Budući Windows 11 računari imaće Copilot dugme na tastaturi za pokretanje AI pomoćnika

Microsoft će prvi put posle 30 godina imati novi standard tastature, jer će budući Windows 11 računari imati novo Copilot dugme za pokretanje AI pomoćnik

Budući Windows 11 računari imaće Copilot dugme na tastaturi za pokretanje AI pomoćnika

Standardna tastatura koju će imati budući Windows 11 računari imaće novo Copilot dugme kao podrazumevajući taster namenjen automatskom pokretanju Microsoft pomoćnika zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. To je prvi put od 1994. da Microsoft menja raspored dugmića Windows tastature, a novinu je kompanija najavila u svojoj blog objavi.

U kratkom videu, Microsoft je predstavio dizajn onoga što će postati novi standardni dodatak našim PC tastaturama. Već smo videli taster na novoj XPS liniji laptop računara kompanije Dell, a kompanija sugeriše da ćemo novi taster videti na još više laptopova najavljenih uoči CES sajma, kao i tokom samog događaja. Sistemi sa Copilot tasterom trebalo bi da budu dostupni od kraja februara do proleća, u koje spadaju i neki novi Surface uređaji, piše u objavi. Međutim, i dalje nije jasno da li će Microsoft učiniti da novo dugme postane obavezno za sve proizvođače Windows 11 opreme (OEM).

Ovo dugme će biti prvi „standardni“ dodatak na PC tastaturi još od uvođenja namenskih Windows tastera još od 1994, a kažemo „standardni“ jer brendirane Microsoft tastature već imaju namensko dugme za Office od 2019. Prema objavljenom videu, novo Copilot dugme će zameniti Windows ili „Menu“ dugme koje trenutno zauzima mesto između desnih Alt i Ctrl dugmića.

Na taj način, tvrdi kompanija, ova novina označava početak ere AI PC računara uz Windows 11 Copilot i praktičnim dugmetom za jednostavan pristup ovom pomoćniku.

Zbog postepenog uvođenja namenskog dugmeta u različitim regionima, Windows 11 računari i Copilot taster na njima će pokretati Windows pretragu na mestima gde AI pomoćnik i dalje nije dostupan.

Ipak, sa ili bez ovog dugmeta, ovog AI pomoćnika možete pokrenuti prečicom na tastaturi Windows + slovo C, naravno, u slučaju da imate potpuno ažurirani Windows 11 operativni sistem.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. tozovac

    И онда ће после 30 порука копајлот да престане да ради.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi