iOS ili Android, odgovor na večito pitanje - koja je platforma sigurnija?

Eksperiment koji je sproveo Cybernews je urađen da bi se videlo koja je platforma bezbednija, iOS ili Android. Ne postoji decidiran odgovor.

iOS ili Android, odgovor na večito pitanje - koja je platforma sigurnija?

Cybernews piše o problemima sa sajber-bezbednošću najpopularnijih mobilnih platformi u vidu iOS ili Android telefona, a njihov novinar koji je učestvovao u ovom istraživanju je instalirao 100 najboljih i najčešće korišćenih aplikacija iz App Store i Play Store prodavnica na fabričkim podešenim iPhone SE i Android telefonima. Zatim je ostavio telefone neaktivne dok je proveravao koliko često kontaktiraju strane servere i gde se ti serveri nalaze.

Dok je iOS u proseku pokušao da kontaktira 42% više spoljnih servera nego Android, ljubitelji ove druge platforme ne bi trebalo da prerano slave.

Tokom pet dana neaktivnosti iPhone telefona,  praćena je svaka pojedinačna odlazna veza koju je iPhone napravio sa spoljnim serverima. Izračunato je da je Apple telefon slao u proseku 3308 upita dnevno u poređenju sa 2323 upita koje je odašiljao Android telefon tokom tri dana neaktivnosti.

iOS kontaktira manje rizičnih servera

Ukoliko ste već na osnovu prvih redova zaključili da je Android pobednik, prerano ste se obradovali. Cybernews je utvrdio da je u  eksperimentu sa Androidom, broj upita iPhone telefona ka rizičnim zemljama, izrazito manji u odnosu na Google konkurenciju.

Ispostavilo se da je 60% odlaznih zahteva koje je uputio iPhone, poslato ka serverima kompanije Apple i to kao deo standardnih operativnih procedura. Sa druge strane, samo 24% ukupnih zahteva koje je uputio Android telefon je išlo ka Google serverima, dok je ostatak  poslat aplikacijama trećih strana.

Na primer, dok je iPhone u proseku jednom dnevno kontaktirao ruski server koji pripada kineskoj tehnološkoj kompaniji Alibaba, Android uređaj je pingovao server u Rusiji 13 puta češće, poslao je čak 39 upita tokom trodnevnog perioda. iPhone tokom ovog svojevrsnog testa, nije pingovao ni jedan server u Kini, dotle je Android telefon kontaktirao kineski server u proseku pet puta dnevno.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

iPhone je takođe kontaktirao servere društvenih medija mnogo ređe nego Android telefon. iPhone je kontaktirao Facebook servere u proseku 20 puta dnevno u poređenju sa 200 puta koliko je to činio Android uređaj. iPhone je kontaktirao TikTok ukupno 36 puta, a ByteDance server do koga je stigao čak se nije ni nalazio u Kini. Android telefon je kontaktirao TikTok blizu 800 puta. Snapchat je bio jedini sajt društvenih medija koji je pokazao drugačiji trend; Android je jedva kontaktirao Snapchat server, dok je iPhone imao više od 100 upita dnevno.

Zanimljivo je da su u danima kada je iPhone bio neaktivan, Snapchat, Gmail i OneDrive najviše trošili bateriju sa 38%, 34% i 11% respektivno. U pojedinim danima, Snapchat je bio aktivan u pozadini više od jednog sata.

Zabrinjavajuća stvar je da ako vaš telefon kontaktira server u Rusiji ili Kini, vaši podaci mogu biti dostupni agencijama u tim zemljama. Postoji i teorija o velikoj razlici između aplikacija na iOS-u i Android-u koje kontaktiraju strane servere.

Android kontaktira manji broj servera, ali vas izlaže većem riziku

Nijedna aplikacija na Apple App Store ne bi se mogla smatrati očiglednim reklamnim softverom. Sve aplikacije u App Store-u su predstavljale velike platforme koje stoje iza svog softvera i bile su definitivno korisnije od baterijskih lampi sa oglasima, generatora šala ili sumnjivih PDF pregledača na Google Play-u, piše phonearena.

Da li Apple treba da dozvoli korisnicima iPhone-a da slobodno učitavaju neproverene aplikacije?

Razlog za ovakvu praksu može biti strožija Apple politika za softverske kuće i programere u njegovom zatvorenom ekosistemu koji je ponajviše usmeren na zaštitu privatnosti. Apple je uvek zastupao svoj konzervativan pristup „zabranjene bašte“ App Store-u, govoreći da je potrebno dozvoliti pristup, tek kada da se uveri da su aplikacije u prodavnici potpuno bezbedne za instaliranje. Naravno, Zakon o digitalnom tržištu (DMA) u Evropi omogućava korisnicima iPhone telefona u 27 zemalja EU da se odreknu ove zaštite, ukoliko to  žele.

Što se tiče sprovedenog eksperimenta, on pokazuje da će iPhone kontaktirati manje servera na sumnjivim lokacijama, nego što to čini Android. I to bi mogla biti ključna razlika u tome da li vaše lične podatke mogu da pribave vlasti u stranim zemljama. Istraživački tim Cybernews-a tvrdi: „Ako vaši podaci završe na serveru u Rusiji, postoji rizik da im pristupe vlasti ili čak komercijalne organizacije koje nisu vezane za GDPR i poštovanje sličnih zakone o zaštiti podataka i privatnosti. Tačnije, neće tražiti saglasnost prilikom pristupa vašim podacima.”

Istraživački tim je dodao: „Nekima možda neće biti prijatno čak ni kada njihov iPhone šalje dijagnostičke podatke, lokaciju ili drugu telemetriju u Kupertino, jer te podatke mogu zahtevati organi za sprovođenje zakona. Na korisniku je da odluči koliko izložen želi da bude .”

Dakle, odluka je na vama, a iz čitavog teksta ste dobili dovoljno informacija kako biste zaključili koja je platforma bolja za vas.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi