Qualcomm zvanično predstavio Snapdragon 8 Gen 2: bolje performanse i Wi-Fi 7

Novi flagship čipset kompanije Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2 danas je zvanično najavljen sa boljim, bržim jezgrima, jačom grafikom i Wi-Fi 7.

Na zvaničnoj konferenciji, Qualcomm je najavio Snapdragon 8 Gen 2, sa 35% boljim CPU performansama uz 40% bolju energetsku efikasnost, te 25% bolje GPU performanse uz 45% bolju efikasnost. Kako ArsTechnica podseća, ove podatke treba uzeti sa dozom rezerve, jer je Qualcomm još prošle godine obećao 20% bolje CPU performanse sa Snapdragon 8 Gen 1 čipsetom, što se nije moglo videti u praksi.

Snapdragon 8 Gen 2: 1+2+2+3 raspored CPU jezgara

Novi čipovi dolaze iz 4 nm proizvodnog procesa, a ovoga puta raspored jezgara je malo drugačiji i imamo četiri različita tipa procesora koje je dizajnirao ARM. Glavno (prime) jezgro je novi Cortex X3 koji radi na 3,2 GHz, što je i očekivano, ali se nadalje stvari menjaju. Umesto dosadašnja tri Cortex A710 i četiri Cortex A510 jezgara ARM sada ubacuje dva para srednjih jezgara: dva Cortex A715 i dva Cortex A710, dok su za manje zahtevne poslove tu tri (mesto četiri) A510 jezgra.

Mešanje „starih“ Cortex A710 jezgara sa novim A715 je verovatno zarad 32-bitne podrške, jer su sva druga jezgra 64-bitnog tipa. Ovo nije problem za većinu aplikacija, jer je, primera radi Pixel 7 prvi 64-bitni telefon na svetu na kojem uopšte ne funkcionišu 32-bitne aplikacije (OS je 64-bitni).

Google od 2019. godine traži 64-bitne verzije aplikacija za Play Store, i još uvek nije poznat plan kada će se potpuno preći na 64-bitne verzije, pa se Qualcomm odlučio da ubacivanjem „starih“ A710 jezgara zadrži podršku za 32-bitne aplikacije, koje su i dalje popularne.

Immortalis GPU, AV1 i Wi-Fi 7

Novi GPU, ARM Immortalis GPU, pored obećanih boljih performansi ima hardversku podršku za ray tracing, iako još uvek nema ozbiljnih igara koje koriste ove fensi svetlosne efekte. Ono što je bitnije je da novi Snapdragon 8 Gen 2 donosi podršku za AV1, novi besplatni kodek koji podržavaju velike kompanije kao što su Amazon, Apple, Arm, Facebook, Google, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix, Nvidia i Samsung. Netflix i YouTube su otišli korak dalje, pa je sada AV1 obavezan kodek za sve proizvođače koji žele da licenciraju njihove servise.

Sa novim Wi-Fi 7 standardom, Qualcomm obećava brzine i do 5,8 GHz, ali je jedna od najvećih prednosti širi spektar podržanih frekvencija. To znači da u zgradama sa velikim brojem pristupnih tački i rutera  nećete imati problem sa Wi-Fi 7 zbog zasebnih frekvencija koje ne koriste drugi. Bar dok i one ne postanu popularne. Kao i Wi-Fi 6e, novi Wi-Fi 7 dodaje još jedan ceo blok spektra frekvencija koji vaši uređaji mogu da koriste. Naravno, ukoliko imate Wi-Fi 7 ruter.

Qualcomm je najavio da će se do kraja godine pojaviti uređaji sa novim čipsetom, a veliki proizvođači već su spremili premijere pred kraj novembra sa uređajima koji bi mogli da imaju Snapdragon 8 Gen 2 u sebi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi