AMD namerava da dotuče Intel, pojavio se Ryzen 9 7950X3D sa 192 MB keš memorije

AMD izgleda koristi momentum Intel problema u vezi sa radom 14. generacije Core procesora kao da nije dovoljno što su njegovi procesori ionako bolji, već hoće da ga dotuče još boljim karakteristikama

AMD namerava da dotuče Intel, pojavio se Ryzen 9 7950X3D sa 192 MB keš memorije

Jedan od korisnika je očigledno na neki volšebni način došao u posed primerka AMD Ryzen 9 7950X3D procesora koji navodno ima 3D V-Cache memoriju na oba Zen 4 CCD čipleta.

AMD Ryzen 9 7950X3D CPU sa čak 192 MB keš memorije znači da je došlo do određene promene u dizajnu slicijuma i čipletova sa duplim CCD 3D V-Cache modulima. Ukoliko to nije slučaj, mogao bi biti problem sa pogrešnom detekcijom od strane softverskih alata za određivanje karakteristike centralnih procesora ili je u pitanju neki redak predprodukcijski inženjerski primerak.

Prema Bilibili video snimku, korisnik je navodno dobio AMD Ryzen 9 7950X3D CPU sa 192 MB L3 keš memorije, što je 64 MB više trećestepene keš memorije od standardnog Ryzen 9 7950X3D čipa.

Nismo baš sigurni da li je ova promena napravljena na nivou hardvera same L3 keš memorije stvarna, međutim realnost je da je nakon testiranja procesora, CPU-Z je pokazao tačnu cifru od 192 MB. To bi značilo da je učinjena trajna promena sa konfiguracijom memorije za keširanje podataka, ali postoje i druge teorije koje se dovode u vezu sa ovom modifikacijom.

AMD Ryzen 9 7950X3D sa 192 MB L3 keša nije nemoguća stvar

Mogućnost da najjači Zen 4 primerak procesora dobije 192 MB L3 keš memorije na Ryzen 9 7950 X3D CPU modelu, nije neizvodiv sam po sebi, jer je to moguće postići sa odgovarajućom konfiguracijom čipleta. Da bi se postigla ovakva konfiguracija, oba Zen 4 CCD modula koja se nalaze na Ryzen 9 7950X3D moraju da imaju 3D V-Cache silicjum sa po 64 MB dodatne L3 keš memorije.

Dva CCD čipleta koja se nalaze na procesoru zajedno već imaju 64 MB L3 keš memorije (32 MB po CCD modulu), a jedan 3D V-Cache „stack“ obezbeđuje dodatnih 64 MB L3 keš memorije. Do sada su svi AMD Ryzen X3D procesori dolazili sa jednim 3D V-Cache „stekom“ dodatne L3 keš memorije.

Ovaj vanserijski primerak konfiguracije pak nudi maksimalnih 192 MB L3 keš memorije (64 MB na samom Zen 4 CCD čipletu  i dodatnih 128 MB stiže na dva 3D V-Cache silicijuma).

Bitno je napomenuti da, iako povećana keš memorija može dovesti do velikog poboljšanja performansi, pre svega gejmingu, proizvođačima bi moglo predstavljati problem da tek tako upotrebe dodatni keš silicijum, pošto to narušava uniformnost celokupne keš memorije, a što na kraju dovodi do veće latenicje u igrama i obaranja performansi zahtevnih aplikacija.

Ovaj AMD CPU je nešto zaista posebno ili softverska greška

Zbog toga AMD Ryzen 7 7800X3D zapravo radi bolje od 7900X3D modela koji ima jedan 3D V-Cache silicijum na 6-jezgarnom Zen 4 CCD čiplet modulu u odnosu na 8-jezgarni 3D V-Cache  na 7800X3D ili 7950X3D procesorima.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

AMD je već diskutovao o ovoj temi, tako da je moguće kako je  pomenuti čip zapravo inženjerski primerak, pošto je AMD pravio starije Ryzen 9 5950X3D i Ryzen 9 5950X3D procesore u verziji sa dvostrukim 3D V-Cache konfiguracijama CCD čipleta, ali su ti procesori bili korišćeni isključivo za interne potrebe ispitivanja i testiranja.

Druga teorija je da bi to mogla biti greška u Windows operativnom sistemu i načina na koji prijavljuje procesor, zbog čega Task Manager i CPU-Z pokazuju izmenjene specifikacije.

Bez obzira na sve, ovaj procesor je zaista nešto zanimljivo i intrigantno. Prerano je reći da li ćemo na tržištu videti Ryzen 9 7950X3D CPU sa neverovatnih 192 MB L3 keša, ali ne možemo u potpunosti eliminisati i tu mogućnost.

Korisnik koji je postavio video rekao je da uskoro možemo očekivati nastavak koji će nam pomoći da shvatimo da li čip zaista ima tako veliku količinu keš memorije i da li se dočepao retkog uzorka ili je to samo problem sa lošom detekcijom od strane softvera, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi