protivniku itekako postoji a najlakše je strah pobediti time što ćete zviždati suparniku.

   Problem je što tu stranu zvižduci ni najmanje ne dotiču, i kad su bolji i kad su lošiji oni igraju svoju igru, svoju tika taku. I nikada ne paniče, nikada ne padaju – teško ih je pobediti.Novi iPhone 14 modeli nemaju Mini model, on je zbog loših rezultata prodaje eliminisan, iako mislimo da je u pitanju bio jedan izuzetan telefon, a iPhone 14 sada možete kupiti sa 6,1 inčnim ili 6,7-inčnim ekranom, u običnoj i Pro varijanti.

   Vreme malih telefona je prošlo, kaže Apple. Pa zar nije bilo nekada da je 3.5 inča dovoljno za sve? Šalu na stranu… to je posao, to je statistika, ako excel kaže da ga svega tri korisnika i dalje želi, to se gasi. Ko šta voli, kome je sladak, ćao zdravo, mini out, Plus in.

   Već smo u otpakivanju pobrojali glavne razlike, ali red je da ih ponovimo za one koji nisu ispratili taj video. iPhone 14 i 14 Plus predstavljaju hibridnu verziju prošlogodišnjih iPhone 13 i 13 Pro modela. Imaju isti procesor kao i iPhone 13, istu glavnu kameru kao iPhone 13 Pro serija, ali im nedostaje telefoto kamera. Nedostaje im i osvežavanje od 120 Hz, koje je i dalje rezervisano za Android telefone već od 300 evra, te iPhone 13 i 14 modele Pro serije.

   Malo o displeju

   Panel kod ne Pro modela nasleđen je sa prošlogodišnjih Pro parnjaka, pa je osim stope osvežavanja, sve isto, uključujući i notch. Kućište je ostalo od aluminijuma, ali je jedna jako bitna stvar promenjena – zadnja strana i ekran se otvaraju jednostavno i omogućava se lakši pristup unutrašnjosti, što znači i lakša zamena komponenata unutra. Nešto što nismo verovali da će Apple ikada uraditi.

   Ovih dana se već priča da je prodaja novih iPhone 14 modela širom sveta prošla znatno lošije nego što se očekivalo, posebno kada su ne Pro modeli u pitanju. I Apple je odreagovao, pa je ukupna količina novih modela korigovana, tako da je procenat Pro modela sa 55-60% porastao na 60-65%, što je na planiranih 90 miliona telefona oko 4,5 miliona Pro modela više.

   Izgleda da je po prvi put u istoriji Apple zaista preterao, jer je ponudio prošlogodišnji model pod drugim imenom, čak toliko da je to uticalo na prodaju. Zbog toga smo se odlučili da po prvi put u istu recenziju stavimo i običan iPhone 14 i Pro modele: zaista ne znamo kako bi napravili recenziju za standardni iPhone nakon modela Pro, o čemu bi pričali..

   I dok se svi slažu da je iPhone 14 promašaj, prave promene donose Pro modeli, koji su vesnici svega onoga što je Apple radio u poslednjih godinu dana. Pro modeli donose novi čipset, Always On ekran, Dynamic Island umesto notcha, novu glavnu kameru i još mnogo toga – u dve veličine: Pro i Pro Max. I da se ne lažemo, iPhone 14 Pro Max je prava perjanica ponude ove kompanije – najveći, najbolji i najskuplji model koji je ova kompanija ikada napravila.

   Dizajn je…isti!

   Sa dizajnerske strane Apple nije suštinski ništa menjao. Sočiva kamere su blago pomerena ka sredini i nešto veća i ispupčenija. Taman toliko da, iako skoro identičnih dimenzija, stare maske za iPhone 13 Pro modele ne odgovaraju novim telefonima. Svi drugi elementi su na dobro poznatim mestima, jer zašto menjati provereni dizajn koji se svima dopada, verovatno i onima koji to nerado priznaju.

   Nažalost, pakovanje osim slike telefona nije doživelo promene, pa pored USB-C na lightning konektor i iglice za SIM slot ne dobijate apsolutno ništa drugo, a originalni Apple punjač koštaće vas još 4.000 dinara, čisto da ne zaboravite.

   Sa druge strane, sistem za Face ID i kamera su sada spakovani na mnogo manju površinu, a Apple se potrudio da i od toga napravi novi gimick. Nažalost, transformacija notcha u 31% manju površinu nije uticala na to da levo i desno dobijete upotrebljiv prostor – naprotiv. Dobili ste „dinamičko ostrvo“.

   Dynamic Island – pravo u centar

   I u toj jednoj stvari se ogleda genijalnost kompanije Apple koja je uspela da od stvari koju niko ne voli napravi nešto korisno. Dinamički deo dinamičkog ostrva znači da je fiksni deo promenjen u nešto novo, što se menja u zavisnosti od aplikacije koju koristite.

   Primera radi kada pustite muziku deo oblika pilule se proširuje i daje vam mogućnost da upravljate pesmom. Kada ste na pozivu imate opciju da prekinete vezu ili aktivirate zvučnik. Kada punite telefon, pisaće vam do koliko se napunila baterija i slično. Kada povežete slušalice, dobićete obaveštenje. Ovo je vrlo korisno, a kada pritisnete neko od ovih obaveštenja ili zadržite prst možete da otvorite aplikaciju koja je poslala obaveštenje. Probali smo Music player, YouTube, Spotify i sve aplikacije se lepo snalaze sa novom opcijom.

   Apple je sa Dynamic Island-om na pravi način rešio pitanje Notch-a koji je definitivno nervirao većinu korisnika – čak i kada to nisu bili spremni da priznaju

   Čak i kada pokrenete drugu aplikaciju koja ume da koristi Dynamic Island, dobićete animaciju koja smanjuje ostrvo i dodaje malu ikonu sa leve strane omogućavajući vam da lakše skočite sa jedne na drugu.

   Apple je čak rekao da će otvoriti API za razvojne timove, kako bi se omogućilo proširenje funkcionalnosti koje nudi dinamično ostrvo, što će u budućnosti sigurno doneti neke nove korisne stvari.

   Nažalost, ništa od toga ne menja činjenicu da kada gledate video u full screen režimu imate jednu ozbiljnu mrtvu površinu na levoj strani ekrana. Takođe, treba imati na umu da se interakcija sa dinamičkim ostrvom obavlja veoma blizu prednje kamere, što znači da ćete je često zaprljati, a to ume da napravi problem kada želite da snimite dobar selfi

   Bionic A16 – uvek brži, uvek bolji

   Sa unutrašnje strane krije se novi A16 Bionic čipset koji je napravljen u TSMC pogonima u 4 nm proizvodnom procesu. Kako to Apple voli da naglasi, A16 ima 16 milijardi tranzistora, dok je A15 imao 15 milijardi. Apple nije odustao od šestojezgarne konfiguracije, a i što bi, kada A15 stoji rame uz rame sa najjačim Snapdragon konkurentima.

   A16 ima dva brza (performance) Everest jezgra koja kucaju na vrlo visokih 3,46 GHz, dok efikasna Sawtooth jezgra rade na 2,02 GHz. Apple kaže da je novi CPU 40% brži od konkurencije, kao i da dva performance jezgra troše 20% manje struje od onih kod A15. Iako Apple voli da se gađa brojkama bez specifikacija testova i uslova u kojima su postignute, s obzirom na broj tranzistora i proizvodni proces, ove brojke deluju veoma realno.

   I GPU A16 Bionic čipseta je dobio 50% veću memorijsku magistralu, a NPU im a svojih 16 jezgara i definitivno postaje veoma bitan deo svakog čipseta modernih telefona. Apple pominje i unapređenja na ISP jedinici, sa značajno bržom obradom informacija u vezi sa fotografijama. Količina memorije se nije promenila, ali je Apple sada unapredio memorijski podsistem sa LPDDR4X na LPDDR5, sa 50% više memorijskog protoka u odnosu na A15 Bionic.

   Ubacivanje Always On (AOD) tehnologije zahtevalo je posebnu kontrolu, pa sada A16 Bionic ima Display Engine, zasebni deo koji kontroliše rad AOD kako bi se potrošnja maksimalno zauzdala kada ne koristite telefon, a osvežavanje spustilo na 1 Hz. Display Engine se brine i za fine tranzicije i preklapanje elemenata oko dinamičkog ostrva, kao i kontrolu svetline koja u pojedinim trenucima može da dobaci do 2.000 nita.

   Iako Display Engine deluje kao deo koji obavlja poznate poslove, zasebna jedinica znači da su CPU i GPU rasterećeni dodatnih kalkulacija, što znači više resursa za druge stvari i manje potrošnje u procesu.

   Kada se sve to sabere, iPhone 14 Pro serija zaista ima bolje performanse u sintetičkim CPU i GPU testovima u odnosu na prethodnu generaciju. Naravno, oni nisu toliko veliki kao što Apple to reklamira, ali je A16 brži čip u većini testova. Nije da je A15 bilo gde zaostajao za bilo kojim drugim čipom na svetu, ali je Apple ipak odlučio da malo doda gas, kako ne bi dozvolili konkurenciji da ih stignu do naredne jeseni.

   Napomenućemo i jednu razliku između iPhone 14 Pro i Pro Max modela koju smo primetili u 3DMark testovima. Naime, zbog veličine i većeg rashladnog sistema, Pro Max ima bolje kontinualne performanse, pre nego što je potrebno da se taktovi obore da bi se održao predefinisani termalni okvir u poređenju sa Pro modelom. Razlike su oko 10% u različitim aplikacijama, ali vredi pomenuti da postoje i da je Pro Max zaista najbrži telefon iPhone 14 serije.

   Baterija

   Baterije novih modela za dlaku se razlikuju u odnosu na prošlogodišnje telefone, što se reflektuje i na autonomiju u istoj meri. Na našem desetočasovnom YouTube testu sa osvetljenjem na 50% iPhone 14 je pokazivao 38%, iPhone 14 Pro 44%, dok je iPhone 14 Pro Max imao neverovatnih 68%.

   I dok će manji iPhone 14 modeli ove godine uspevati da izdrže jedan radni dan konkretnije upotrebe, iPhone 14 Pro Max će bez problema izgurati dva dana korišćenja, što je potpuno druga kategorija u odnosu na sve ostale telefone. Jedini koji bi mogao da mu parira je iPhone 14 Plus, ali njega nećemo videti još otprilike dve-tri nedelje.

   Iskreno, očekivali smo da će štedljivi A16 Bionic zbog sitnijeg procesa izrade omogućiti još bolju autonomiju, koja je jako slična prošlogodišnjim modelima, ali izgleda da je taj višak sakupljen manjom potrošnjom čipseta preusmeren na druge delove – ekran na primer.

   Iako Apple ne isporučuje punjače u paketu, istestirali smo brzine punjenja sa 20W Apple punjačem i ovde postoje manja unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju. iPhone 14 je za pola sata dobacio do 59%, dok je za punjenje do 100% potrebno oko sat i po vremena. Interesantno je da iPhone 14 Pro za pola sata dobacuje do 60%, dok mu je za punjenje do 100% potrebno sat i 40 minuta, iako ima malo manju bateriju od iPhone 14 modela. Sa druge strane, za pola sata baterija od 4.323 mAh kod Pro Max modela stiže do 49%, dok je za punjenje do 100% potrebno oko dva sata na punjaču. Iz perspektive korisnika telefona sa punjačima od 67, 100,125 ili 150 W to zaista jeste užasno sporo, sa druge strane, novim ajfonima tokom dana dopunjavanje nije potrebno. Dva pristupa…

   Ekrani nisu isti kod Pro i ne Pro modela

   I dok iPhone 14 ima praktično isti Super Retina XDR OLED ekran kao i iPhone 13, sa sve 2532×1170 piksela rezolucijom na dijagonali od 6,1 inča, Pro modeli imaju unapređeni ekran sa ProMotion i Always On Display tehnologijama, te maksimalnim osveženjem od 120 Hz.

   Slika na sva tri telefona je brutalno dobra, sa izuzetnom svetlinom, koja je na Pro modelima vidljivo bolja na jako sunčanom danu i fantastičnim kontrastom koji garantuju OLED paneli. Sa novom generacijom telefona postala je dostupna i iOS 16 verzija operativnog sistema koja je po prvi put, čini se, donela više softverskih unapređenja nego što je to situacija sa hardverom.

   Lockscreen ili zaključani ekran je prvi na udaru i tu su razlike najvidljivije. Pored AOD opcije na Pro modelima sada je moguće menjati pozadine i dodavati razne vidžete na ovaj ekran, a Apple dozvoljava da napravite nekoliko različitih zaključanih ekrana i menjate ih kada ste na primer na poslu, kod kuće, ili na treningu.

   Slično je i sa Focus režimom, pa sada možete dodeliti Focus režim svakom zaključanom ekranu, što je zgodno ukoliko želite da kontrolišete obaveštenja i druge opcije kada ste na primer u kancelariji.

   iOS 16

   Pored zaključanog ekrana, vidžete možete dodati i na Today stranicu do koje dolazite prevlačenjem Home ekrana udesno. Centar sa obaveštenjima i kontrolama se i dalje pozivaju prevlačenjem sa vrha ekrana nadole, a svidelo nam se što je Apple, pored opcije da (konačno) ubacite procenat u ikonicu baterije sada omogućio da preostali kapacitet baterije vidite u kontrolnom centru.

   Sve je više pitanja na našim recenzijama koliko je garantovanih unapređenja operativnog sistema planirano za svaki model – pa da kažemo i ovde. Sad ste na iOS-u 16, garantovan vam je iOS 20.

   U našem unboxing videu govorili smo sam o novim mogućnostima da pošaljete SOS poziv odgovarajućim službama u slučaju neželjenog incidenta, niste u dometu mobilne mreže ili niste u situaciji da se sami izvučete iz nje. Tada sam napomenuo da ta mogućnost funkcioniše samo na teritoriji Sjedinjenih država i Kanade, pa o njoj ne možemo da govorimo na osnovu ličnih iskustava – sve ono što možemo o tome pronaći na internetu, možete i vi.

   Apple je unapredio iOS 16 sa još mnogo dodataka, promena i novih funkcionalnosti o kojima smo već pisali u vestima na sajtu, pa se nećemo previše zadržavati na sitnicama, sem onih stvari koje su nam se posebno svidele poput AI sistema koji automatski iseca lik ili objekat iz slike i dozvoljava njegovo brzo deljenje ili prebacivanje u neku aplikaciju za obradu slika.

   Sa druge strane, aplikacija kamere nije dobila nikakve izmene, ali moramo napomenuti da je celokupan ugođaj korišćenja iPhone telefona za fotografije i video snimke za klasu iznad najboljih Android telefona.

   Prosto rečeno – ovde sve radi kako treba i sve je munjevito. Od otvaranja aplikacije, do promene kamera tokom snimanja videa ili proste situacije kada treba nešto brzo da slikate. Sve se dešava momentalno – od fokusiranja, preko slikanja do čuvanja slika, i to danas ne može nijedan Android telefon, koji god čipset imao i koliko god koštao.

   A kamere?

   Kamera sistem – novi glavni senzor na Pro modelima

   Kamere na iPhone 14 su preuzete sa iPhone 13 Pro modela, ali bez telefoto senzora, dok je glavna kamera kod iPhone 14 Pro i Pro Max modela porasla sa 12 na 48 MP. Svi znamo da nas je Apple prošle godine ubeđivao da je 12 MP sasvim dovoljno za fotografiju, i da vam više od toga neće trebati, ali o tome ove godine ni reči, sem da je novi senzor mnogo veći i ima bolje performanse u noćnim uslovima.

   Ruku na srce, Apple je prošle godine i pokazao da je 12 MP zaista dovoljno za vrhunske fotografije i najbolji video koji prave pametni telefoni, tako da je vreme da vidimo šta se promenilo sada kada je glavna kamera porasla na 48 MP.

   Pre konkretnih primera moramo da pomenemo da su ostale kamere kod Pro modela: širokougaona, telefoto i selfi identične kao i kod iPhone 13 Pro serije.

   Glavna kamera kod iPhone 14 modela je dobro poznata 12 MP sa f/1.5 otvorom blende i velikim pikselima od 1,9 mikrometara. Ona ima stabilizaciju na nivou senzora i fokusiranje na nivou dva piksela. Sa druge strane, potpuno nova kamera kod Pro modela ima 48 MP, nešto manji otvor blende od f/1.78, manje piksele – 1,22 mikrometra, munjeviti PDAF sistem fokusiranja i drugu generaciju Sensor Shift optičke stabilizacije. Međutim, novi senzor koristi Quad Bayer spajanje piksela, prvi put na iPhone telefonima, pa se posle spajanja veličina pojedinačnih piksela povećava na 2,44 mikrometra.

   Fotografije koje prave novi iPhone telefoni ni ove godine ne odudaraju mnogo od onoga što smo navikli: precizni prikaz boja, odličan dinamički raspon sa dobrim kontrastom, dosta detalja i potpuno odsustvo šuma. Nažalost, Apple nikako ne uspeva da se izbori sa kvalitetnim renderovanjem zelenila, bilo da je u pitanju drveće, grmlje ili trava, i ti delovi slike neprijatno iskaču od ostatka po kvalitetu i kod iPhone 14 i kod Pro modela.

   S obzirom na to da i Pro i Pro Max imaju iste kamere i da ne postoji nikakva razlika, govorićemo o njima kao o Pro modelima nadalje.

   Direktnim poređenjem fotografija sa iPhone 14 i 14 Pro modela na lepo sunčanom danu, ne možemo da kažemo da postoje previše vidljive razlike u kvalitetu, osim da u pojedinim situacijama Pro modeli izvlače više detalja u senkama na kontrastnim delovima kadra zahvaljujući nešto širem dinamičkom rasponu.

   Fokusiranje je munjevito i kod stare i kod nove kamere, pa slikanje dece, kućnih ljubimaca i svega što ne može da stoji mirno nije nikakav problem za nove i stare iPhone kamere. Plitko fokusno polje pravi prirodni bokeh, a naknadno procesiranje čini čuda i sa izazovnim kadrovima gde kontrast i teži da napravi problem. Ipak, kada se koplja lome, veći senzor će vas podsetiti na svoju rezoluciju i koliko zaista više piksela i veći senzor znače za sakupljanje više detalja u kadru.

   Traženje razlika u kvalitetu na dnevnim slikama je mučan posao, i poneka od njih se javi s vremena na vreme, ali se radi o toliko sitnim razlikama da ćete ih prosto zanemariti. iPhone 13 Pro modeli su imali vrhunsku kameru, što smo pokazali u našem poređenju kamera, tako da je njeno nasleđivanje kod iPhone 14 i 14 Plus modela logičan potez koji nikako ne hendikepira ove telefone.

   Ono gde smo primetili razlike je blizina fokusiranja. Dok sa iPhone 14 Pro modelima možete prići blizu onoga što želite da slikate i pre nego što širokougaona kamera preuzme makro režim, sa iPhone 14 to nije moguće i minimalna razdaljina na kojoj će telefon uspeti da fokusira slike je dosta veća.

   Razlike u slikama su vidljive po slabijim svetlosnim uslovima, jer veći senzor uspeva da zabeleži više detalja, uprkos nešto agresivnijoj redukciji šuma. Slike su prijatne za oko, bogate detaljima, sa dobrim dinamičkim kontrastom, vernim bojama i dobro kontrolisanim šumom. Detalja ima i u senkama, a izvori svetla su zadržani pod kontrolom, tako da ne upropašćavaju svoju okolinu.

   Noćni režim se aktivira automatski i ne zahteva da držite telefon duže od jedne do dve sekunde, a za slučaj da počne da vam se mrda ruka, softver će izbaciti krstić koji treba da centrirate kako bi konačna slika ispala što bolje. Automatika odlično radi svoj posao, pa su slike sa svim telefonima veoma kvalitetne i među najboljima koje smo imali prilike da vidimo – slično kao i prošle godine.

   Širokougaona kamera zahvata ugao od 120 stepeni i ima senzor od 12 MP, sa razlikom što kod Pro modela poseduje autofokusni sistem i makro mogućnosti, kao i blendu od f/2.2 naspram f/2.4 kod ne Pro modela. Nova optika sa autofokusom ume da napravi razliku po pitanju detalja, a čini nam se da su boje na Pro modelima malo toplije i življe. Kamere poseduju dobru korekciju perspektive s obzirom na širinu ugla koji zahvataju, koja malo bolja radi kod iPhone 14 nego kod Pro modela, dok su svi drugi parametri u skladu sa onim što očekujete od premijum širokougaone kamere.

   Iako razlike nisu prevelike, autofokusni sistem vam daje dodatnu fleksibilnost koja nije prisutna kod modela koji nemaju Pro sufiks.

   Ozbiljna razlika u kvalitetu vidljiva je pri slabim svetlosnim uslovima, gde kamera kod Pro modela zahvaljujući kombinaciji većeg otvora blende i moćnijeg sočiva pravi mnogo bolje fotografije, sa dosta manje šuma i mnogo više detalja. I dok se ove slike ne mogu ni porediti sa kvalitetom koji omogućava glavna kamera, Pro modeli opravdavaju svoj sufiks u pravom smislu te reči.

   Kada želite nešto da slikate iz blizine, automatika kod Pro modela prebacuje na makro režim i tu posao preuzima upravo širokougaona kamera. Sa dosta svetla slike koje ćete uspeti da napravite sa ovim telefonima su nestvarno dobre, kako po pitanju detalja, tako i kvaliteta.

   Telefoto kamera je još jedna razlika koja godinama unazad odvaja obične od Pro modela iPhone telefona. U pitanju je kamera sa iPhone 13 Pro modela: 12 MP, 77 mm, F/2.8, sa optičkom stabilizacijom i 3x optičkim uveličanjem. Ove godine Apple je kod Pro modela iskoristio i veću rezoluciju glavnog senzora, pa tako kamera dozvoljava i 2x i 3x zum, gde se prvi dobija kropovanjem sredine kadra sa glavne kamere.

   Poznata kamera sa prethodne generacije pravi poznate veoma dobre slike po svim parametrima: boja je konzistentna na sve tri kamere, slike su oštre i detaljne, a dinamički raspon dovoljno širok da vam neće zafaliti detalja u najtamnijim i najsvetlijim delovima kadra. Ovo znači da kamera iPhone 14 Pro modela ima veliku fleksibilnost karakterističnu za premijum telefone. Glavna kamera je daleko najbolja, ali ukoliko je potrebno, možete odabrati širokougaonu za nešto dinamičnije i šire kadrove, odnosno zumirati detalje koje je potrebno istaći.

   Slična je situacija sa kvalitetom se ponavlja i pri slabim svetlosnim uslovima – iPhone 14 Pro kamera pravi detaljne i jako dobre slike, sa odličnom kontrolom šuma za ovaj tip kamere. Automatika će podići vreme potrebno za slikanje na sekund ili dva kada to bude potrebno, a od vaše mirne ruke će direktno zavisiti kvalitet finalne fotografije.

   Selfi kamera se nije menjala godinama unazad, sem stabilizacije koja je dodata kod Pro modela, pa su vam na raspolaganju puni, širokougaoni kadar i nešto blago zumirana verzija koja „teži“ oko 7 MP. Kvalitet je izuzetan, sa fantastičnim dinamičkim rasponom i kontrastom, koji je kod selfija vrlo često problematična oblast. Boje su verno reprodukovane, detalji na najvišem nivou, a na šum slobodno zaboravite.

   Portretni režim lepo izdvaja subjekta od pozadine, pre svega zahvaljujući dodatnom 3D senzoru dubine, ali smo viđali i bolju detekciju ivica od one koju prave iPhone 14 i Pro modeli. Ovo je posebno vidljivo na novoj opciji koju nudi iOS 16, a to je automatsko izdvajanje subjekta ili nekog objekta van slike i njegovo prenošenje u neku drugu aplikaciju poput poruke.

   Video snimci, tradicionalno najbolji na Apple telefonima nikako nisu razočarali. Novi iPhone 14 Pro modeli snimaju 4K u 60 fps na svim kamerama, sa opcijom da snimate i u 4K u 24 fps za nešto „filmskiji“ broj frejmova. Sve četiri kamere imaju digitalnu, a samo širokougaoni senzor nema dodatnu, optičku stabilizaciju što je nešto čime se mali broj, ako ijedan drugi telefon možemo pohvaliti.

   Apple je dodatno unapredio stabilizaciju novom opcijom koju zove Enhanced stabilisation koja radi dodatno kropovanje kadra zarad boljeg finalnog snimka. Snimci su najbolji u 4K u 30 fps, a dinamika je izuzetna zahvaljujući Smart HDR opciji koju Apple koristi već godinama unazad. Tranzicija sa jedne kamere na drugu je fluidna i funkcioniše savršeno u toku snimanja, tako da je vrlo jednostavno prilagođavati ono što želite da istaknete prelaskom na neku drugu kameru.

   Kvalitet snimaka u 4K u 30 fps je fantastičan. Detalja ima u izobilju, slika je žilet oštra, šum ne postoji, a Apple se ne trudi da dodatno pojačava oštrinu, tako da snimci imaju prirodniju notu i izgledaju realnije, čemu doprinosi i izuzetna detekcija i reprodukcija boja. Ukoliko želite filmske efekte, tu je i Cinematic režim, tako da Apple i sa video snimcima omogućava zaista zavidan nivo mogućnosti svojim korisnicima.

   Iskoristili smo priliku da za ovo kratko vreme koje smo imali sa novim iPhone 14 Pro telefonima uporedimo fotografije sa najljućim konkurentom, Samsung S22 Ultra modelom. I odmah se moramo ograditi da Samsung ima jednu veliku prednost, a to je telefoto kamera sa 10x optičkim zumom koja deklasira sve Apple pokušaje kada je zumiranje u pitanju.

   Sve kamere na iPhone 14 Pro mnogo bolje izlaze na kraj sa kontrastnim scenama u kojima je potrebno balansiranje ekspozicije jakog izvora svetla. Apple uspeva da ukroti direktno svetlo Sunca, kako bi deo u senci uspeo da dođe do izražaja, pa slike ovog tipa mnogo bolje deluju kod Apple nego kod Samsung perjanice ponude.

   Na slikama na kojima nema direktnog izvora jakog svetla, razlike između glavnih kamera postaju vidljive. Samsung sa svojim senzorom od 108 MP uspeva da uhvati zavidan nivo detalja, što mu dozvoljava nešto agresivnije uklanjanje šuma, dok Apple koristi stari dobri trik – izoštravanje, kako bi se pojačao kontrast i slike delovale detaljnije. Ovo proizvodi neželjene efekte poput bele ivice na kontrastnim delovima između tamnih i svetlih površina kao što su zgrada i nebo na primer.

   Međutim, 3x zum kamera neopterećena agresivnim uklanjanjem šuma kod Apple Pro modela uspeva da zabeleži više finih detalja u kadrovima, zadržavajući odličnu reprodukciju boja. Naravno, govorimo o akademskim razlikama na veoma visokom nivou zuma, ali se one jedino tu i vide.

   U senci i širokougaona kamera Samsung S22 Ultra pokazuje zbog čega smo bili oduševljeni njome kada smo testirali ovaj telefon početkom godine. Čini se da Apple i dalje koristi strategiju dodatnog izoštravanja, kako bi napravio atraktivnije fotografije, dok se Samsung sa S22 Ultra odlučio na nešto prirodniji izgled, koji možda ne izgleda toliko atraktivno, ali je prijatniji za oko.

   Snimci zelenila mnogo bolje su zabeleženi kod Samsung kamera sa znatno više detalja sa kojima Apple i dalje ne ume pošteno da se izbori. Naravno, slično je i sa 10x zumom, koji vam omogućava neverovatne stvari i fotografisanje detalja koji se ne vide golim okom sa takvom preciznošću koja još uvek nije dostupna kompaniji Apple.

   Kada su kolorni profili u pitanju, subjektivni utisak je da su boje na iPhone telefonima blago prenaglašene, taman dašak atraktivnosti, bez prelaska imaginarne granice iza koje fotografije izgledaju neprirodno.

   Selfi kamera prati one sa zadnje strane, pa su kod Samsung telefona slike prirodnije i imaju lep bokeh, dok kod Apple telefona izgledaju kao da su prošle kroz agresivni HDR filter.

   Noćne fotografije smo poredili na automatskom noćnom režimu, bez forsiranja zasebnog Night režima. Glavna kamera Samsung telefona ima znatno bolji dinamički raspon na noćnim fotografijama, ali je to posledica toga što automatika traži nešto duže vreme za ove fotografije nego što je to slučaj kod iPhone kamere. Apple, s druge strane forsira jaču redukciju šuma, koja sa sobom briše fine detalje u slabijim svetlosnim uslovima.

   Širokougaona kamera Samsung telefona bolje se bori sa šumom i detaljima nego što to uspeva Apple telefonima, sem sa nebom koje iPhone bolje doteruje. Samsung svesno žrtvuje malo šuma da bi se zabeležilo više detalja i to ovde zaista izgleda mnogo bolje nego što to iPhone uspeva da uradi. Slike su prirodnije, oštrije i detaljnije, što je cena koja se plaća sa marginalno više šuma.

   Kod glavne kamere se ponavlja priča sa dnevnih fotografija. Algoritam koji koristi Apple ISP se trudi da izoštri fotografije što je moguće više, a da ne naruši njihov prirodni izgled, dok se Samsung trudi da zadrži što više detalja, pa se ovde koplja lome na ličnim preferencijama, nekome je bolje jedno, a nekome drugo, pa vi prosudite sami.

   Telefoto kamera sa 3x optičkim zumom kod iPhone i dalje mnogo bolje radi nego ona kod Samsung modela. Slike su detaljnije, oštrije, ruku na srce, sa mnogo boljom kontrolom šuma i finim detaljima koje Samsung gubi.

   Kada se sumiraju utisci najbolji telefoni kompanija Samsung i Apple prave fantastične fotografije. Apple bolje izlazi na kraj sa kontrastnim scenama, Samsung ima širi dinamički raspon. Apple ima subjektivno bolju reprodukciju boja, a Samsung teži prirodnijem izgledu. Odlična 3x zum kamera koju ima iPhone 14 Pro serija je bolja od one koju ima Samsung, ali treba uzeti u obzir da Samsung ima 10x kameru i da stvari tada dobijaju potpuno drugu perspektivu.

   Tako je na primer i sa videom. Dok je kvalitet na oba telefona izuzetan, Apple ima bolju tranziciju sa kamere na kameru, dok Samsung, iako nema tako fluidne prelaze, ima taj 10x zum koji vam daje ono što ne može 99% drugih telefona.

   Cena…skupo, kao i uvek. Ali priča prolazi i dalje…

   I dolazimo do cena. Bili smo u stanju šoka, naročito za one najskuplje modele. Onda smo se sabrali, malo analizirali, sagledali aktuelnu situaciju ne samo u mobilnom svetu već i ovom realnom koji nas okružuje. U tom realnom, nadrealnom možda je bolje reći, tu ništa ne valja.

   A u mobilnom…pa ni tu ništa ne valja, telefoni koji su do pre nekoliko meseci koštali po 45-50 hiljada dinara, danas se prodaju i za 80. Tako da to što nas je opet Apple zatekao u situaciji da otvorimo usta i ne možemo da dodemo sebi, nije nešto što se prvi put dešava.

   Šta je tu u stvari najbolnije? Količina novca koju Apple traži za veći skladišni prostor na telefonu. U slučaju Pro Max modela sa 1TB interne memorije, doplata sa inicijalnog modela od 120GB na ovaj impresivni od 1TB košta nestvarnih 92 hiljade dinara. Dakle skoro 800 evra doplate za 872GB skladišne memorije. E to je previše, to je preterano!

   A kada pogledamo ove malo realnije opcije sa recimo 256GB prostora za podatke, ta razlika više i nije tako velika. Eto, Huawei Mate 50 Pro će se prodavati po ceni od recimo 180 hiljada dinara u kožnoj vegan narandžastoj opciji, nisu tako daleko ni Honor Magic 4 Pro, vivo X80 Pro i Samsung S22 Ultra – a uzmimo u obzir da su ti ceni nabavljeni po ceni u dolarima koja je bila 20 posto niža nego sada.

   Sačekajmo nove premijum telefone…vrlo brzo ćemo shvatiti da poskupljenja neće biti pošteđen niko…

   A da malo zajedno analiziramo zašto je skuplje?

   Da uzmemo neku prosečnu cenu iPhone-a iz prethodnih sezona od 1000 dolara u Americi. Prvo i osnovno, nije 1000 nego u proseku – 1100 dolara, porez nigde i na jednom mestu nije iskazan u ceni dok ne dođete na kasu. Onda platite 1100 i postane vam jasno. Kao što ručak nije 30 dolara, nego je 33 pa na to ide obavezni tip konobaru od 15-20 posto i tih 30 postane na kraju 38…

   Ako je ta iskazana cena u dolarima bez poreza u Americi, onda je telefon koštao u Britaniji 1000 funti, a u Evropi 1100 evra – jer PDV iliti VAT u Evropi je u proseku 20 posto (negde i konkretno više), pa već tu imamo razliku u odnosu na američkihdesetak posto poreza, zavisno od države. Ali primera radi, dolar je 2 godine unazad vredeo 0.80 evra, pa ako je američki kupac plaćao 1100 dolara, to je bilo 880e za razliku od evropskih 1100 gde je em veći porez, em je sam uređaj skuplji.

   Ali sa sadašnjim 1.02 kursom u korist dolara u odnosu na evro, sasvim je logično da i cene u Evropi skoče, pa tako iPhone 14 Pro Max sa 128 GB koji u Americi košta 1099 dolara u Nemačkoj recimo ne može da se nađe ispod 1449 evra. Dolar je za nekih dve godine skočio za blizu 30 procenata, zato i plaćamo skuplje.

   I tih nemačkih 1449 evra prevedeno u dinare iznosi 171 hiljadu dinara – a kod nas je cena 202 hiljade za 128GB Pro Max. Tih 31 hiljadu dinara se u nauci naziva crnom rupom i tu sada možete da pustite mašti na volju. Malo carina, malo takse, malo ovaj namet, onaj, malo ona marža… i dođosmo do ovolikih cena.

   Sve to izgleda zaista skupo, ali se većina telefona i prodaje kroz ugovore sa operaterima. Publika ovde na osnovu komentara koje možemo da pročitamo preferira kupovinu na standardne načine ali mi razgovaramo sa svim vendorima: 70 posto prodaje legalno, naglašavamo, legalno uvezenih telefona se proda preko ugovora sa operaterima.

   I kada čovek krene da gleda ponude kroz ugovor, sve mu se čini da za 500-1000 dinara više mesečno može da dohvati telefon iz kategorije iznad. To je ozbiljna matematika, ali radi. Bacite pogled na Apple sajt, nigde nema velikim slovima ispisane cene, odmah je tu iznos koliko je to na rate.I kako sada kreirati pametan zaključak o novim iPhone telefonima?

   Pa da rezimiramo…

   iPhone 14 nije telefon koji možemo da preporučimo iz prostog razloga što za manje novca možete da kupite iPhone 13 Pro i dobijete sve što ima iPhone 14 i još nešto pride, telefoto kameru na primer. Dodali smo ga u ovu recenziju jer ponavljamo, ne vidimo razloga da dobije zasebnu. On nam se ne dopada jer za taj novac možete da kupite mnogo bolje telefone. Nema našu preporuku.

   Sa iPhone 14 Pro i Pro Max situacija je drugačija i mi ih posmatramo kao jedan telefon u dve veličine, pa neka ko bira kome se šta sviđa. Neko voli velike, neko male telefone.

   Iako na papiru nema toliko promena, Apple je uspeo da svuda napravi male razlike koje su i dalje mnogo veće nego ono što čitav Android svet radi s druge strane. Ni Samsung, ni Huawei, ni Honor, ni Vivo, ni Motorola ni Xiaomi sa te neke korisničke strane nisu doprineli tržištu pametnih telefona koliko je doprineo Apple. Možete da ih volite ili ne, ali tako je. I ako su godinama zaostajali u nekim rešenjima, nisu hteli, mogli, umeli, želeli da ih implementiraju u svoje telefone, kako god – realnost je da je sve manje aduta i detalja gde ćemo zbijati šale sa slabostima Apple mobilne platforme i njihovih uređaja.

   Znate zašto? Zato što su prave inovacije stale u Android svetu: najveći noviteti u poslednje vreme postali su ultra mega brzi punjači telefona. Sva ona prednost u pojedinim inovacijama koju su imali Android telefoni se istopila, Apple je jednu po jednu sustigao, primenio, nadmašio. Android ekipi podhitno trebaju velike inovacije jer bez tehnološkog napretka i pravih noviteta neće biti boljitka – na ovom terenu, u visokoj klasi, Apple je veći brend od svakog ponaosob.

   Nova glavna kamera, iako sa „samo“ 48 MP staje rame uz rame sa najboljim što Samsung S22 Ultra, krunisan kao telefon sa do juče najboljom kamerom koju neko može da ponudi. Dizajn novih Apple telefona je taman različit za notch, ali bogatiji za Dynamic Island, glupost od koje je Apple napravio spektakl u svakom smislu.

   Bez sumnje Apple je i ove godine napravio veliku stvar. Uspeli su da ostanu na vrhu po mnogim pitanjima i da sa Pro serijom još jednom pokažu da imaju telefone kojima drugi samo mogu da se dive. Da li vrede preko 200.000 dinara? Ukoliko vam iOS kao ekosistem odgovara – itekako vrede, i to iz objektivnih, ali i subjektivnih uslova.

   iPhone 14 Pro i Pro Max su izuzetni telefoni, sa svim svojim prednostima i manama. Još kada se prisetimo dva dana autonomije baterije kod Pro Max modela, izuzetnog ekrana, vrhunskih kamera i fantastičnog softvera, malo toga možemo da im zamerimo, osim možda sporijeg punjenja i izostanka punjača, ali to i nije toliko strašno. Jer baterija traje, traje i traje…

   Nema šta, ko može – apsolutna preporuka za model iPhone 14 Pro i naročito iPhone 14 Pro Max

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi