Ove godine počinje rat među proizvođačima AI PC procesora

Trenutno se nalazimo u dobu ekspanzije tehnologije veštačke inteligencije i AI PC uređaja. Na tom polju vodiće se ogorčena borba za dominaciju između četiri glavna igrača

Ove godine počinje rat među proizvođačima AI PC procesora

U eri AI PC računara, snaga procesiranja je od posebnog značaja. Pored M3 procesora koji je Apple nedavno pustio u prodaju, Qualcomm će preuzeti deo tržišta laptop prenosnih računara, opremljenih Snapdragon serijom procesora. Tu su i AMD i Intel kao već etablirani proizvođači procesora za Windows PC platformu sa višedecinijskim iskustvom.

Istraživačka firma Canalis predviđa da će Apple nastaviti da koristi M3 kao svoj glavni procesor tokom 2024. godine i da će prve primerke sledeće generacije M4 procesora lansirati početkom 2025. Kada je pre nekoliko dana predstavio MacBook Air, Apple je naglasio da je M3 čip trenutno najbolje rešenje za notebook računare namenjene pojedinačnom krajnjem korisniku.

AI PC je polje na kome će se sudariti jaka konkurencija

Za razliku od tradicionalnih Windows računara, koji su praktično dodali NPU jezgro u svrhu ubrzanja radnji na kojima počivaju AI funkcije, Apple je istakao da njihov procesor sadrži namenski AI hardver još od perioda izlaska M1 procesora tj od samog početka. Što bi rekli, očigledno je bio za korak ispred drugih po tom pitanju.

Prema analizi kompanije Canalis, čini se da će Apple M4 biti pušten u opticaj tokom prvog tromesečja iduće godine. Očekuje se da će Qualcomm, koji ga prati u stopu, lansirati laptop računare sa Snapdragon serijom procesora.

Najveći izazov u ​​ovom trenutku će biti to da li Arm arhitektura može udružiti snage sa kompanijom Microsoft kako bi postavila izazov i eventualno nadmašila tradicionalne x86 procesore. Canalis je istakao da će Qualcomm prvo izbaciti vrhunske Snapdragon modele sa 10 i 12 jezgara i to već u drugom tromesečju ove godine, a zatim u trećem kvartalu će pustiti verziju sa 8 jezgara kako bi zauzeo i cenovno pristupačnije tržište.

Na konferenciji kompanije AMD koju je za novinare prošle nedelje, priredila Ma Su Zifeng je najavila da će Strix Point serija sledeće generacije Ryzen procesora sa AI hardverom biti promovisana u drugoj polovini godine i da će sadržati XDNA AI jezgra sposobna da obezbede najbolje performanse po utrošenom vatu (W) energije u ovom delu industrije. Što se tiče Intela, očekuje se da će sledeću generaciju Arrow Lake i Lunar Lake procesora objaviti do kraja 2024. Trenutno, Intel i AMD već imaju u prodaji procesore sa NPU jezgrima i praktično su korak ispred Qualcomm-a na tržištu Windows notebook računara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi