AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X test

AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X test

AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X su uspešan nastavak priče o Zen 4 procesorima. AMD je ponudio različitu konfiguraciju jezgara kako bi pronašli svoj Zen.

  Sadržaj
   AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X test

   Pozitivne ocene

   • Nova i moćna Zen 4 arhitektura
   • Energetska efikasnost
   • Visoka radna kultura
   • Podrška za mnoštvo brzih USB portova
   • DDR5 unapređenje
   • Realne radne frekvencije preko 5 GHz

   Negativne ocene

   • Visoka cena procesora
   • Skupe matične ploče u isčekivanju B650 modela

   Ryzen 7000 serija nastavlja uspeh na tržištu centralnih procesora. Svakim danom i svakim novim klikom, Zen 4 nas osvaja svojim sigurnim radom i vrhunskim perfrormansama. Dokaz za to su i ostali modeli iz Raphael generacije: Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X.

   Pošto smo predstavili novu liniju AMD Ryzen procesora na redu su ostali derivati AMD Zen 4 tehnologije. Pre svih to su: 12-jezgarni Ryzen 9 7900X i mnogima najinteresantniji zbog trenutno najniže cene, 6-jezgarni Ryzen 5 7600X.

   Ovi procesori su pristupačnija alternativa najboljim i najskupljim modelima u svojim klasama. Nekima treba puno snage, ali razlika u ceni nije zanemarljiva pa im par jezgara razlike suštinski ne čini neku preteranu razliku. Sa druge strane, niža cena je taman tolika da se na pravi način zaokruži sistem odgovarajućih, vrlo visokih performansi.

   AMD Ryzen 9 7900X – alternativa najjačem

   Prema poslednjim izveštajima, upravo ovaj model procesora trentuno predstavlja najpopularniji i onaj za koji se opredeljuje najveći broj korisnika. Ne treba ni da čudi, jer uprkos nedostatku 4 jezgra u odnosu na najjači Ryzen 9 7950X, 12-jezgarna verzija i dalje raspolaže impresivnim nivoom snage obzirom da izvršava 24 instrukcijskih nizova istovremeno.

   Ryzen 9 7900X baš kao i najjači u liniji novih Zen4 modela poseduje dva CCD modula, ali ne u maksimalnoj konfiguraciji 8+8 jezgara već, umerenijoj 6+6 verziji. Ovakva konfiguracija je optimalna za rad u aplikacijma za kreiranje zahtevnih sadržaja. Idealana za posleove kao što su 3D modeliranje ili video produkcija.

   To je zato jer još uvek imate na raspolaganju veliki broj jezgara, koji sa druge strane lako dostiže vrlo visoke frekvencije čak i do 5.6 GHz. Ovaj tip aplikacija pored brojnih prisutnih jezgara, itekako voli visoke frekvencije, pa ih nagrađuje dobrim osećajem u radu i brzim odzivom na komande.

   Ništa lošiji nije ni u scenariju gejminga. Iako mnogi tvrde da su za gejming bolji oni koji imaju samo jedan CCD modul sa jezgrima, nakon detaljnog testiranja pogotovo novijih naslova, ne bi se složili sa ovom konstatacijom. Naprotiv, moderne i grafički zahtevne igre poput Cyberpunk 2077, nemilice troši procesorske resurse pa se u kontekstu sigurnije budućnosti, isplati kupiti jači model sa više jezgara.

   Ovom prilikom nećemo se ponavljati o tehničkim karakteristikama Zen 4 generacije. Ukoliko vas to interesuje pogledajte video o novoj Ryzen 7000 seriji procesora i prateći test.

   AMD 12x Zen 4 – recept za visoke performanse

   Dakle, u slučaju Ryzen 9 7900X procesora imamo 12 jezgara Zen 4 klase visokih performansi. Podsećamo vas da AMD Ryzen modeli za razliku od novije generacije Intel Core procesora, ne poseduju heterogenu arhitekturu. U ovoj generaciji koriste isključivo tzv P-jezgra visokih performansi.

   Sa stanovišta aktuelne generacije aplikativnog softvera, nakon zaista puno testiranja i probanja raznih kombinacija, smatramo da je AMD Ryzen 7000 u prednosti. To se pre svega odnosi na odsustvo problematičnih situacija koje su pak moguće sa Intel procesorima u pojedinim programima i igrama.

   Jezgra rade na osnovnoj frekvenciji od 4.7 GHz, dok maksimalni “boost” korak iznosi 5.6 GHz, 100 MHz manje od najjačeg Ryzen 9 7950X modela. Procesor raspolaže sa ukupno 64 MB L3 keš memorije i ima podešenu potrošnju na TDP=170 W.

   Procesor je proizveden u pogonima tajvanske kompanije TSMC uz pomoć 5nm tehnologije. Od ove generacije, AMD koristi AM5 procesorsko ležište i BGA pakovanje. Za razliku od prethodnika više nema nožice tj iglice na procesorima.

   Maksimalna radna temperatura iznosi 95 stepeni Celzijusa i zbog dostizanja visokih radnih frekvencija preko 5 GHz u dužem intervalu, potrebno je koristiti dobre i efikasne kulere, najbolje u vidu proverenih AiO sistema vodenog hlađenja.

   Procesor ima integrisano RDNA 2 grafičko jezgro za osnovne operacije rada pod Windows desktop okruženjem i dekodiranje trenutno najpopularnijih formata video zapisa: AV1, H.265 i H.264.

   AMD Ryzen 5 7600X – po meri najvećeg broja korisnika

   Ovaj procesor ne treba puno predstavljati jer je njegov prethodnik bio jedan od najpopularnijih i najprodavanijih Zen 3 modela. Pristupačna cena i više nego pristojne performanse koje potpuno zadovoljavaju potrebu rada većine korisnika, ali i gejmera su osnovni razlozi uspeha ovog “mejnstrim” šampiona.

   Ryzen 5 7600X nastavlja sa proverenom formulom, tačno tamo gde je prethodnik stao i pravi iskorak ka još boljim performansama. Ovaj procesor za razliku od najjačih Ryzen 9 primeraka ima samo jedan CCD čiplet sa Zen 4 jezgrima.

   Čak i taj jedan nije u maksimalnoj konfiguraciji jer poseduje 6 fizičkih jezgara koja izvršavaju 12 instrukcijskih nizova. Praktično, upola je manji od gore pomenutog Ryzen 9 7900X primerka. Kao da ste ga prepolovili.

   Jezgra rade u rasponu frekvencija od 4.7 GHz do 5.3 GHz u “boost” režimu. Shodno duplo manjem broju fizičkih jezgara, procesor poseduje i duplo manje zajedničke keš memorije od pomenutog 12-jezgarnog modela. Tačnije rečeno, 32 MB L3 memorije za keširanje podataka.

   Manje hardvera, manja je i potrošnja energije. Ovaj model troši manje jer je podešen na TDP=105W. Maksimalna radna temperatura nakon koje se aktivira zaštita je podešena na 95 stepeni Celzijusa.

   Zen 4 i DDR5 donese ubrazin rad RAM podsistema

   Sistemski kontroler daje podršku za dvokanalni rad DDR5 memorije. Dodatno ubrzan prisustvom EXPO podrške u vidu predefinisanih overkloking profila. Pomoću njih se postižu DDR5-6000 performanse, pa čak i bolje u zavisnosti od karakteristika korišćenih RAM memorijskih modula.

   Obzirom da pojedinačni DDR5 modul komunicira sa memorijskim kontrolerom u konfiguraciji magistrale 2×32-bita i da u uobičajenom dvokanalanom režimu imate dva RAM modula, ispada kako podsistem memorija radi u svojevrsnom, pseudo četvorokanalnom režimu rada. Konkretna korist od ovako konfigurisane magistrale je osetno povećan transfer podataka na relaciji CPU-RAM u odnosu na standarni 1×64-bit vid komunikacije DDR4 standarda.

   Od ove generacije, desktop Ryzen 7000 baš kao i konkurentski Intel Core procesori, ima na raspologanju integrisano grafičko jezgro. U pitanju je iGPU na bazi RDNA2 arhitekture sa malim brojem šejder jedinica. Obavlja tek osnovne poslove u vezi prikaza slike na ekranu.

   Jezgro radi na maksimalnih 2.2 GHz i ma koliko vam se sve to činilo jako primamljivim, imajte u vidu da služi isključivo za osnovni rad. Da premosti period dok ne nabavite klasičnu grafičku kartu – ukoliko su vam GPU performanse potrebne.

   I za kraj priče o iGPU pomenimo da je grafičko rešenje u pogledu performansi slabije od onih kod dosadašnje linije AMD APU procesora, uprkos prisustvu novije arhitekture. Kontrolom broja šejder jedinica se vodi računa da ne pređe na teritoruju i kanibalizuje klasičnu liniju APU modela kakve do sada poznajemo.

   AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X – performanse

   CPUAMD Ryzen 9 7900X 12C/24T Zen 4, boost 4.7-5.6 GHz, TDP=170W
   AMD Ryzen 5 7600X 6C/24T Zen 4, boost 4.7-5.3 GHz, TDP=105W
   MBGigabyte X670 Aorus Elite AX
   CoolerNZXT Kraken X73
   RAM32 GB 2x 16 GB DDR5-6000 Kingstom FURY RGB
   GPUAMD Radeon RX 6800 XT 16 GB GDDR6
   SSD1 TB M.2 PCIe x4 Gen4 XPG Gammix S70
   PSUCooler Master MWE 1250 V2 80Plus Gold
   OSWindows 11 2H22
   DriversAMD Adrenalin 22.10.2
   AMD Chipset 3.08.17.735
   Test sistem

   Novo izdanje Blender 3.3.1 LTS verzije je idealna referenca za merenje i upoređivanje performansi i radnih karakteristika centralnih procesora. Ovde smo poredili ponašanje konkurentskih čipova u uslovima punog opterećenja procesorskih resursa.

   Podaci o trubo boost frekvencijama jesu lepi i primamljivi, ali koliko su u realnim stiuacijama ostvarivi i na kojoj frekvenciji procesor i njegova jezgra rade kada su pod 100% opterećenjem računski zahtevnih aplikacija?

   Možemo videti da je Blender pokazao koliko je 12-jezgarni Ryzen 9 7900X nadmoćan u odnosu čak i najjači Intel Core 12. generacije. Pod istim okolnostima Ryzen 9 7900X u Blenderu ostvaruje 34% bolje performanse uz 40% manji utrošak električne energije i u proseku 9 stepeni Celzijusa nižu radnu temperaturu. Uz sve to radna frekvencija procesora i njegovih Zen 4 jezgara je osetno veća, konstantno radeći u zoni iznad 5 GHz i više, a o čemu najbolje govore prethodni grafikoni.

   Performanse u ostalim programima:

   Gejming performanse:

   Kao što možete videti iz podataka dobijenih prećenjem telemetrije podataka o radnoj frekvenciji, temperaturi i potrošnji u dve po nama procerski veoma zahtevne igre Borderlands 3 i Cyberpunk 2077, nova generacija Ryzen procesora sa Zen 4 jezgrima radi konstantno u zoni frekvencija daleko iznad 5 GHz tačnije u intervalu od 5.3-5.6 GHz što svakako doprinosi boljim performansama i većem prosečnom FPS-u.

   AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X – potvrda Zen4 uspeha

   Na kraju sumiramo utiske konstatacijom da su Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X napravili ozbiljan korak napred i doneli vidno unapređenje performansi kada je u pitanju poređenje sa prethodnim Zen 3 modelima iz iste cenovne klase.

   U poređenju sa konkurentskim Intel Core modelima 12. generacije, Ryzen 9 7900X je prilično konkurentan. U nekim stvarima kada je u pitanju “Conten Creation” polje upotrebe je bolji, a u nekim nekim malo lošiji.

   Ipak, novi Ryzen Zen 4 procesori imaju neupredivo bolju efikasnost jer uz osetno manju potrošnju energije, postižu značajno veće frekvencije i niže radne temperature. U tom pogledu Intel Core modeli iz 12 generacije su za generaciju iz novih Ryzen 7000 modela.

   Još jedna u nizu prednosti AMD Ryzen procesora jeste manjak spornih situacija u igrama i aplikacijama, a što je boljka prve generacije Intel Core procesora sa heterogenom arhitekturom. Trenutne i ranije aplikacije u nekim situacijama se zbune na prisustvo različtih jezgara i tada nastanu problemi.

   Kod klasične arhitekture gde su prisutna isključivo jezgra visokih performansi, AMD Ryzen 7000 deluje sigurnije i brže. Takve situacije pretpostavljamo će nestati u budućem periodu sa izlaskom novijih verzija najpopularnijih CC aplikacija i igara.

   Situacija sa Ryzen 5 7600X nije baš tako svetla kao u primeru jačeg Ryzen 9 7900X modela. Cena je porasla za 100€ u odnosu na R5 5600X prethodnika, što je puno kada se radi o “mejnstrim” CPU modelu.

   Definitivno su skuplji od prethodnika

   Već je cena prethodnika osetno porasla u odnosu na rodonačelnika ove klase u kojoj je Ryzen dominirao sa Ryzen 5 3600X postavši etalon za dobru investiciju u smislu uloženog i dobijenih performansi.

   Ryzen 5 5600X je postao skuplji i mnogi su se pitali vredi li dati toliko novca što je bacilo određenu senku na ovu kategoriju AMD procesora. Slučaj sa najnovijim Ryzen 5 7600X je još izraženiji, jer je skuplji i od R7 5800X 8-jezgarnog prethodnika.

   Činjenica je da cene definitivno rastu, ali ipak u ovom trenutku taj raskorak je suviše očigledan. Stvar pogoršava činjenica da gubi u direktnom okršaju sa Intel Core i5 12600K konkurencijom, koja je jednu generaciju stariji procesor.   

   Imamo utisak da u novoj generaciji Ryzen 7000 serije na baz Zen 4 arhitekture se isplati odabrati jači model procesora. Kako idete ka jačem modelu, razloga ima više. Utoliko je odluka o izboru jačeg procesora potkrepljena konkretnijim dobitcima u performansama.

   Sa druge strane cene su porasle i to vidno, pa kada dodate iznos za adekvatnu AM5 ploču, dobijate popriličnu sumu. Međutim, to nije problem isključivo nove AMD platforme. Isto će se desiti i dešava sa izlaskom sledeće Intel Core 13. generacije i odgovarajućih ploča. Zatim, grafičkih karti poput GeForce RTX 4000 serije i nove generacije komponenti generalno.

   To je bolna pilula koju ćemo morati da popijemo kao posledicu rasta globalne inflacije.

   Od sada više ništa neće biti isto. Ni u pogledu cena ali ni performansi. AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X donose očiglednu evoluciju brzine, mogućnosti i generalno performansi, a što se posebno odnosi na jači 12-jezgarni model. Zbog toga ide i naša puna preporuka u pravcu nabavke ovog modela procesora ukoliko vam treba moderan, moćan i brz CPU nove generacije!

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra