Test jedne odlične gejming PC konfiguracije sa dosta rezervne snage

Test jedne odlične gejming PC konfiguracije sa dosta rezervne snage

Predlog i demonstracija mogućnosti jednog zanimljivog i moćnog gejming PC računara koji u sebi krije overkloking potencijal u cilju boljih performansi u igranju i radu

  Sadržaj
   Test jedne odlične gejming PC konfiguracije sa dosta rezervne snage

   Pozitivne ocene

   • Şavremen i brz računara
   • Odlične DeepCool komponente atraktivno belog izgleda
   • Ryzen 5 7500F, dobar odnos uloženog i dobijenog
   • Dugoročno aktuelan sa dobrom bazom za nadogradnju
   • Overkloking potencijal

   Negativne ocene

   • Fali nam USB-C na kućištu

   Dolaskom Ryzen 5 7500F procesora se stvorila mogućnost da napravite jedan rasni gejming PC vrhunskih mogućnosti po krajnje pristojnim cenama. Naravno, sve zavisi koliko ste spremni da idete daleko sa investicijom, ali manevarski prostor je dosta veliki. U skladu sa tim ide i mogućnost iskorišćenja dodatne rezerve snage koja pruža ova platforma. Mi smo ga probali sa DeepCool komponentama i nismo se pokajali jer je Ryzen 5 7500F + Radeon RX 7700 XT kombinacija zasijala u najboljem svetlu. Ovog puta u snežno belom bljesku performansi.

   Večita želja korisnika da za što manje novca dobiju što moćniji i brži gejming PC, pred kraj godine na izmaku, dobija na aktuelnosti dolaskom jednog procesora koji daje svežinu čitavoj ovoj ideji. U pitanju je AMD platforma bazirana na Ryzen 5 7500F, procesoru koji smo ispratili odgovarajućim komponentama u vidu jednog modernog sistema, a sve kako bi izvukli najviše performansi u ovoj za većinu najpopularnijoj klasi mejnstrim gejming PC konfiguracija.

   Videćete da slučaju ovog računara nismo išli sa najjeftinijim izborom komponenti jer smo želeli skladnu i brzu stanicu bez slabih tački u sistemu. Nismo hteli ni da preterujemo, pa smo dali i opciju jeftinije matične ploče, a na vama je konačna odluka kako će na kraju izgledati vaša finalna kombinacija. Uglavnom, imate dosta manevarskog prostora, a u našem konkretnom slučaju smo išli na malo jaču kombinaciju hlađenja i matične ploče jer nas je interesovalo koji su krajnji dometi ovog zanimljivog procesora.

   Karakteristike gejming PC sistema sa dosta rezervne snage

   Dakle, sve se u ovom slučaju vrti oko novog Ryzen 5 7500F procesora. U pitanju je najpristupačnija verzija procesora sa Zen4 jezgrima. I to šest fizičkih jezgara, koja su u ovom slučaju oslobođena integrisanog RDNA 2 grafičkog jezgra. Dakle, sličan je Ryzen 5 7600 modelu i sa nesumnjivom koincidencijom u oznaci sa Intel Core i5 13400F koji su takođe oslobođeni integrisane grafike. Dakle, u pitanju je pravi budžet gejming procesor.

   Karakteristike su mu veoma slične pomenutom Ryzen 5 7600 modelu, šest jezgara koja izvršavaju 12 „tredova“, zatim identična količina keš memorije, itd. Jedino je radni takt spušten za 100 MHz u slučaju osnovne kao i “boost” frekvencije. Prosečna deklarisana potrošnja je naravno ostala na nivou 65 W. Dakle vrlo sličan, jeftiniji 30-50 evra, a do recimo jednog punokrvnog Ryzen 5 7600X ga deli čak 100 evra.

   Namerno tokom uvodne priče nismo hteli da ga etiketiramo kao najsporiji Zen4 predstavnik, jer i Ryzen 5 7500F procesor ima otključan multiplikator radne frekvencije, koji uz asistenciju PBO mehanizma ima sve preduslove za iskorišćenje overkloking rezerve u nameri da ga izjednačimo sa najjačim šestojezgarnim Ryzen 5 7600X primerkom. Za tako nešto je potrebno obezbediti i određene preduslove.

   Procesor i njegove maksimalne domete smo isprobali u kombinaciji sa jednom vrhunskom Gigabyte X670E Aorus Pro X pločom, koja se usput sjajno uklopila u naš snežno belu temu zimskog PC računara. Ipak, za većinu i samu prirodu ovog procesora je prikladnija jedna ovakva ASRock B650M-HDV/M.2 ploča sa 200€ nižom cenom. Jeste da ima samo dva DDR5 podnožja za memoriju, što je dovoljno za ciljanu grupu korisnika, ali je zato tu Wi-Fi 6 bežična mrežna opcija koja je u današnje vreme praktično neizostavna stavka i sistemu.

   Procesor prati 2x 16 GB DDR5-6000 CL30 memorije u dvokanalnoj konfiguraciji. Mogu i manje brzi moduli, ali nama je bilo bitno da iscedimo i zadnji promil snage pa smo koristili module koji se mogu dodatno ubrzati sa poslednjim verzijama AMD AGESA koda na sinhronih 6400 MHz uz CL32 latenciju. Pored memorije tu je i jedan M2. SSD kapaciteta 1 TB što je minimum za današnji standard gejming računara. Podrazumeva se i prisustvo dodatnog M.2 slota za nadogradnju većim SSD uređajem.

   Grafička karta je duša gejming PC sistema

   Grafička karta kao srce gejming sistema je u ovom slučaju poverena jednom Sapphire Radeon RX 7700 XT PURE modelu u takođe snežno beloj varijanti. Odlična grafička karta koju kao i druge RX 7700 XT modele krasi dobra overkloking margina. Kao opcija, svakako može svoje mesto nađe i Radeon RX 6800 XT ukoliko ga pronađete u prodavnicama, naravno.

   E, sada dolazimo do hlađenja. U slučaju ekonomične verzije, obzirom na TDP od 65W, možete ići i sa jednim Wraith Prism „stock“ kulerom, ali mi smo se zbog overklokinga i demonstracije u ovom testu odlučili za nešto jače u vidu Deep Cool LT720 WH All-in-One sistema vodenog hlađenja u naravno beloj varijanti. Ovakav kuler nam je itekako potreban jer nameravamo da žestoko overklokujemo procesor. Četvrta generacija vodene pumpe u glavi koju pokreće motor na 3100 obrtaja u minuti i kombinacijom 360 mm radijatora koga produvavaju tri FK120 bela ventilatora sa hidro-dinamičkim ležajevima.

   Creva su obučena u takođe belu mrežastu tkaninu, dok je glava sistema hlađenja kombinacija belog ukrasnog poklopca i zanimljivog efekta beskonačnog ogledala pravougaonih RGB oblika. Tu je pre svega da kontroliše Ryzen 5 7500F kada mu podignemo TDP na 105 W i napon na 1.4V, a što znači da „u pikovima“ može da povuče i duplo više od svoje zvanično deklarisane potrošnje. Sistem montaže je intuitivan i veoma pojednostavljen sa korišćenjem magnetnih adaptera koji značajno olakšavaju montiranje na glavu.

   Naš sistem zaslužuje i dobro kućište savremene konstrukcije i u ovom našem predlogu, svakako bele boje. Odluka je pala na DeepCool CH510 WH midi tower kućište.  Minimalistički dizajn, pravilna centralna ćelija za maksimalni efekat provetravanja osnovnih komponenti pomoću brojnih perforiranih zona koje olakšavaju uvlačenje svežeg vazduha. Napajanje je odvojeno sopstvenim tunelom koji je takođe perforiran i krije dodatni kavez za 3.5” hard diskove. Na kraju tu je i obavezna bočna providna stranica od kaljenog stakla. Panel sa konektorima nudi dve USB-A 3.2 Gen1 konekcije, kombinovani 3.5 mm audio priključak za slušalice i mikrofon, reset i „power“ taster. Gornja strana je perforirana sa spoljašnjim filterom na magnet.

   Pametni i korisni detalji su odlika ovog gejming PC sistema

   Iznenađenje je zgodni detalj sa nosačem slušalica koji izleće pomoću skakavac mehanizma pri vrhu bočne leve stranice. Kućište prima čak devet 120 mm velikih ventilatora ili 5 onih sa prečnikom 14 centimetara. Unutra ima prostora da primi vazdušne kulere sa telom od 175 mm, a grafičke karte se mogu protegnuti čak 38 centimetara u dužinu. Tu je i onaj specijalni „antisag“ nosač u vidu podešavajućeg lift mehanizma. Dakle, odlično kućište sa modernim rešenjima i pri tome jeftinije od  konkurencije sličnih mogućnosti i konstrukcije. Jednostavnije rečeno, rešenje na dugi rok.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Da bi čitava konfiguracija radila stabilno potrebno je napajanje odgovarajuće snage i kvaliteta. Dovoljno jako da zadovolji potrebu rada procesora u overklokovanom režimu rada i da u isto vreme podmiri zahtevni Radeon RX 7700 XT koji se takođe lako ubrzava. Sve to stavlja dodatne zahteve pred ispravljač, a koji Imajući u vidu cenovnu kategoriju, ne bi trebao da bude neki preterano skup i jak model. Zbog toga je odluka pala na zlatnu sredinu – DeepCool PF700 80 Plus EU sertifikovani model snage 700W. Taman koliko treba jednoj ovakvoj mašini sa obiljem rezervne snage i zahteva u pogledu napajanja.

   Napajanje koristi „flet felxy“ crne kablove koji se lako rutiraju. Posebno nam je upala u oko činjenica da  PCIe 8-pinski kablovi za napajanje grafičke karte glatko ulaze u odgovarajuće konektore na kartici što inače nije slučaj, jer ona dva dodatna pina znaju da zagorčaju život. Ovde  je to rešeno na pravi način i zadovoljstvo onih koji sklapaju konfiguraciju. Napajanje raspolaže Over Power, Over Voltage, Under Voltage zaštitom kao i onom koja štiti komponente od kratkog spoja. Na kraju tu je i onaj prepoznatljivo tirkizni Deep Cool glavni prekidač na napajanju.

   Gejming PC DeepCool & Ryzen 5 7500F – performanse

   MBGigabyte X670E Aorus ProX,
   ASRock B650M HDV-M.2
   CPUAMD Ryzen 5 7500F, 6C/12T, 3.7-5.0 GHz, TDP=65W,
   CoolerDeepCool LT720 WH AiO, AMD Wraith Prism
   RAM2x 16 GB G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30
   GPUSapphire Radeon RX 7700 XT  PURE 12GB
   SSD1 TB Lexar NM790 M.2 2280 PCIe Gen 4×4 NVMe SSD
   PSUDeepCool PF700D 700W 80 PLUS EU
   CaseDeepCool CH 510 WH Mid Tower
   OSWindows 11 2H22
   DriversAdrenalin 23.12.1
   AMD Chipset ver. 5.08.02.027
   Test sistem:

   Performanse sistema smo testirali na “default” vrednostima i aktivnim PBO mehanizmom, te učitanim EXPO profilom za memoriju. U grafikonima su dodate i vrednosti za maksimalno ubrzani i pri tome stabilan sistem. Konačno tu je i Intel Core i5 13400F konkurentski procesor u sličnoj cenovnoj klasi. Ciljane rezolucije u igrama primerene karakteristikama ovog sistema su FHD 1920×1080, kao i QHD sa 2560×1440 piksela.

   Gejming performanse u 1920×1080 rezoluciji:

   Razlika u performansama između Ryzen 5 7500F i Intel Core i5 13400F konkurencije je mala na „default“ podešavanjima i svodi se na par procenata. Razlika je nešto veća u bržim Battle Royal „online“ naslovima što je očigledno u CoD Warzone igri i iznosi čak 18%. Tamo gde je visok frejmrejt dolazi do izražaja snaga procesora, pa u tim graničnim situacijama AMD pokazuje blagu prednost. Kako rezolucija raste, naročito u „AAA“ igrama, tako se razlika smanjuje jer raste uticaj i značaj grafičke karte a smanjuje uticaj snage centralnog procesora.

   Gejming performanse u 2560×1440 rezoluciji:

   Međutim, AMD je u prednosti jer dozvoljava da se lako overklokuje. Razlika između maksimalno ubrzanog sistema koji pokazuje uticaj kombinovanog ubrzanja centralnog i grafičkog procesora u odnosu na „default“ vrednosti se kreće od 7-15%, a u nekim slučajevima se penje i do 20%. To je već opipljiva razlika i svakako je ne bi trebalo zanemariti, a rezultat je korišćenja kvalitetnijih i naravno skupljih komponenti. Ono staro pravilo da top performanse imaju svoju cenu i ovde važi.

   U slučaju analize performansi u aplikacijama konkurenti su takođe veoma ujednačeni, sa malim razlikama. U ovom delu testova se Intel još bolje drži jer 6 jezgara visokih performansi imaju pomoć i četiri energetska jezgra, što se svakako odražava na bolje performanse.

   Gejming PC DeepCool & Ryzen 5 7500F – ponašanje u radu

   Što se tiče ponašanja u radu, rekli smo da je čitav sistem dobrano overklokovan, do samih granica maksimuma koji nije ugrožavao stabilnost u radu. Pošto smo već u ranijim testovima pričali o overkloking iskustvima sa Radeon RX 7700 XT grafičkim kartama i kako se one overklokuju, a što važi i u slučaju DDR5 memorija, ovde ćemo se zadržati i pričati o Ryzen 5 7500F procesoru.

   Pre nego što pređemo na konkretna iskustva i vrednosti još jednom napominjem da je overkloking ovako visokih vrednosti moguć samo uz kombinaciju boljih komponenti, u vidu korišćenja kvalitetnijih kućišta sa većom zapreminom, boljim provetravanjem komponenti koje pogoduje boljem hlađenju. Zatim upotrebi boljih rashladnih rešenja u vidu većih i kvalitetnijih kulera, te na kraju odgovarajuće kvalitetnog napajanja, spremnog da odgovori na kraća i duža opterećenja koja proizvodi overklokovan sistem sa obaveznom zaštitom koja će sprečiti oštećenje komponenti u onim baš krajnjim ekscesnim slučajevima.

   Nije na odmet da znate i da veliki broj proizvođača naglašava da gubite garanciju ukoliko overklokujete komponente, među njima je i AMD.

   Elem, Ryzen 5 7500F u „default“ režimu gejming scenarija, većinu vremena provodi na proseku frekvencija od 4700-4800 MHz ali po potrebi zna da ubrza i do granice od skoro 5 GHz. Pri tome radi vrlo relaksiranom na proseku potrošnje od 70 W, ali zna da je poveća u slučaju potrebe podizanja frekvencija i do skoro 100 W. Temperature su svo vreme kontrolisano niske i kreću u rasponu od 56-58 stepeni sa maksimumom od 62 stepena Celzijusa. Sve to govori da čak i pri uključenom automatskom PBO režimu ima još uvek dosta rezerve.

   U višu brzinu ga je potrebno prebaciti ručno kroz napredne opcije BIOS-a. Pre svega treba povećati TDP na vrednost od 105 W kroz manuelno podešavanje PBO parametara. Potom ručno podešavate multiplikator radne frekvencije u našem slučaju 53x za sva jezgra, a u nekim slučajevima smo uspeli i da dođemo no 5.4 GHz uz dodatnu korekciju vrednosti napona za jezgro procesora od 1.41V.

   Takva podešavanja su veoma stresna za procesor, više u procesorski zahtevnim aplikacijama poput renderinga i video obrade kada se temperatura penje i do granične vrednosti od 90-100 stepeni Celzijusa. Potrošnja je i dalje u limitima od 85 W. Zbog toga je frekvencija od 5.3 GHz bila realnija i sigurnija sa dobitkom od u performansama koji se kretao od 10-15% u Cinema 4D i Blender aplikacijama.

   Možda je ovaj gejming PC vaš idealni budući računar?

   Zanimljivo je da AMD pokazuje na delu koliko je efikasniji od Intel Core i5 13400F konkurencije koja je na skoro GHz manjem proseku frekvencija trošila 50% više električne energije i zagrevala se 10 stepeni više.

   Na kraju čitave ove priče možemo zaključiti da je AMD Ryzen 5 7500F veoma zanimljiv procesor, rešenje sa puno potencijala. AMD kao da je mejnstrim publici ostavio ono najlepše za kraj. Poput poklona za novogodišnje praznika. Sa lepo ukomponovanim ostatkom delova, nešto slično kako smo mi to uradili u ovom primeru, za nekih 1300 evra i koji evro više, možete dobiti odličan sistem koji će vas dugo služiti i biti dobra osnova za neku buduću nadogradnju, ukoliko se ukaže potreba.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi