Naučnici obećavaju bolje dane za litijumske baterije

Naučnici su uspeli da naprave inovativne arhitekture litijumske baterije kako bi dodatno poboljšali njihove performanse, ali i dugovečnost

Naučnici obećavaju bolje dane za litijumske baterije

Litijum-jonske baterije su revolucionisale modernu tehnologiju, pokrećući sve, od pametnih telefona do električnih vozila. Međutim, kako potražnja za skladištenjem energije nastavlja da raste, tako raste i potreba za sigurnijim, moćnijim i trajnijim baterijama. Nedavni napreci u tehnikama raspršivanja neutrona i uvođenje novih elemenata pojavili su se kao ključni igrači u poboljšanju performansi i ciklabilnosti litijumskih baterija.

Raspršivanje neutrona, moćno sredstvo u naučnoj obradi materijala, omogućilo je istraživačima jedinstvene uvide u unutrašnje mehanizme litijumskih baterija. Koristeći neutronske zrake za istraživanje atomske strukture i dinamike materijala baterije, naučnici mogu otkriti kritične informacije o njihovom ponašanju tokom ciklusa punjenja i pražnjenja.

Jedan značajan napredak u istraživanju raspršivanja neutrona je otkriće kako se litijum-joni kreću unutar elektroda baterije. U novoj studiji, istraživači su koristili raspršivanje neutrona da prate difuziju litijum-jona u materijalima baterije sa neviđenim detaljima. Razumevanjem mehanizama koji upravljaju transportom jona, naučnici mogu dizajnirati materijale elektroda koji omogućavaju brže stope punjenja i pražnjenja, dok održavaju stabilnost.

Osim toga, raspršivanje neutrona bacilo je novo svetlo na složenu interakciju između različitih komponenti unutar litijumskih baterija. Na primer, istraživači su istraživali ulogu elektrolita u olakšavanju transporta jona i sprečavanju neželjenih reakcija na interfejsu između elektroda i elektrolita. Optimizacijom sastava i strukture elektrolita, naučnici teže da unaprede ukupne performanse i sigurnost litijumskih baterija.

Paralelno sa napretkom u raspršivanju neutrona, istraživači su obratili pažnju na razvoj novih materijala za baterije koji uključuju nove elemente. Ovi napori vođeni su potrebom da se prevaziđu postojeća ograničenja poput gubitka kapaciteta i degradacije elektroda, posebno u aplikacijama visoke gustine energije.

I Silicijum stiže u litijumske baterije

Jedan obećavajući pristup uključuje uvođenje silicijuma u anodu baterije. Silicijum nudi mnogo veći teorijski kapacitet u poređenju sa tradicionalnim grafitnim anodama, ali je njegova praktična primena ometana lošom ciklabilnošću zbog povećanja zapremine tokom litijacije. Međutim, nedavne studije su pokazale da inženjeringom nanostrukturnih materijala od silicijuma i njihovim kombinovanjem sa drugim elementima poput germanijuma ili ugljenika, istraživači mogu dobiti na povećanju zapremine i poboljšati stabilnost cikliranja.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Osim toga, upotreba oksida prelaznih metala kao materijala katoda privukla je značajnu pažnju zbog potencijala da unapredi gustinu energije i ciklabilnost litijumskih baterija. Dopingovanjem ovih oksida elementima poput nikla, kobalta i mangana, istraživači mogu prilagoditi njihova elektrohemijska svojstva kako bi postigli veće kapacitete i duži vek trajanja ciklusa. Tehnike raspršivanja neutrona su bile od ključnog značaja u objašnjavanju strukturnih promena koje se događaju u ovim materijalima tokom elektrohemijskog cikliranja, pružajući ključne uvide za njihovu optimizaciju.

Pored optimizacije pojedinačnih komponenti, istraživači istražuju inovativne arhitekture baterija kako bi dodatno poboljšali performanse i dugovečnost. Jedan takav pristup je razvoj litijumskih baterija sa čvrstim elektrolitom, koje zamjenjuju tečni elektrolit čvrstim elektrolitom. Ovo ne samo da eliminiše rizik od curenja i rasipanja toplote, već omogućava i upotrebu litijumskog metala kao anode, nudeći veću gustinu energije u poređenju sa grafitom.

Studije raspršivanja neutrona odigrale su ključnu ulogu u karakterizaciji interfejsa unutar litijumskih baterija sa čvrstim elektrolitom i objašnjavanju mehanizama koji upravljaju transportom jona preko njih. Razumevajući faktore koji utiču na stabilnost interfejsa i provodljivost, naučnici mogu dizajnirati čvrste elektrolite sa poboljšanim performansama i pouzdanošću.

Kombinacija tehnika raspršivanja neutrona i integracija novih elemenata u dizajn litijumskih baterija predstavlja značajne korake ka ostvarivanju sigurnijih, moćnijih i dugotrajnijih rešenja za skladištenje energije. Dok istraživači nastavljaju da pomeraju granice nauke o materijalima i inženjeringa, budućnost obećava široku primenu naprednih litijumskih baterija u različitim aplikacijama, od prenosnih elektronskih uređaja do skladištenja energije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. euanknik

    Stizu, 'al po kojoj ceni

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi