Najave o SSD poskupljenjima se ostvaruju: Samsung podiže cene za 20 do 25 posto

Samo što smo čuli najave o SSD poskupljenjima, ona već kreću da se realizuju – Samsung u drugom kvartalu podiže cene poslovnih SSD-ova za 20-25 posto

Najave o SSD poskupljenjima se ostvaruju: Samsung podiže cene za 20 do 25 posto

Da dani poskupljenja u SSD svetu počinju, govore ne samo prethodne najave analitičara već i to što je  Samsung najavio poskupljenje od 20 do 25 posto u drugom kvartalu u odnosu na prvobitno projektovanih 15 procenata. To predstavlja značajan skok, a razlog za povećanje, u ovom slučaju konkretno poslovnih SSD-ova je procvat industrije veštačke inteligencije.

Globalni nedostatak NAND fleš SSD-ova poslednjih nedelja rezultat je visoke potražnje novih centara podataka i brzog širenja servera za skladištenje povezanih sa veštačkom inteligencijom. Samsung značajno utiče na odluke o cenama jer snabdeva oko 50 posto tržišta poslovnih SSD-ova, piše Business Korea.

Procene kompanije za trendove na tržištu TrendForce pokazuju da gde će Samsung predvoditi, drugi će pratiti, pa će skok cena od 20-25 posto biti zabeležen širom tržišta, a ne samo u slučaju južnokorejske komapnije i poslovnih SSD rešenja.

Sa niskim stopama popunjavanja velikih SSD narudžbina, dobavljači nastavljaju da utiču na trendove cena, što verovatno tera kupce da prihvate više cene. Pošto neki kupci pokušavaju da povećaju svoje zalihe pre vrhunca sezone u drugoj polovini 2024, cene ugovora za poslovne SSD-ove će takođe skočiti za 20-25 posto u drugom kvartalu – obeležavajući najveći skok u svim proizvodnim linijama“, kaže Brajan Ao iz kompanije TrendForce.

Kada su u pitanju eMMC i potrošački SSD uređaji, oni će pratiti povećanje cena, ali najverovatnije ostaju na najavljenih deset do 15 procenata povećanja, za razliku od poslovnih.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Veštačka inteligencija neka im plati, moja prirodna (upitna) nema nameru... 😁

  2. ProdigyFreak

    Nema logike, niko neće kupovati po tim veštački prenaduvanim cenama, opet će se praviti lager i opet će cena dole

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi