DeepCool CH 780 WH  test

DeepCool CH 780 WH  test

DeepCool CH 780 WH je kućište koje će vas preplaviti prelepim osećajem izgleda i zadovoljstva tokom sklapanja računara

  Sadržaj
   DeepCool CH 780 WH  test

   Pozitivne ocene

   • Panoramski pogled na unutrašnjosr računara
   • Atraktivan izgled velikih belih površina i RGB efekata
   • Vrhunske performanse hlađenja
   • Lak pristup komponentama prilikom instalacije
   • Ugrađen i aRGB ventilatori i kontroler
   • Kvalitet izrade i spojeva
   • Brojnost USB-A i prisustvo brzog USB-C konektora
   • Dobijate kabal i adapter za vertikalnu GPU montažu

   Negativne ocene

   • Bez ozbiljnijih nedostataka

   DeepCool CH 780 WH je kućište za desktop računare nove tzv “dual chamber” generacije. Kombinuje atraktivni snežno beli izgled sa vrhunskom funkcionalnošću i performansama. Velika zapremina i prisustvo 14 cm velikih ventilatora garantuju dobro provetravanje osnovnih komponenti u PC sistemu.

   Danas vam predstavljamo jedno nesvakidašnje kućište i na njemu koncipiran PC računar. DeepCool CH 780 WH je zaista poseban jer vam ogromni stakleni bočni paneli stvarju panoramsku perspektivu pogleda na unutrašnjost konfiguracije i vaše vrhunske komponente.

   Prostor sa kablovima, napajanjem i diskovima je odvojen u poseban deo, pa se ova kategorija naziva „dual-chamber“ Mid tower kućištima. To nije sve jer dodatno koristi dizajn visoke protočnosti vazduha i naravno aRGB. I sve to još u beloj boji.

   Dovoljno da nas desktop PC fanatike neodoljivo privuče svojim nesvakidašnje dobrim izgledom, obiljem prostora za instalaciju i kabliranje, te svakako vrhunskim performansama u radu.

   „dual chamber“ je relativno noviji koncept i primenjuju ga neka od najpoznatijih imena i marke na polju dizajna i proizvodnje kućišta. Kod nas je posebno poznat NZXT sa H9 i H6 kućištima, a DeepCool CH 780 je direktna konkurencija ovim modelima.

   Šta je dual chamber Mid Tower kućište?

   Šta je zapravo „dual chamber“ koncept mid tower kućišta? To je zapravo kućište sa dva funkcionalno odvojena dela, prostora ili komore, kako već volite. Često se naziva i podeljenim kućištem u jedan  takoreći providan stakleni deo u kome su izložene osnovne komponente (CPU, Matična ploča, GPU) i drugi nevidljivi deo gde su napajanje, diskovi i ostali tzv pozadinski uređaji. Ovaj deo je vrlo bitan jer služi i za skrivanje kablova.

   Da poentiramo, prednosti ovakvog koncepta su: bolje hlađenje, manja buka u radu, bolje upravljanje kablovima, lak pristup komponentama i konektorima na ploči, bolji protok vazduha i lakši budući „apgrejd“ sistema.

   DeepCool CH 780 WH  – karakteristike

   Deep Cool CH 780 WH je pre svega prelepo kućište, odlično projektovano i kvalitetno napravljeno. Bez nakaradnih spojeva koji landaraju jer su stakleni i metalni paneli perfektno uklopljeni. Spojevi ne popuštaju ni posle višestrukih sklapanja i rasklapanja u šta smo se i uverili tokom ovog testa.

   U pitanju je prilično veliko kućište koje ide u visinu i dubinu pola metra, zato pripremite dovoljno prostora za ovog lepotana jer to zaista i zaslužuje. Detalj na koji skrećemo pažnju jeste da je prilično tanji od sličnih konkurentskih modela čak i za 4 centimetra što mu daje osećaj da se radi o normalnom kućištu obzirom da su dosadašnji „dual chamber“ modeli nezgrapno proširen, debeli.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Impozantne dimenzije utiču i na nesvakidašnje veliku zapreminu od punih 72 litra. Savršen radni prostor za rad jakih i moćnih komponenti. Bilo bi prava šteta da se ne pokrene sav taj fluid koji ispunjava unutrašnjost radi efikasnog hlađenja. Zato mu je DeepCool vrlo pametno podario „high airflow“ ili dizajn visoke protočnosti vazduha.

   Veliki ventilatori za efikasnu cirkulaciju vazduha

   Zbog toga su sve metalne stranice perforirane kako bi vazduh neometano strujao ubrzan radom ventilatora. Odozdo se uvlači svež, hladan vazduh bogat kiseonikom. Donji panel može da primi čak tri ventilatora prečnika 14 centimetara i ubrza dotok hladnijeg vazduha u zoni grafičke karte i centralnog procesora.

   Dodatni adut DeepCool CH 780 modela je ovaj veliki bočni uspravni panel sa tri 14 centimetara velikim adresibilnim RGB ventilatorima koji izduvavaju topao vazduh napolje i to bočno. Konačno tu je i perforirani gornji panel za koji se podrazumeva da koristi ventilatore bilo dodatne, bilo one na ugrađenom AiO sistemu vodenog hlađenja, kao u našem slučaju. Birajte sami da li će to biti oni od 12 ili 14 centimetara. Time je postignut efekat efikasne cirkulacije i velikog protoka vazdušne mase koja opstrujava i hladi moćne komponente računara, a vama pomaže da iz njih iscedite maksimalne performanse.

   Arktik bele komponente za vrhunske performanse i izgled

   Ovako lepo kućište zaslužuje i komponente odgovarajuće belog izgleda i naravno performansi. Zbog toga smo upotrebili našu omiljenu belu varijantu AMD AM5 matične ploče – Gigabyte X670E Aorus Pro X u kombinaciji sa Ryzen 9 7900X 12-jezgarnim Zen 4 procesorom.

   Moćan procesor smo hladili sa DeepCool LS720 WH jednim od najboljih u ponudi AiO sistema vodenog hlađenja u konfiguraciji sa 360 mm velikim hladnjakom i trostrukim adresibilnim RGB ventilatorima prečnika 12 centimetara kontrolisanih impulsnom modulacijom signala (PWM). FC120 ventilatori su zaista dobrih karakteristika jer se okreću u rasponu od 500-2250 obrtaja u minuti, sposobni da poguraju skoro 146 kubnih metara vazduha u minuti.

   Bakarni blok u glavi za hlađenje je dobio bolji dizajn mikrokanala kroz koje protiče rashladna tečnost i efikasno preuzima toplotu sa površine zagrejanog centralnog procesora. Protok hladne tečnosti omogućuje moćni trofazni motor koji okreće impeler u glavi brzinom od 3100 obrtaja u minuti.

   Uz sve impozantne radne karakteristike jednog AIO uređaja visokih performansi, tu je i prelepi izgled kombinacije bele boje i adresibilnih svetlosnih efekata.

   M.2 SSD od 2 TB i naš Lexar NM790 PCIe x4 favorit. Izbor grafičke karte je pao na Sapphire Radeon RX 7700 XT sa 12 GB, delom što smo bili ograničeni belom temom. Dobar izbor, ali bi ovakva konfiguracija zaslužila neki moćniji grafički procesor sa minimum 16-20 GB GDDR6 memorije.

   Pravi izbor napajanja za finiš uživanja tokom sklapanja

   Na kraju tu je i vrhunsko napajanje u beloj varijanti, jedan pravi „kapitalac“ najnovijih ATX specifikacija u verziji 3.0 ukupne snage od 1.2 KW. Raspolaže podrškom za PCIe 5 standard grafičkih karti i 12VHPWR 16-pinski konektor koji isporučuje 600 W električne energije. Napajanje stiže sa 80 Plus Gold sertifikatom, potpuno je modularno sa snežno belim „plagovima“. Koristi kvalitetne japanske kondenzatore, pruža sve moguće vidove zaštite od kratkog spoja, od prekomernog napona, nedovoljnog napona, od pregrejavanja, od prekomernog opterećenja i na kraju stiže sa 10 godišnjom garancijom proizvođača.

   E, sad posebna poslastica prilikom sklapanja nabrojanih komponenti jeste lakoća pristupa i rutiranje energetskih kablova. Tome služi onaj drugi deo kućišta sa drugom komorom i dodatnim prostorom na leđima iza nosača matične ploče. Mnogo je lakše raditi, mada treba kao i uvek vremena da se lepo isplanira kuda će se voditi svaki od mnogobrojnih kablova. Uglavnom sve je to lakše kada ima više slobodnog prostora koji vam daje opciju više da sakrijete suvišne kablove.

   Sklapanje je uživanje i čist hedonizam, pa ko voli neka izvoli i proba – jednom rečju vredi, morate to zadovoljstvo makar jednom u životu doživeti na pravi način!

   DeepCool CH 780 WH  – performanse

   CPUAMD Ryzen 9 7900X 12-core
   MBGigabyte X670E Aorus Pro X
   CoolerAiO DeepCool LS 720 WH
   GPUSapphire Radeon RX 7700 XT 12G PURE
   RAM2x 16 GB DDR5-6800 CL34 G.Skill Trident Z5 RGB
   SSD2 TB, M2 PCIe x4, Lexar NM790
   PSUDeepCool PX1200G 80Plus GOLD, 1200 W
   CaseDeepCool CH 780 WH
   Test sistem:

   Performanse su na zaista vrhunskom nivou što smo u najmanju ruku i očekivali obzirom na veliku zapreminu. Problem je svakako što u ovom trenutku nismo imali dodatne bele ventilatore kako bi pojačali efekat „dimnjaka“, ali i ovako se DeepCool CH 780 WH pokazao u odličnom izdanju. Tome je svakako doprineo pravi izbor AIO sistema vodenog hlađenja jer je LS 720 WH u kombinaciji sa ovim kućištem briljirao u radu.

   Kažemo briljirao jer su njegov hladnjak, glava i FC120 ventilatori držali 12-jezgarnu Zen 4 „aždaju“ u PBO2 overkloking modu, hladnim kao ni jedno AIO hlađenje do sada. Ventilatori izbacuju vazduh na vrhu kućišta brzinom od 1.5 ms što se zaista oseća u radu, dok su oni na bočnom panelu isto to činili brzinom od 0.9 ms. Cirkulacija koju jednostavno osećate i vi i što je važnije vaše komponente. Uostalom pogledajte grafikone performansi.

   Pri tome radeći u rasponu od nižih do najviših temperatura, prateći vrednosti centralnog procesora buka se kreće od bešumnih 28, pa do primetnih 45 dB.

   CPU performanse

   Centralni procesor, čak i tokom renderinga postiže natprosečne frekvencije pod punim opterećenjem svih jezgara što je izuzetno teško postići. Tada svaki MHz ide na konto efikasnog sistema hlađenja, a ovde je to 50 MHz više. I sve je to rezultat u ovom primeru demonstracije jednog sistema sa ekstremno negativnim pritiskom u kućištu gde svih šest velikih „četrnaestica“ izvlače topao vazduh iz sistema uz efikasnu cirkulaciju zbog „high airflow“ dizajna kućišta.

   GPU performanse

   Ponašanje matične ploče

   DeepCool CH 780 WH – za sve one koji žele da sklope vrhunski PC

   Ne znate da li bolje izgleda ili radi ovaj CH 780 u beloj varijanti. Kada ga uparite sa ovakvim komponentama jednostavno blistate od sreće i zadovoljstva. Ovako nešto nikad ne može da vam dosadi jer lako možete promeniti i osvežiti konfiguraciju dodatkom ventilatora i drugih ukrasnih elemenata.

   Možete postaviti grafičku kartu u vertikalni položaj jer uz dodatak pakovanja u kućištu stiže odgovarajući PCIe x16 kabal za grafičku kartu kao i adapter za zadnju poziciju gde se standardno učvršćuje grafička karta. Postupak je maksimalno jednostavan, a tu je i „antisag“ podupirač za grafičke karte sa velikom masom.

   I sve to su oni dodatni aduti ovog odličnog DeepCool CH 780 kućišta. Definitivno nisu igrali samo na kartu izgleda, već su vodili računa i o najmanjim detaljima, kao što je ovaj, na izgled jednostavan mali klaser sa šrafovima, čičak trakama, vezicama, da se ne rasipaju po stolu, a svakako će zatrebati za kasnije pa ćete itekako znati gde da ih pronađete, a što je svakako olakšavajuća stvar.

   Da li ima nešto što mi se nije svidelo, o da. Ova pozicija kaveza sa diskovima kao teret na poziciji procesora i leđa nosača ploče. Naše mišljenje znate… hard diskovi van kućišta u NAS. Druga stvar, žabice koje učvršćuju spojeve stranica, drže „kao pitbul“, skoro da ćete ostati bez noktiju, ili da povučete baš jako ali tada pazite na staklo. Uglavnom bolje milimetarski čvrsti spoj, nego labavi zazor i stranica koja se klima.

   Dobar start za “dual chamber” koncept

   Bilo je ovo jedno fenomenalno, ujedno i prvo iskustvo sa DualChamber tipom kućišta koje je prošlo sa veoma dobrim utiscima zbog besprekorno zamišljenog i urađenog kućišta kao što je DeepCool CH 780 WH. Rekli bi, bolna pesnica posred lica uspavanoj konkurenciji.

   Na samom kraju pomenimo i cenu, koja za ovo kućište iznosi oko 200 evra u maloprodaji, a verujem da većina vas snalažljivijih može da ga dobije i po pristupačnijoj sumi.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi