Konačno stižu Windows laptop računari sa bitno dužim trajanjem baterije

Veoma očekivani Snapdragon X Elite čip kompanije Qualcomm, koji je najavljen prošle godine za Windows laptop računare, konačno je na vidiku

Konačno stižu Windows laptop računari sa bitno dužim trajanjem baterije

Veoma očekivani Snapdragon X Elite čip kompanije Qualcomm, koji je najavljen prošle godine za Windows laptop računare, konačno je na vidiku. Iako je čip predstavljen krajem 2023. godine, još uvek nije stigao na tržište nijedan laptop koji koristi Snapdragon X Elite. Međutim, Qualcomm je upravo objavio intrigantnu najavu, nagoveštavajući nešto bitno za 24. april, piše 9 to 5 Google.

Tizerom na Twitter/X nalogu, Qualcomm je zagolicao maštu fanova širom sveta, a ništa manje ni našu. Iako detalji i dalje ostaju skromni, špekulacije o tome šta bi ovo saopštenje moglo da obuhvati, ređaju se kao na traci.

Snapdragon X Elite je predstavljen kao čip baziran na ARM arhitekturi, dizajniran posebno za Windows laptop uređaje. Paralelno sa uspehom Apple silicijuma u MacBook uređajima, Qualcomm obećava snažne performanse uparene sa poboljšanim vremenom trajanja baterije u poređenju sa tradicionalnim x86 čipovima. Iako je postojalo početno uzbuđenje oko X Elite (kome smo i mi potpali), odsustvo najava laptopova koji koriste ovaj čip ostavilo je ljubitelje tehnologije u nekom limbu, u iščekivanju njegovog debija.

Glasina koja je do sada najviše kolala kaže da bi jedan od prvih laptopova koji će koristiti Snapdragon X Elite mogao biti varijacija Surface Laptop 6 prenosnog računara, koja se očekuje u maju. Međutim, sveže najavljeni datum kompanije Qualcomm- prethodi Microsoftovom događaju, što ukazuje na mogućnost da će neki drugi proizvođač(i) laptopova predstaviti svoju ponudu uređaja sa ovim čipsetom.

Ono što bi moglo označiti veliki preokret, jeste insajderska najava Lenovo laptopa pokretanog Snapdragon X Elite čipsetom, identifikovanog kao Lenovo Yoga Slim 7 (14) Snapdragon Edition, koja je dodatno podstakla iščekivanje onoga što dolazi, naročito kod fanova kompanije Lenovo.

Pored toga, tehnološka zajednica širom sveta bruji i o mogućnosti zvaničnog predstavljanja “Snapdragon X Plus”, podvarijante X Elite čipseta koja je procurela ranije ovog meseca, reklamirana kao pojednostavljena verzija svog prethodnika.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Dakle, šta god da je u pitanju, bilo Lenovo laptop sa X Elite čipom ili Snapdragon X Plus verzija (ili i jedno i drugo, što da ne), sigurno je jedno: sve ćemo saznati za par dana. Tačnije, 24. aprila.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi