Cene bakra, zlata i drugih metala rastu - očekujte dalje poskupljenje telefona i računara, SSD je prvi na redu

Poskupljenju plemenitih metala koji se koriste u proizvodnji elektronskih uređaja se ne nazire kraj, cene kreću u novi ciklus rasta koji će prvo pogoditi tržište PC računara i mobilnih telefona

Cene bakra, zlata i drugih metala rastu - očekujte dalje poskupljenje telefona i računara, SSD je prvi na redu

Cene tehnoloških proizvoda zadržavaju dalji trend rasta i poskupljenja, uglavnom zbog rastuće cene plemenitih metala i drugih sirovina koje se koriste u procesu proizvodnje elektronskih proizvoda.

Izveštaji pokazuju da su cene bakra porasle sa oko 5.000 dolara po metričkoj toni u 2020. na današnjih 8.300 dolara. Pošto skoro svi elektronski uređaji koriste bakarnu žicu, rastuće cene bakra će sigurno uticati na potrošače.

Rast cena bakra uticao je na neke dobavljače. Nekoliko kineskih kompanija koje se bave proizvodnjom poluprovodnika nedavno je obavestilo kupce da će momentalno podići cene za 10-20% kako bi se izborile sa rastućim cenama materijala.

Nije samo u pitanju bakar. Za proizvođače, cena nabavke plemenitih metala kao što je zlato takođe postaje sve veći problem i važnija stavka u troškovima proizvodnje.

Pre toga, neke kompanije za proizvodnju uređaja za skladištenje podataka, pre svih SSD i HDD uređaja su jasno stavile do znanja kupcima da će njihovi proizvodi osetno poskupeti, uključujući Western Digital, Seagate, i druge.

Iako prethodne prognoze o poskupljenju možda nisu direktno povezane sa nestašicom metala, rastući troškovi komponenti uzrokovani materijalnom inflacijom znače da će računari, mobilni telefoni i drugi proizvodi iz IT oblasti biti u žiži trenda skokovitog rasta cena, piše mydrivers.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. spasoje

    SSD su već poskupeli.

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi