Ni TSMC nije imun na konkurenciju: formirana radna grupa da ubrza proizvodnju 2 nm čipova

TSMC One Team je radna grupa koja ima primarni zadatak da radi na procesima masovne proizvodnje 2 nm čipova, koji će očigledno biti od posebnog značaja

Ni TSMC nije imun na konkurenciju: formirana radna grupa da ubrza proizvodnju 2 nm čipova

Interna One Team radna grupa će imati zadatke da isprati i ubrza razvoj, probnu proizvodnju i masovnu proizvodnju N2 procesne tehnologije (2 nm), navodi CNA. Pristup ove radne grupe sugeriše unificirani i usklađene napore, objedinjujući stručnost i resurse kako bi se pojednostavili razvoj i implementacija 2 nm procesa.

Formiranje specijalne radne grupe nije karakteristično za TSMC, jer ova kompanija obično pokreće probnu, a zatim masovnu proizvodnju sa svojim najnovijim tehnologijama proizvodnje u jednoj fabrici. Ovog puta, prema izveštajima, stvari će biti drugačije.

TSMC ima planove da započne istovremenu probnu proizvodnju na svom N2 procesu u dve fabrike na svojoj lokaciji u Hsinču: jednoj u Baočanu i drugoj u Kaohsiungu. Kompanija namerava da započne probnu proizvodnju na obe lokacije 2024. i da pokrene masovnu proizvodnju 2025. godine.

TSMC razvija tehnologiju N2 proizvodnje u svom specijalnom centru za istraživanje i razvoj u blizini Hsinčua. Dakle, fabrike su blizu istraživačkog i razvojnog objekta, što olakšava inženjerima fabrike da komuniciraju sa timovima koji su razvili proizvodni proces. U međuvremenu, TSMC navodno prebacuje 300 zaposlenih iz svog Fab 15A i 400 zaposlenih iz svog Fab 15B u blizini Taičunga u svoje fabrike da bi “podržao 2 nm projekte”.

2 nm One Team

TSMC je potvrdio uspostavljanje radne grupe “N2 One Team”, ali bez mnogo detalja o strukturi i konkretnim projektima, navodi TorrentBusiness. Svetska fabrika broj 1 radi na više projekata klase 2 nm. Prvi je N2 koji uvodi gate-all-around nanosheet tranzistore za početak 2026. godine. Drugi je N2P koji dodaje posebno napajanje i koji bi trebalo da se pojavi početkom 2027. godine, dok je treći N2X sa boljim performansama, koji će biti predstavljen pred kraj ove dekade. U međuvremenu, na osnovu izveštaja, N2 dolazi u dve fabrike na lokaciji Hsinču.

Pojačana konkurencija u oblasti vodećih procesnih tehnologija je možda jedan od ključnih razloga zbog čega TSMC pravi značajne promene u svojoj strategiji i resursima. S jedne strane, Intel Foundry Services planira da ponudi svoje procesne tehnologije klase 2 nm i 1,8 nm svojim klijentima skoro dve godine pre TSMC.

Nasuprot tome, Samsung Foundry generalno postaje sve konkurentniji, zbog čega može dobiti neke ugovore o proizvodnji na dobro poznatim visoko efikasnim proizvodnim procesima.

Još jedan potencijalni razlog da TSMC okupi specijalnu radnu grupu da ubrza svoje 2 nm napore je povećana složenost modernih proizvodnih procesa. Ustaljeni ritam za uvođenje novih proizvodnih procesa se proširio sa dve godine (N7 i N5), na otprilike tri godine sa N3. Očekuje se da će masovna proizvodnja na TSMC-ovom N2 procesu početi krajem 2025. ili početkom 2026. godine, što je otprilike tri godine od početka proizvodnje velikog obima za 3 nm čipove.

Očigledno, TSMC želi da pojednostavi svoj razvoj i implementaciju N2 što je više moguće, tako da formiranje posebne radne grupe ima smisla. Ipak, pokretanje probne proizvodnje i masovne proizvodnje u dve fabrike (iako susedne) takođe predstavlja značajan izazov.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi