Moćan gejming PC za H2 2023. godinu - test

Moćan gejming PC za H2 2023. godinu - test

PC nastavlja svoj napredak i evoluciju, a najbolja potvrda za to je ovaj aktuelni gejming PC računar, u vidu predloga za drugu polovinu 2023. godine

  Sadržaj
   Moćan gejming PC za H2 2023. godinu – test

   Pozitivne ocene

   • Vrhunske performanse
   • Provetrenost sistema
   • Hlađenje centralnog procesora
   • Svetranost sistema, gejming i zahtevan rad
   • Moćno napajanje sa ATX V3.0 specifikacijama

   Negativne ocene

   • Cena komponenti u premijum segmentu

   Brutalno jaka i moćna, sa savršeno odabranim komponentama koje se perfektno uklapaju i upotpunjuju u predlogu za moćnu i aktuelnu gejming konfiguraciju za drugu polovinu 2023. godine. PC spreman za novu generaciju igara.

   Prošlo je pola godine od kada smo se poslednji put bavili temom gejming konfiguracije. U međuvremenu su se pojavili zanimljivi procesori i nova generacija gejming grafičkih karti, pa je prava prilika da vidimo kako izgleda jedan predlog premijum gejming PC računara, konfiguracije za igranje na Full HD i QHD monitorima sa visokim vrednostima osvežavanja. Znači vrhunska gejming mašina sa cenom od okvirnih 2000 – 2500 evra.

   Ponuda komponenti do pre nekog vremena i nije bila posebno zanimljiva u smislu nečeg novog. Potom se pojavila AMD serija Ryzen 7000 procesora sa 3D V-Cache tehnologijom koja cilja samu suštinu gejminga. Jednom rečju ovi procesori baš optimizovani za polje gejming upotrebe.

   Nakon toga je usledila i nova generacija gejming grafičkih karti tako da su se time konačno stekli uslovi da obnovimo temu aktuelnog gejming računara za praktično, drugu polovinu 2023. godine. Pravo vreme za “apgrejd” pred izlazak novog talasa igara koje koriste zahtevni UE5 grafički modul za skoro fotorealističnu grafiku u igrama.

   Gejming PC za H2 2023 – karakteristike

   Krećemo od procesorske platforme. Nakon našeg prvog prikaza najjačeg AMD V-Cache procesora, izašli su jeftiniji derivati i rekao bih optimalniji za korisnike kojima je rad na računaru usmeren na gejming. Zbog toga koristimo u današnjem predlogu AMD Ryzen 7 7800X3D model sa 8 brzih fizičkih Zen 4 jezgara i dodatnom količinom L3 keš memorije. Ukupno, ovaj procesor rapsolaže sa 96 MB trećestepenog keša. Upravo su igre te koje izvlače korist od prisustva veće količine keš memorije. Uloga dodatne keš memorije je da angažovanim procesorskim jezgrima omogući brži pristup često korišćenim podacima, koji se sada čuvaju u većoj količini raspoložive L3 keš memorije.

   Nisu samo igre te koje koriste blagodeti veće keš memorije, već i poslovi obrade video materijala, rad na kompresiji arhive velike količine podataka, naučne simulacije. Uglavnom bitno je zapamtiti kako je primarno skrojen za gejming i to nam je najvažnije u ovom trenutku.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   AMD R7 7800X3D je karakterističan i po svojoj topologiji jer koristi jedan 4-nm CCD čiplet sa 8 fizičkih jezgara na koji je dodat 7-nm silicijum sa dodatnom L3 keš memorijom.

   AMD R7 7800X3D radi u rasponu osnovne i boost frekvencije u intervalu od 4.4 GHz, pa do maksimalnih 5 GHz.  Frekvencije su niže od onih na klasičnim Ryzen 7000 modelima zbog tog dodatnog sloja silcijuma sa keš memorijom kako se procesor ne bi pregrejao, ali sa druge strane to znači manju potrošnju.

   Dobar kuler se podrazumeva – Deep Cool AK620 Digital

   AMD Ryzen 7 7800 X3D ne stiže sa fabričkim tzv box kulerom. Umesto toga AMD preporučuje upotrebu odgovarajuće vodenog hlađenja jer mu je gornja temperaturna granica postavljena na 89 stepeni celzijusa, 6 stepeni manje od one na klasičnim Ryzen modelima. Mi smo se umesto vodenog, odlučili za klasičan tip jednog premijum vazdušnog kulera u vidu Deep Cool AK620 Digital modela.

   Ovaj kuler koristi dokazano rešenje u vidu dual tower hladnjaka velike korisne površine za predaju toplote koji su spojeni sa šest toplotnih cevi promera 6 mm. Njihova uloga je da ravnomernije prenesu toplotu na brojna aluminijumska rebra. Zanimljiv aje mustr akoju pravi oblik ovih rebara.

   Kontakt sa površinom procesora, kuler ostvaruje preko polirane bakarne baze koja je za ovu priliku niklovana. U njoj se praktično spajaju sve toplotne cevi i odatle se toplota kapilarnom tehnologijom, šalje u udaljene delove hladnjaka. Potom se oslobađa uz pomoć dejstva par 12 centimetra velikih ventilatora u PUSH PULL konfiguraciji sa hidrodinamičkim ležajevima koji izduvavaju toplotu sa tankih rebara velike korisne površine.

   Ofarban je u mračno crnu bolju i kuler je težak skoro 1500 grama, što nedvosmisleno upućuje na činjenicu prisustva masivnog tela velikog toplotnog kapaciteta. Ono po čemu se ovaj kuler izdvaja je veliki digitalni ekran na kome se prikazuju temperature i opterećenje vašeg procesora u realnom radu. Tu je i posebno upozerenje ukoliko se procesor pregreje.

   Ovaj ekran koji je inače na vidnoj poziciji ukoliko držite kućište sa prozirnom stranicom na stolu je veoma zgodan detalj od itekako velike praktične koristi, posebno za entuzijaste koji u svakom trenutku žele da imaju pod kontrolom rad centralnog procesora. Ovaj ekran zahteva jedan USB mid board konektor preko koga crpi podatke sa monitoringa matične ploče. Lep i efikasan, u pitanju je kuler koji svojom veličinom i naprednim funkcijama uliva poverenje.

   Izbor matične ploče

   Večito pitanje i dilema jeste da li uštedeti na matičnoj ploči. Moj stav znate, a oni koji nisu upoznati sa njim je da na ploči ne treba štedeti jer je ona srce podrške u radu jednog naprednog računara pogotovu gejming borbene stanice. Ona je ta koja obezbeđuje preduslov za brz rad i pravilno funkcionisanje osnovnih komponenti sistema, centralnog procesora, sistemske memorije, diskova za podatke, grafičke karte i ostalih ništa manje bitnih uređaja.

   Tome dodajte i uslov da mora obezbediti komforan izbor i brojnost dostupnih USB konekcija te ostalih tipova veze sa perifernim uređajima. Zbog toga smo se u ovom slučaju opredelili za našeg AM5 favorita – ASRock Taichi X670e.

   Gejming PC za H2 2023 – dovoljno RAM & SSD memorije

   Brza memorija je preduslov dobrih gejming performansi. U ovom slučaju koristimo komplet kompanije Lexar sa dva modula iz gejming Ares serije kapaciteta 16 GB svaki za ukupno 32 GB sistemske memorije. U pitanju je DDR5 memorija koja radi na efektivnih 6000 MHz i CL 34 latencijama i ima Single Rank (1R) konfiguraciju memorijskih čipovia. Raspolaže naravno odgovarajućim EXPO profilom koji omogućava da RAM pokrenete u sinhronom 1:1 režimu rada na ovako visokoj radnoj učestanosti od efektivnih 6 GHz, a što svakako utiče na bolje performanse.

   Odluka kada je u pitanju izbor SSD uređaja željeno brzih performansi, nije bila teška. Iskoristili smo postojeću situaciju povoljnijih cena memorije, pa pored većeg manevarskog prostora prilikom izbora RAM modula, malo smo izvoljevali i u pogledu SSD-a tako da je izbor pao na jedan od trenutno najbržih PCIe x4 modela 4. Generacije, Samsung 980 Pro u kapacitetu od 1 TB. Pošto ćemo koristiti hladnjak na ploči, uzeli smo verziju sa grafenskom “kuling” nalepnicom.

   Njeno veličanstvo – grafička karta

   Kada je u pitanju srce jedne gejming konfiguracije odlučujući izbor se tiče grafičke karte. Izabrali smo najsvežiji primerak koji svojim odnosom cene i performansi je svakako favorit mnogih – u pitanju je AMD Radeon RX 7800 XT sa 16 GB memorije u Sapphire Nitro Plus verziji. Jedan od najjačih i najboljih u ponudi prvog partnera kompanije AMD. Dakle, insistiramo na apsolutno maksimalnom nivou performansi koji će obezbediti glatko igranje u QHD rezoluciji.

   Ništa bez dobrog napajanja – DeepCool PX1000G

   Ovako moćan system zahteva dovoljno energije i ne samo to već i savršeno precizno napajanje odgovarajućim vrednostima napona prilikom čestih promena opterećenja.    Izabrali smo napajanje nove generacije iz Deep Cool PX-G serije sa 80 Plus Gold sertifikatom i modularnom konfiguracijom kablova. Karakteristično je po tome što ispunjava ATX 3.0 standard. Zbog toga poseduje PCIe 5.0 podršku tj zasebnu 12VHPWR granu, isključivo za grafičke kartu kojoj može isporučiti čitavih 600 W električne energije.

   Napajanje je bržljiivo konstruisano i koristi isključivo čuvene japabskih elektrolita. Zbog toga može čak da radi na nadmorskoj visini od 5000 metara. Kuriozitet koji stavlja akcenat na kvalitet jeste činjenica da je štampana ploča sa konektorima za modularne kablove zalemljena sa kolima glavne štampane ploče ispravljača, a ne posebno izdvojena i spojena žicama kao što je slučaj sa današmjim napajanjima za PC računare. To sa svoje strane utiče na veću izdržljivost i dugotrajni rad ali manje smetnji prilikom isporuke potrebnih vrednosti radnih napona.

   Pored toga, napajanje je karakteristično i po upotrebi detalja ofarbanih u prepoznatljivo tirkiznoj nijansi koja je zaštitni znak DeepCool-a. To se posebno odnosi na prekidač za pokretanje napajanja i pomenuti 12VHPWR konektor. Svakako treba pomenuti i tihi režim rada kada nije pod opterećenjem i kada je dovoljno hladno napajnje ima režim rada u kome će u potpunosti isključiti ventilator kako ne bi bespotrebno pravio buku. Takođe tu je i namenski prekidač na zadnjoj strani kojim ručno uključejete ili isključujete rad ventilatora u napajanju.

   Poemnuti ventilator poseduje hidrodinamički ležaj što svakako dodatno utiče na tiši rad i njegov duži radni vek zbog boljeg podmazivanja biksne u motoru. U pitanju je mono rail dizajn na +12V grani koji isporučuje struju od čak 83.3A, što će reći 1 kW na +12V grani i dodatnih 120W kombinaovano na +3.3V i +5V naponima. Dakle sa dovoljnom rezervom snage i da pri tome pokrije potrošnju ugrađenog Ryzen 780X3D procesora i Radeon RX 7800 XT grafičke karte.

   I na kraju kućište – DeepCool CH 560 Digital

   Ovim sjajnim komponentma koje čine ovaj vrhunski gejming system na kraju treba dati odgovarajuću formu jer zapravo kućište je onaj prvi utisak i svakako najznačajniji koji utiče na to da li će vam se konfiguracija svideti li ne. Pri tome mora da obezbedi i dobre radne uslove za rad komponenti u smislu dovoljno prostora i odgovarajućeg provetravanja.

   Zato smo se opredelili za jedan pravi “Mesh” model sa velikim protokom vazduha. DeepCool CH 560 Digital je midi tower namenjen pre svega gejmierima zbog tri 14 cm velika prednja RGB ventilatora iza prednje mrežaste maske i zaštitnih filtera od prašine.

   Posebno dobar detalj je hibridna bočna stranica koja je dve trećine izrađena od kaljenog stakla i daje pogled na hardver sistema, dok je trećina površine u donjem delu bliže napajanju i poziciji grafičke karte, izrađena od mrežastog materijala radi boljeg provetravanja. Vrlo koristan, skoro genijalan detalj, zbog koga čitav računar bolje diše.

   Kao što ste primetili radi se o Digital verziji kućišta zbog prisustva bočnog ekrana na prednjem delu tunela za napajanje.  Ovaj deo koji vizuelno prikazuje rad i zauzeće CPU i GPU procesora čini to uz pomoć pomalo “vintage” detalja tj reda led dioda poput starog VU-metra na H-Fi komponentama. Pored njih tu je i klasični LED ekran sa numeričkim vrednostimi zauzeća i temperature. Kućište ima otvoren gornji panel koji pokriva gril filter tako da ne ometa prirodno kretanje toplog vazduha.

   Prostora ima dovoljno u centralnoj ćeliji koja je čista i bez ikakvih prepreka slobodnom kruženju vazduha. Na prednjem i gornjem panelu ima prostora za ugradnju radijatora vodenog hlađenja od onih najmanjih 120 mm, pa do 360 mm modela. Takođe mogu se koristiti i masivni vazdušni kuleri sa velikim telom koje ide u visinu i do 17.5 cm.

   Prima E-ATX matične ploče, kao i grafičke karte dužine 38 cm. Na glavnom panelu sa konektorima se nalaze USB-A sa tirkiznim jezičkom, USB-C priključak, zatim kombinovani 3.5mm audio i dva tastera – jedan power i jedan za promenu režima rada RGB osvetljenja. USB portovi rade savršeno u smislu maksimalni vrednosti transfera podataka što je prema našem iskustvu često problem. Ne i ovde jer očigledno je ugrađena elektronika na panelu kućišta na nivou zadatka, Kućište koje odgovara na apsolutno sve zahteve jednog modernog gejming sistema i funkcionalno i vizelno.


   Gejming PC za H2 2023 – performanse

   Rezultatio su manje više očekivani obzirom da smo nedavno prikazali premijerni model Radeon RX 7800 XT grafičke karte, a ovde nas je u konkretnom slučaju zanimalo koliko Ryzen 7 7800X3D može da doda fps-a na ionako dobre performanse novog Radeon RX 7800 XT modela.

   MBASRock X670e Taichi
   CPUAMD Ryzen 7 7800X3D
   CoolerDeepCool AK620 Digital
   RAM2x 16GB DDR5-6000 Lexar ARES CL34 EXPO
   GPUSapphire RX 7800 XT NITRO+
   SSD1 TB M.2 Samsung 980 PRO NVMe x4 Gen4
   PSUDeepCool PX1000G ATX 3.0, PCIe 5.0 80Plus Gold
   CaseDeepCool CH560 Digital
   OSWindows 11 H2 2022
   Test sistem

   Gejming performanse

   Gejming PC za H2 2023- utisci u radu

   Zanimljivo je videti ponašanje u radu procesora i grafičke karte koje su čitavo vreme, čak i tokom celodnevnog opterećenja u vidu testiranja u igrama i zahtevnom softveru za obradu fotografija i videa, uvek pod kontrolom. To je zasluga odlično provetrenog kućišta i jednako dobrog kulera koji su potpuno dorasli zadatku i čine da se kompletan system nalazi u punoj formi i time isporuči maksimalni nivo performansi.

   Uostalom to i ovi grafikoni pokazuju. Posebno skrećemo pažnju da je procesor uz aktivan PBO 2 overkloking tokom gejminga gotovo uvek blizu granice od 5 GHz tačnije u rasponu od 4-4.5-5 GHz, dok su najbrža jezgra često na taktu od 5050 MHz. Uz pomoć specijalnog ASRock PBO2 profila koji boost frekvenciju povećava sve do limita temperature od 85 stepeni i uz smanjenje napona za 20mV jezgra uspevaju da uhvate radni takt od 5227 MHz. U korak sa Zen 4 jezgrima na preko 5 GHz radi i dodatna L3 keš memorija specijalitet ovog procesora, tako da je radni ritam Ryzen 7 7800 X3D procesora prilično visok što potvrđuju i prethodni podaci.

   Rezultat ovakvog ponašanja i načina rada jeste mala buka koju system stvara tokom rada. Dok miruje je je bešuman sa izmerenih 33 dB. U toku gejminga se oglašava tek sa par decibela više, tačnije izmerenih 35-37 dB. U najzahtevnijem modu renderinga i intezivnog procesorskog zauzeća maksimalni nivo buke iznosi 43dB. Dakle, konfiguracija krajnje uglađeno deluje u svim situacijma i nakon celodnevnog rad ai igranja.

   Najlepše od svega je što procesor pri ovako visokom ritmu frekvencija, troši 80-90 W električne energije i pri tome temperature ostaju u interval od 70-78 stepeni Celzijusa. Samo brža pojedinačna jezgra znaju da sporadično dotaknu 80 stepeni. Poređenja radi to je i do 18 stepeni manje u odnosu na klasične Ryzen 7000X modelu u maksimalnom boost modu. Tak je ponašanje procesora u zahtevnoj Cyberpunk 2077 igri, ali i zahtevnijim aplikacijam apoput Premiejra ili Blendera..

   Grafička karta radi jednako dobro jer joj prija podrška i tempo koji prati gejming centralni procesor. Vidimo da je GPU pod dobrim opterećenjem jer ukupna potrošnja grafičke karte je blizu grnice od 300W, a pri tome je temperature na proseku od svega 60 stepeni Celzijusa i to u zatvorenom kućištu. Najtoploji delovi grafičkog procesora su prikazani HotSpot vrednostima.

   Ovako dobri rezultati su sa jedne strane posledica odličnog kulera na samoj Nitro+ kartici dok sa druge strane to je zasluga dobro provetrene pozicije u kućištu i vrhunskog napajanja tokom opterećenja u gejmingu. Jednom rečju sve se izuzetno poklopilo i složilo, čak po meni i pomalo neočekivano gotovo savršeno balansirano sa svrhom jednog čistokrvnog jakog mejnstrim gejming riga.

   Dakle ne samo procesor i grafičke karta, i ostatak komponenti se pnašao savršeno u radnom okruženju ove Deep Red Cool mašine. Tranzistori i VRM sekcija na ploči rade svo vreme u zoni temepratura 40-45 stepeni Celzijusa, dok je SSD dostizao maksimum na 65 podeoku i 4 GB/s transfera took intezivnih operacija upisa na NAND memorije. RAM moduli takođe sa temeperaturom od 46 stepeni i transferom od realnih 10 GB/s. Čipset se držao na 60-65 stepeni tokom čitavog dana maltretiranja i prebacivanja ogromne količine podataka sa eksternih SSD uređaja u vidu instalacija igara, benchmarking alata i svega ostalog potrebnog za rad. Dakle, konfiguracija za primer i preporuku.

   Posebno su nas iznenadile i to veoma pozitivno DeepCool komponente. Znali smo od ranije da se radi o jednom od najvećih proizvođača kućišta, kulera i napajanja. Međutim ovo što smo danas videli prevazilazi naša očekivanja. Kuler je na nivou Noctua NH-15 modela, ne preterujemo. Napajanje je takođe fantastično u rangu NZXT i sličnih Seasonic modela. Kućište, takođe. Dakle, ozbiljno se nameće kao premijum izbor.

   Ono što posebno želimo da naglasimo je jedan mali ali vrlo bitan detalj. Posle dugo vremena sam imao prilike da uživam u komponentama koje nisu ispuštale onaj neprijatan miris recikliranih plastičnih materijala koji je gotovo postao obavezan u velikoj većini slučajeva čak i najpoznatijih proizvođača. Zbog toga čestitke pre svega na računa Deep Cool komponenti. Gotovo sam se prisetio mlađih dana i onog nezaboravnog mirisa dok otpakujete Sony Trinitron televisore i mini linije ili Pnasaonic i JVC video rekordere. Oni koji se sećaju će itekeko znati o čemu pričam. 

   Gejming PC za H2 2023 – “opasno” dobar sistem

   Već po rezultatima i utiscima možete naslutiti da se radi o najmodernijem izdanju gejming računara u višoj srdenjoj klasi koja pokriva igranje sa “AAA” igrama na maks detaljima u FullHD i QHD rezoluciji. Bez dileme ovo jpreporuka i recept gejming mašine. Naravno ne morate se držati slepo ovih komponenti već nešto dodati drugo oduzeti uglavnom ovo je pravac koga se treba držati da bi izvukli maksimum performansei.

   Otuda će i cena varirati i zavisiti od izbora komponenti. Ovakva konfiguracij akoju smo mi sklopili okvirno košta oko 2000-2400 evra. Ako malo bolje razmislite to je skoro cena jednog gejming laptop računara, a razlika je verujte na reč za nekoliko nivoa bolja. Sve se odvija gotovo trenutnom brzinom. Od onih običnih stvari poput Instalacije Windows-a ili zahtevnijih aplikacija, britkog odziva u Windows desktopa, pa do samih performasni u igrama i zahtevni aplikacijama.

   Na kraju ostajemo zadovoljni i srećni jer PC nastavlja svoj napredak i evoluciju, a najbolja potvrda za to je ovaj aktuelni gejming model za drugu polovinu 2023. Godine u klasi srednje jakih modela.

   Pogledaj i druge DeepCool proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan