Intel ulaže u Arm – profit je u Arm i RISC-V procesorima

Profit je tamo gde su velike količine, a budućnost je u Arm i RISC-V procesorima. To tvrde rukovodeći ljudi kompanije Intel koji su odlučili da investiraju upravo u Arm

Intel ulaže u Arm – profit je u Arm i RISC-V procesorima

SoftBank, inače većinski vlasnik već mesecima priprema dodatna ulaganja u Arm Holdings uoči prve javne ponude akcija. Među klijentima i partnerima očigledno je da konkurentska kompanija Intel, zauzima istaknutu poziciju. U izjavi koju je dao za Goldman Sachs Communacopia & Technology Conference, šef poslovne jedinice za proizvodnju silicijuma i čipova kompanije Intel je zvanično potvrdio informaciju da je ovaj gigant među proizvođačima čipova i potencijalno najveći konkurent, investirao novac u Arm.

Zašto? Zato što je Arm tehnologija strateški važna i za Intel Foundry Services tj uslužnu proizvodnju za račun drugih komitenata, ali i za Altera FPGA tj. masovnu proizvodnju jeftinih procesora.

Arm arhitektura i odgovarajući set instrukcija se koriste u širokom spektru proizvoda. Istorijski gledano, Arm ISA arhitektura se koristi za mikrokontrolere, jednostavnije procesore i SoC čipsetove za pametne mobilne telefone. Danas SoC čipovi zasnovani na Arm arhitekturi pokreću desktop računare, laptop uređaje i moćne servere.

Arm je glavni rival Intel centralnim procesorima na bazi x86 arhitekture. Međutim, pošto je Arm ISA arhitektura sveprisutna, Intel ne može jednostavno ignorisati ovu činjenicu, ukoliko uopšte želi da postane ozbiljan igrač na polju uslužne proizvodnje centralnih procesora za potrebe drugih kompanija, prenosi Tom’s Hardware .

Intel i Arm, nekada ljuta konkurencija sada bliski poslovni partneri

„80% ukupne proizvodnje tajvanske kompanije TSMC, trenutnog lidera na polju uslužne proizvodnje čipova, čine upravo Arm procesori“, rekao je Pan. “Neosporna činjenica je da je naša organizacija i orijentacija usmerena na usluge uslužne proizvodnje, pa je onda sasvim logično da prihvatamo i ulažemo u Arm na ovom nivou. Partnerstvo sa Armom, trebalo bi da nam bude putokaz ukoliko želimo da budemo ozbiljni i da se bavimo ovim poslom. Jer ako ne radite sa Arm procesorima, ne možete biti dobavljač silicijuma“.

Kada su u pitanju sopstveni proizvodi, kao što su Intel Core procesori za klijentske računare i Xeon CPU modeli za servere, Intel se kladi na sopstvenu x86 arhitekturu i ima plan proizvoda koji će izlaziti tokom budućih godina. Međutim, Intelova divizija za uslužnu proizvodnju čipova, treba da se vodi čisto tržišnim principima i zdravom logikom u poslu sa drugim firmama, a to je mesto gde će Arm i RISC-V arhitektura dominirati u narednim godinama.

„Naš fokus će sada biti mnogo više na ARM i RISC-V čipovima, jer je to primarno polje masovne proizvodnje o čemu će biti više reči u narednim mesecima“, dodao je Pan.

Ranije ove godine Intel Foundry Services i Arm najavili su planove za zajedničku optimizaciju predstojećeg rešenja za pametne telefone na bazi Intelovog 18A proizvodnog procesa. Zanimljiv detalj je da je na na konferenciji šef Intel Foundry Services divizije, nagovestio da bi se saradnja mogla dalje proširiti, verovatno na procesore za klijent računare i serverska SoC rešenja.

„Između ostalog, najavili smo saradnju sa Arm-om, radićemo još više sa njima, kako bi proširili svoju proizvodnu bazu“, rekao je šef IFS-a. „Oni imaju višestruke interese i to u više oblasti i definitivno su dobar partner.“

Na kraju važi ona stara – ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi