DeepCool Morpheus White i Assassin IV White test

DeepCool Morpheus White i Assassin IV White test

Kombinacija DeepCool Morpheus i Assassin IV komponenti uz ostatak koji prati moderan dizajn i vrhunske performanse, rezultiraju jednim od najprivlačnijih računara koji danas možete sklopiti

  Sadržaj
   DeepCool Morpheus White i Assassin IV White test

   Pozitivne ocene

   • Izgled, struktura i  performanse Morpheus kućišta
   • Transformacija i modularnost koncepta 
   • Natprosečne karakteristike i imidž Assassin IV kulera
   • Tih rad, efikasno hlađenje i visoke performanse

   Negativne ocene

   • Nedostaje ventilator na zadnjoj poziciji kućišta

   Današnji desktop PC mora ponuditi lep izgled i dobre performanse u isto vreme, a najbolji dokaz za ovu tvrdnju su kombinacija novog DeepCool Morpheus kućišta i Assassin IV kulera u snežno beloj kolor verziji

   Nova generacija komponenti za desktop PC uvodi neke novine kako na funkcionalnom tako i polju dizajna, kojima se klasični desktop PC pokušava vratiti u žižu interesovanja korisnika Windows PC računara. DeepCool Morpheus kućište i Assassin IV kuler za centralni procesor su upravo takva vrsta komponenti koja svojim atraktivnim i pomalo intrigantnim izgledom u prefinjeno beloj varijanti i izuzetnom dizajnu u službi unapređene funkcije, imaju za cilj da udahnu novi život klasičnom konceptu desktop računara.

   Desktop PC definitivno ima neosporne kvalitete pre svega u vidu nenadmašnih performansi i tu nema diskusije. Tome doprinosi njihova veličina i karakteristike koje dozvoljavaju upotrebu najbržih osnovnih komponenti, ali i arhitektura podređena postizanju boljih performansi. U tom pogledu su za nekoliko klasa iznad najbržih laptop platformi, bilo da je u pitanju gejming ili posao.

   DeepCool Morpheus White

   Najbolji primer jedne takve moderne desktop Windows PC verzije, sastavljene od poslednje generacije PC komponenti, demonstriramo sada u primeru sistema baziranog  na najnovijem DeepCool Morpheus kućištu, Assassin IV kuleru, kao i ostatku komponenti odgovarajućih karakteristika.

   DeepCool Morpheus je midi tower kućište pune veličine. Pripada novoj generaciji modularnih kućišta sa ATX+ šasijom i velikim perforiranim površinama koje obezbeđuju visoku protočnost vazduha kroz unutrašnjost. Napredne karakteristike interne strukture kućišta koje se može potpuno rekonfigurisati su glavne odlike ovog, Morpheus modela čije ime upravo sugeriše na transformaciju.

   Sve to u cilju maksimalne kompatibilnosti, velikog korisnog prostora centralne ćelije i naravno, ultimativnih performansi zahvaljujući mrežastim strukturama koje obezbeđuju, dobro provetravanje, niske radne temperature i rad osnovnih komponenti na maksimalnim brzinama. Jednom rečju suština desktop Windows koncepta. I sve to u beloj boji koja daje posebnu draž.

   DeepCool Morpheus je kućište namenjeno PC entuzijastima i svima koji vole da sastavljaju i sklapaju konfiguracije. U tom pogledu on je jedinstven jer dozvoljava da potpuno transformišete internu strukturu kućišta. Tačnije da ga rasklopite i ponovo sklopite u tri različite verzije: klasični single chamber format, zatim single chamber varijantu forme gde se napajanje nalazi na prednjem fontu i praktično diše lakše zahvaljujući prednjem panelu mrežaste strukture i konačno, može da se transformiše u sve aktuelniji format „dual chamber“ kućišta sa dve funkcionalne komore.

   Morpheus je izbor entuzijasta i gejmera

   Praktično tri kućišta u jednom, sa opcijom vertikalne pozicije napajanja i grafičke karte. Stiže u kompletu sa svim potrebnim delovima za transformaciju. Praktično možete da promenite formu vašeg računara i doživite ga na tri različita načina.

   Modularna forma, Morpheus kućišta podrazumeva kombinovanje unutrašnjih elemenata strukture i šasije. Pri tome ogromne perforirane površine omogućavaju nesmetano provetravanje u cilju boljeg hlađenja i boljih performansi. Sve perforirane zone su pokrivene filterima za sprečavanje prodora prašine kako bi očuvali lepotu beline vaše konfiguracije.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   U vezi sa tim ide i nenadmašna opcija ugradnje velikog broja ventilatora koji imaju za cilj da ubrzaju cirkulaciju svežeg vazduha. Zbog svojih izdašnih dimenzija i pravilne kutijaste forme može da primi čak 13 ventilatora od 12 ili 14 centimetara, a u „dual chamber“ konverziji čak šest ventilatora prečnika 20 centimetara. Gore, napred ili na dnu možete smestiti i najveće modele radijatora vodenog hlađenja ili AiO sistema veličine 420 mm. Telo kulera sa masivnim „mono blok“ i „dual tower“ telima mogu ići u visinu i do 19.5 centimetara u klasičnom single chamber formatu unutrašnjosti. Grafičke karte se mogu smestiti sa svih svojih 48 centimetara dužine.

   Sve to ukazuje na veliku fleksibilnost unutrašnjeg prostora i mogućnost transformacije prema potrebama i odlikama ostatka komponenti konkretnog sistema, darujući mu tu jedinstvenu osobenost karakterističnu za desktop računare. Dodatno tu je i specijalni dodatak sa vertikalnim modulom koji sadrži tri aRGB ventilatora od 14 centimetara.

   Veliki izbor brzih portova

   Poseban specijalitet je i digitalni modul pokazivač stepena opterećenja i temperature centralnog i grafičkog procesora na prednjem delu tunela za napajanje. Osim toga nudi i bogat izbor USB konekcija na glavnoj konzoli smeštenoj na vrhu. Dva para USB-A 3.2 konekcija prve generacije, jedan brzi USB-C 3.2 Gen2, jedan kombinovani 3.5 mm džek za slušalice i mikrofon, power taster,  onaj za promenu režima rada svetlosnih efekata aRGB komponenti povezanih na interni kontroler i LED signalizacija aktivnosti SSD uređaja.

   Posebni ukrasni elementi su velika prozirna bočna stranica od kaljenog stakla i jednostavan ali  upečatljiv dodatak u vidu bockalica, oblika piksela kojima možete podariti onaj finalni efekat personalizacije i karaktera svom „PC build-u“.

   DeepCool  Assassin IV White  

   Odluka o procesorskoj platformi pala je logično na jedan Ryzen 9 7900X Zen4 sa dvanaest brzih jezgara i maksimalnom „boost“ frekvencijom od 5.6 GHz, pa čak i malo preko toga uz asistenciju PBO overkloking mehanizma, pod uslovom da imate dobar kuler, o čemu smo se mi ovog puta potrudili. Ploča je naša omiljena bela verzija Aorus X670E Pro X unikata koji se dokazao kao idealan spoj lepog izgleda, vrhunskih performansi i izbora funkcija uključujući Wi-Fi 7 bežični standard.

   Da bi izvukli maksimum performansi iz procesora uz asistenciju pomenutog Precision Boost Overdrive (PBO) sistema automatskog overklokinga, morate ga hladiti što boljim kulerom. Danas je u toj ulozi, najnoviji DeepCool Assassin IV. Ovog puta vazduh umesto vode, ali je u pitanju jedan vanserijski primerak „dual tower“ kulera i naša želja da vidimo koliko je dorastao da se nametne kao alternativa AiO sistemima vodenog hlađenja.

   U pitanju je klasa kulera u kojoj suvereno vlada Noctua NH-D15, tako da ima nimalo lak zadatak da prokrči put do uspeha. Ipak, Assassin IV ima svoje kvalitete kojima hrani visoko samopouzdanje u pohodu na vrh.

   Kada pogledate novi DeepCool Assassin IV kuler odmah je jasno da se radi o vrhunski izrađenom kuleru gde je dizajn stavljen u funkciju ne samo privlačenja korisnika atraktivnim izgledom već i boljih performansi. Deluje fenomenalno uklopljen u sa Morpheus kućištem. A njegova mustra koju stvaraju rashladna rebra na usisnoj strani vidljivoj oku korisnika je neviđeno lepa. Slobodno bih rekao da je u pitanju jedan od najatraktivnijih vazdušnih kulera do sada.

   U pitanju je model sa dvostrukim telom koje koristi čak 7 toplotnih cevi spojenih u bazi i između kojih se nalazi 14 centimetara veliki ventilator u „push-pull“ konfiguraciji zajedno sa jednom „dvanaesticom“ na izduvnoj strani.  Opciono je dostupan i treći koji se montira uz pomoć plastičnog adaptera na prednjoj, lepoj strani hladnjaka, a koji bi naravno trebao da gura vazduh ka unutrašnjoj strukturi rashladnih rebara.

   Dizajn je adut Assassin IV kulera

   Dizajn je zaista prelep. Naizgled jednostavnih linija a u isto vreme tako prefinjen. Izduvni ventilator ima obrnutu orijentaciju sa položajem propelera postavljenim da izbacuju vazduh. Drugačije od klasičnih ventilatora na koje ste do sada navikli, pa u prvi mah može vam se desiti da kuler montirate na kontra stranu. Zato pratite strelice koje pokazuju smer kretanja vazduha.

   Na vrhu kulera i čitave konstrukcije se nalazi mali mrežasti poklopac za otvor u kome se nalazi pozicija 14 centimetara velikog ventilatora. Tik pored njega je i prekidač kojim birate veći ili manji broj obrtaja tj. tiši rad ili bolje performanse. Uglavnom Assassin IV je neverovatno tih u radu zahvaljujući vrlo kvalitetnim ventilatorima i njihovim trofaznim, 6-polnim motorima.

   Poziciju ventilatora ukoliko dodajete treći, možete pomeriti naviše kako ne bi smetao visokim hladnjacima na RAM modulima i to jednostavnim kliznim mehanizmom.

   O kvalitetu najbolje govori garancija od čak 6 godina, a u pakovanju dobijate i kvalitetnu termalnu pastu, te sve potrebne adaptere čak i namenski kombinovani krstasti odvijač koji na drugom kraju ima imbus glavu.

   Konfiguracija za gejming i produktivan rad

   Ostatak sistema je uključio 2x 16 GB DDR-5 memorije na 6400 MHz uz CL32 parametre kašnjenja, zatim 2 TB PCIe x4 NVMe SSD i naravno jaku grafičku kartu u vidu AMD Radeon RX 7900 XT modela sa 20 GB lokalne memorije.

   Jake komponente zahtevaju i odgovarajuće napajanje, pa je izbor pao na DeepCool PQ1000M. U pitanju je modularno napajanje izlazne snage od 1 kW sa 80 Plus Gold sertifikatom. Tiho u radu sa opcijom rada kada je ventilator za hlađenje čopera potpuno isključen do nekih 30% opterećenja, a i nakon toga je ventilator tih zahvaljujući korišćenju hidrauličkog ležaja. Još jedna važna karakteristika napajanja je da je štampana ploča na kojoj se nalaze konektori za nastavke, spojena čvrstom vezom sa glavnom pločom izlaznog stepena.

   DeepCool Morpheus White & Assassin IV White – performanse

   CPUAMD Ryzen 9 7900X 12-core Zen4 max 5.6 GHz
   MBAorus X670E Pro X AM5
   CoolerDeepCool Assassin IV WH
   GPUAMD Radeon RX 7900 XT 20G
   RAM2x 16 GB DDR5-6000 CL30 G.Skill Trident Z5
   SSD2 TB, M2 PCIe x4, Lexar NM790
   PSUDeepCool PQ1000M 80Plus GOLD, 1000 W
   CASEDeepCool Morpheus
   OSWindows 11 2H23
   Test sistem:

   Što se tiče performansi, kombinacija Morpheus kućišta i Assassin IV kulera radi vrhunski. U Blenderu je maksimalna frekvencija najbržeg jezgra tek 25 MHz manja nego u slučaju kada koristitie jedan vrhunski AiO od 360 mm, a što je odličan rezultat koji bi bio možda i bolji da smo koristili dodatne ventilatore u kućištu. Ovako smo hteli da vidimo kako se snalazi u težem okruženju.

   Pri tome je neverovatno tih i uglađen u radu. Sa ventilatorima podešenim za rad u režimu boljih performansi, buka koju emituje sistem je svega 33 dB, dok kada se ventilatori prebace u tihi mod, spušta se na svega 30-31 dB.

   Grafička karta u vidu jednog jakog Radeon RDNA 3  RX 7900 XT modela je bio potpuno kontrolisan u radu sa prosekom temperatura od 70 stepeni tokom gejminga. Razlika u odnosu na situaciju kada je otvorena bočna stranica ukazuje na situaciju izostanka dodatnih ventilatora koji bi izvlačili vazduh ili forsirali hlađenje grafičke karte sa donje strane. Time nam daje do znanja da hlađenje unutrašnjosti može biti mnogo bolje pravilnim rasporedom i ugradnjom dodatnih ventilatora.  Ali čak i ovako sa minimalnim protokom vazduha, odrađuje odličan posao.

   Utisci u radu

   Poseban deo iskustva sa ovakvim premijum komponentama jesu utisci tokom rada i sklapanja konfiguracije. Pored velikog zadovoljstva koje Morpheus kućište pruža kroz svoje napredne opcije i pomeranje elemenata unutrašnjosti kroz čitav niz postupaka sa ciljem eksperimentisanja i traženja najboljeg rešenja koje će odgovarati vašem sistemu, ima i nekih detalja koji nam se nisu svideli.

   Kavez za diskove koji je smešten u tunelu napajanja je praktično nemoguće ukloniti a kako bi lakše vodili energetske kablove, naročito one za napajanje grafičke karte. Moraćete da demontirate dobar deo donjeg dela kućišta sa uklanjanjem baznog panela i nosećih šina da bi došli do HDD kaveza i stvorili prostor za njegovo uklanjanje van računara.

   Dosta dodatnih limova i zatvarača praznog prostora prilikom transformacije forme kućišta sa brojnim pozicijama šrafova, mogu delovati kao horor scenario za one manje iskusne. Uz sve to nedostaje ventilator na zadnjoj poziciji kućišta, što bi svakako morao da bude sastavni deo kućišta iz ove klase.

   Na sreću neuporedivo više je dobrih detalja i osobina na koje bismo mogli da potrošimo salvu pohvala, od odličnih performansi i provetrenosti, tihog rada, obilja slobodnog prostora za kabliranje, dovoljno prostora od ploče do gornjeg panela kada možete zakačiti kablove i u situaciji kada su ploča i kuler već montirani itd..

   Ne možemo se oteti utisku tokom čitavog serijala predstavljanja DeepCool komponenti koliko dominira kvalitet izrade i završne obrade. Spojevi, pozicije sve je to na premijum nivou bez velikih zazora, labavih kontakata ili krive pozicije nosača grafičke karte u vertikalnom položaju. Jednom rečju imaćete vrhunsko iskustvo i osećaj koji će vas ispuniti zadovoljstvom prilikom sklapanja i rada vašeg računara.

   DeepCool Morpheus White & Assassin IV White – za one koji znaju šta žele

   Došli smo i do samog kraja priloga o odličnom DeepCool Morpheus WH kućištu sa praktično tri lica i forme koje će omogućiti da vam vaš računar nikada ne dosadi i da u svakom trenutku pokaže svoje najbolje lice i performanse. Šta još dodati o prelepom Assassin IV kuleru koji jednako dobro hladi koliko izgleda originalno i lepo. Ne samo da je dorastao BeQuiet Dark Rock i Noctua NH-D15 modelima kvalitetom i performansama, već je i ubedljivo lepši

   Sve to govori da smo dobili još jedan pažnje i poverenja vredan brend i to na radost nas korisnika koji znamo šta želimo u životu. Naravno nezaobilazan je i podatak o ceni. DeepCool Morpheus kućište u beloj boji  košta oko 220 €, dok Assassin IV u istoj kolor verziji košta 120€. Kada malo bolje razmislite ispada da su ove komponente itekako konkurentne sa cenom, kroz svetlo kvaliteta izrade i završne obrade, atraktivnog izgleda i performansi koje pružaju.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi