Sve što treba da znate o Wi-Fi 7

Wi-Fi 7 standard je tu iza ugla, a mogao bi da donese bežične brzine prenosa do 40 Gbps.

 
Wi-Fi 6 i 6e se još uvek čine kao veoma novi i još uvek nedovoljno rasprostranjeni standardi, a Wi-Fi 7 je već maltene iza ugla. Štaviše, kompanije MediaTek je već demonstrirala mogućnosti svoje Wi-Fi 7 tehnologije, doduše iza zatvorenih vrata, ali znate li šta će tačno ovaj novi standard doneti?
Prema rečima Endija Dejvidsona, direktora sektora za tehnološko planiranje unutar kompanije Qualcomm, „Wi-Fi 7 donosi mnoštvo funkcionalnosti koje se mogu koristiti za postizanje ekstremnih brzina i niže latencije (manje kašnjenja), pružajući tako podršku servisima sledeće generacije“.
Šta će Wi-Fi 7 doneti?
Neke od najbitnijih karakteristika koje se pripisuju Wi-Fi 7 standardu jesu 2,4 puta veća brzina u odnosu na Wi-Fi 6 na frekvencijama 2,4 GHz, 5 GHz, i 6 GHz. Pored toga, očekuju se maksimalna brzina od 40 Gbps, poboljšan protok podataka i niže latencije, a uz sve to, i mnogo stabilnija konekcija.
dlink7.jpg
Još jedna od zanimljivih potencijalnih karakteristika Wi-Fi 7 jeste i mogućnost za bežično nekompresovano strimovanje 4K video sadržaja direktno na uređaje za virtuelnu i proširenu stvarnost. Ovo bi trebalo da vam pruži još bolje iskustvo prilikom korišćenja raznih VR i AR naočara.
Wi-Fi 7 tehnologija kompanije Qualcomm nudi i „High Band Simultenous Multi-Link“ funkcionalnost koja omogućava simultano korišćenje bežičnih mreža na različitim frekvencijama kako bi se izbegla zagušenost koja bi usporila konekciju i smanjila se latencija prilikom korišćenja.HBSML
Kada se očekuje Wi-Fi 7?
U ovom trenutku očekuje se da će Wi-Fi 7 biti sertifikovan od strane IEEE (Institut inženjera za elektriku i elektroniku) tokom 2024. godine. Međutim, prvi potrošački proizvodi, kako navodi portal Pocket-Lint, mogli bi se pred publikom pojaviti sledeće godine. U svakom slučaju Wi-Fi 7 dolazi, i to mnogo ranije nego što smo očekivali, a tehnološki giganti već sada uveliko rade na svojim rešenjima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi