Windows 11 24H2 je spreman, ali nove funkcije će biti puštene tek na jesen

Ažuriranje za Windows 11 24H2 je navodno spremno za rad čime se pomera korak bliže lansiranju, ali uprkos tome, nove funkcije neće biti objavljene do jeseni

Windows 11 24H2 je spreman, ali nove funkcije će biti puštene tek na jesen

Microsoft je izbacio novo ažuriranje u „preview“ verziji, koje treba da donese sledeću veliku Windows 11 24H2 nadogradnju, tvrde insajderi. Iako je 24H2 navodno dostigao RTM (release to manufacturing) verziju, što znači da je ažuriranje spremno za komercijalno izdanje, ali uprkos tome, ipak neće biti objavljeno pre jeseni, kada ga i očekujemo.

Ono bi, prema ranijim informacijama, trebalo da bude lansirano najverovatnije u septembru, ali je posebnost u tome što bi trebalo da stigne u nešto izmenjenom obliku za pojedine uređaje sredinom godine.

Predizdanje Windows 11 je objavljeno u 26100 verziji, a pouzdani izvor informacija Zak Bouden sa sajta Windows Central, tvrdi da je upravo to RTM izdanje za 24H2 ažuriranje. Samim tim što je u pitanju navodno RTM, to znači da je to praktično završen proizvod, koji Microsoft šalje proizvođačima računara, a oni ga dalje implementiraju na svoje uređaje i testiraju pre nego što hardver izađe u prodaju.

Pomenuti zamršeni aspekt ovog ažuriranja, u vidu ranijeg lansiranja za pojedine uređaje, ogleda se u tome da je ono namenjeno za AI računare sa Snapdragon X Elite čipovima, zasnovanim na ARM arhitekturi, što je prilično različito od AMD ili Intel x86 procesora.

Zbog različitosti arhitekture Snapdragon čipova u odnosu na postojeći hardver, njima je potrebna nova Germanium platforma na kojoj je izgrađen Windows 11 24H2, da bi oni uopšte radili. Tako da Microsoft tehnički implementira novu verziju operativnog sistema sa AI računarima koji treba da budu objavljeni u junu.

Međutim, ta Windows 11 24H2 verzija neće imati nijednu od novih funkcija predviđenih za sledeće veliko ažuriranje. Biće sličan onome što imamo sada sa Windows 11, ali sa novom Germanium platformom za ARM bazirane čipove.

Microsoft bi potom u julu trebalo da završi potpuno funkcionalno 24H2 ažuriranje, sa svim novim funkcijama dodatim u sistem. Tek onda, nakon finalnog testiranja, kompletno Windows 11 24H2 ažuriranje će biti dostupno svima na Windows 11 operativnom sistemu od septembra. Uključujući i AI računare sa Snapdragon X Elite čipovima, kao i sve druge računare.

No, ovo su svakako dobre vesti i deluje kao da za sada sve ide po planu, te da niko neće biti privilegovan, iako će kupci novih AI računara ovog leta dobiti laptopove sa Snapdragon čipovima i 24H2 verzijom softvera, ali to će biti samo osnova tog Windows 11 izdanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. CountMike

    Insider Canary i Dev su već odavno 24H2 ali oni su naj naprednija izdanja. 22H2 se gasi, moguće već u aprilu, stalno upozoravaju na to.
    Sa svakim mesečnim ažuriranjem dodaju po nešto šte će biti finalan 24H2 pa ponekad samo izbace "Enablement package" da ih aktiviraju postepeno. to je učestalo. 3 puta ove godine a 2 puta za manje od mesec dana paralelno za 22H2 i za 23H2. Što je čudno je da su poslednja 2 isti KB5035942. Koliko čujem, naj više se čeka na AI razvoj a on je usporen dodatkom AI accelerated ćipovima (CPU, GPU) za manistream PC.
    Paralelno razvijaju i windows za ARM64 koji izgleda napreduju brže od predviđanja. Tu se još umešao i rad na W12 koji ih preokupira pa bi da se otarase W10 i 22H2 pa i 23H2 što pre. Ne bi bilo iznenađenje da se 24H2 odjednom "pretvori" u W12. rano sledeće godine.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi