Koje kriterijume mora da ispunjava računar da bi bio AI PC?

U uvodnoj fazi AI računara Microsoft ističe ključnu ulogu koju za takav računar ima Copilot, dok velike tehnološke kompanije promovišu njegov „AI PC” koncept

Koje kriterijume mora da ispunjava računar da bi bio AI PC?

Koncept računara sa veštačkom inteligencijom unutar Windows operativnog sistema mesecima unazad promovišu kompanije Intel, Microsoft, Qualcomm i AMD, ali i do sada nije bilo sasvim jasno šta sve jedan računar mora da ima da bi bio AI PC.

Međutim, dok čekamo detaljnije informacije od Microsoft-a o grandioznim planovima za integraciju veštačke inteligencije u Windows, Intel je počeo da deli zahteve sa tzv. OEM (oiriginal equipment manufacturer) proizvođačima za kreiranje AI računara. Jedan od ključnih zahteva je da svaki AI računar mora da ima Microsoft Copilot dugme na tastaturi.

Microsoft zahteva da OEM partneri obezbede integrisani hardver i softver za realizaciju koncepta AI PC. To uključuje sistem sa NPU, i najnovijim CPU i GPU segmentima, kao i pristup Copliot AI pomoćniku. Ovaj zahtev implicira da su neki tipovi laptopa, kao što je  Asus ROG Zephyrus, već isporučeni na tržište sa Intel Core čipovima, ali tehnički ne odgovaraju strogim Microsoft kriterijumima jer im nedostaje Copliot dugme. Ipak, prema kompaniji Intel, oni i dalje ispunjavaju kriterijume za AI računare.

Na primer, Dell je već prikazao Copliot oznaku na svojim tastaturama na CES sajmu ranije ove godine, što sugeriše da bi Microsoft Copliot taster mogao da bude naknadni dodatak pojedinim planovima sa CES-a.

Tod Levelen, šef PC ekosistema u Intelu, je u izjavi za TheVerge rekao da „ je postignut zajednički dogovor sa kompanijom Microsoft o definiciji AI računara  gde je usklađen Core Ultra, Copliot i Copilot dugme”. Tačnije, iz Intel perspektive, AI računar ima Core Ultra procesor i integrisani NPU što otključava niz novih mogućnosti u oblastima veštačke inteligencije.

Još uvek nije, međutim, jasno kolike i kakve benefite će imati OEM proizvođači ako se pridržavaju Microsoft definicija AI PC. U međuvremenu, Microsoft je predstavio AI PC brend na svojim novim Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 uređajima za preduzeća, ali nije baš potpuno jasno da li će i drugi modeli laptopa imati takva obeležja.

Intel će, s druge strane, organizovati događaje tokom cele godine sa praktičnim radionicama kako bi pomogao programerima da se upoznaju sa upotrebom AI modela i alata. Takođe, dostupan je čak i AI komplet za razvoj hardvera računara, koji je u suštini ASUS NUC Pro 14 sa unapred instaliranim softverom, drajverima i alatima za programere.

Fokus na programere treba da rezultira širom paletom aplikacija koje koristi novi NPU hardver. U ovom trenutku je dostupan mali broj aplikacija, kao što je  Microsoft Windows Studio Effects, koji koristi NPU za zamagljivanje pozadine u video pozivima i održavanje kontakta očima.

Trenutno se kompanija Intel suočava sa konkurencijom u odnosu na Qualcomm, koji uskoro treba da bude deo serije Snapdragon X Elite laptopova koji bi mogli da donesu značajan napredak u performansama za Windows on Arm platformu. Dodatno, u igri je i Google koji najavljuje optimizovanu verziju svog Chrome pregledača za Windows on Arm platformu, što će biti poboljšanje za Chrome korisnike na lapotopovima koji koriste Qualcomm čipove kao što je Snapdragon X Elite.

Navodno, neke glasine ukazuju da će Microsoft u potpunosti preći na ARM arhitekturu čipova na svojim Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 uređajima za komercijalne verzije. Izvršni direktor kompanije Microsoft Satia Nadela predstaviće viziju kompanije za AI hardver i softver na „AI and Surface” događaju koji je zakazan za 20. maj ove godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi