TSMC trasira put u naprednu 2 nm proizvodnju čipova

TSMC je prema najnovijim izveštajima, prvi proizvođač na svetu koji će početi sa 2 nm proizvodnjom procesora, počev od 2025. godine.

TSMC trasira put u naprednu 2 nm proizvodnju čipova

U tom smislu, svi putevi vode na Tajvan, a ne u Rim. Stvar je u tome što je TSMC najveći i najuspešniji proizvođač čipova na svetu. Da bi zadržao tu titulu, mora da ostane vodeći u ovoj oblasti. Takođe, mora da donosi nove tehnologije, brže od svojih rivala. Za sada, tajvanski proizvođač radi odličan posao. Kako je navedeno u najnovijem izveštaju, masovna proizvodnja 2 nm procesa započeće 2025. godine.

Postoji verovanje da ko poseduje informacije – vlada svetom. Ovu tvrdnju niko ne može poreći. Međutim, druga realnost ne povlači onu iznad: svi digitalni proizvodi zahtevaju čipove. Tako da možemo kombinovati ove dve ideje kako bi formirali novu: ko pravi čipove – poseduje svet,  zaključiše sa portala GizChina.

TSMC uskoro debituje sa 2 nm procesorima

U stvari, vest da će TSMC započeti masovnu proizvodnju 2-nanometarskih čipova sledeće generacije za dve godine, u skladu je sa vremenskim okvirom koji je prethodno objavljen. Viši zvaničnik u hijerahiji kompanijeTSMC za istraživanje i razvoj je pre nekog vremena izjavio da se projekat prelaska na novu tehnologiju odvija u skladu sa prethodno donetim vremenskim rokovima, te da je ova kompanija na pravom putu da to i realizuje. Ništa ne bi trebalo da stane na put ulasku u fazu probne proizvodnje 2024. godine.

Za one koji nisu upućeni u ovu temu, veličina tranzistora od kojih se sastoji svaki čip ili procesor je od suštinskog značaja za karakteristike u ovoj sferi. Što su manji, više ih se može spakovati u čip, što rezultira većom brzinom obrade podataka i manjom potrošnjom energije.

Tranzistori se često mere u nanometrima, gde je nanometar milijarditi deo metra. Što je manje nanometara, manji su tranzistori i sofisticiranija tehnologija proizvodnje čipa.

Tržište diktira očekivanja i trendove

Međutim, kako tehnologija čipova napreduje, a tranzistori postaju sve manji, pravljenje čipova sa još manje tranzistora postaje komplikovanije i skuplje. To je zato što tehnologija izrade zahteva veću tačnost i kontrolu, a učestalost defekata se povećava kako se veličina tranzistora smanjuje. Kao rezultat toga, proizvođači čipova moraju da razvijaju i ulažu u nove procese, a sve kako bi u krajnjem ispunili očekivanja tržišta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi