TSMC se sprema za probnu proizvodnju 2 nm čipova

Iako čipovi napravljeni u 3 nm proizvodnom procesu i dalje nisu objavljeni, TSMC se uveliko sprema za probnu proizvodnju 2 nm čipova – manjih, a moćnijih

TSMC se sprema za probnu proizvodnju 2 nm čipova

Procesorska tehnologija sve više napreduje, a samim tim, to znači da čipovi postaju efikasniji, moćniji i manji. Tako najveći i najuspešniji svetski proizvođač čipova TSMC zadržava tu titulu, jer se već sprema za probnu proizvodnju 2 nm čipova, dok ujedno, njegovi prethodnici proizvedeni u 3 nm procesu čak nisu i dalje zvanično objavljeni.

Kompanija čipova TSMC je već poslala hiljadu ljudi iz odeljenja za istraživanje i razvoj da rade u novoj fabrici na Tajvanu koja je i dalje u izgradnji, piše GizmoChina. Kada objekat bude završen, trebalo bi da predstavlja najsavremenije postrojenje za proizvodnju poluprovodnika u kojem će se masovno praviti čipovi u 2nm proizvodnom procesu počevši od 2025. godine.

Uz TSMC proizvodnju 2 nm čipova, stižu i hladniji, brži i efikasniji uređaji

Iako priprema može delovati kao beznačajna novina, to u stvari znači da TSMC pravi ogroman korak napred u industriji poluprovodnika predvodeći put ka naprednijoj tehnologiji.

Napredna 2 nm proizvodnja trebalo bi značajno da nadmaši svoje „pretke“ – aktuelne 4 nm i još neobjavljene 3 nm čipove. Konkretno, oni bi trebalo da budu za barem 10-15% brži, sa do 30 posto manjom potrošnjom od 3 nm čipova koji rade na istom taktu.

Tako će partneri kompanije TSMC, tehnološki giganti u koje spadaju i Nvidia i Apple moći da ponude širok spektar uređaja sa boljim performansama, uključujući telefone, grafičke karte, ali i konzole. Njihova manja veličina i potrošnja energije će definitivno pomoći u prevazilaženju problema sa pregrevanjem uređaja.

Novi potez kompanije TSMC zaista ubrzava trku u naprednoj proizvodnji čipova, posebno ukoliko uzmemo u obzir da je čak 90 posto 3 nm čipova koji budu proizvedeni ove godine, već rezervisano za Apple. Na osnovu svega toga, deluje da će se i Apple rivali boriti za deo proizvodnje tajvanskog giganta, kako bi održali korak sa konkurencijom i sprečili monopol nad boljim čipovima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi